Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. EU-president Tusk is helemaal klaar met de voortdurende Brexit-cliffhangers en wil lang uitstel

In een brief aan de 27 overblijvende EU-leiders pleit voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad voor veel langer uitstel van de Brexit dan de Britse premier Theresa May heeft aangevraagd.

May wil uitstel tot 30 juni, maar volgens Tusk ziet het er niet naar uit dat de Britten dan wel helemaal klaar zijn om de EU te verlaten. Daarom dreigt het gevaar van steeds nieuwe korte uitstelperiodes en spoedbijeenkomsten.

Omdat de EU-president al die cliffhangers zat is wil hij een “flexibel uitstel” zolang het nodig is, maar van maximaal een jaar. Deze woensdag beslissen de Europese leiders op een speciale Brexit-top in Brussel over de verdere voortgang van het proces.

2. Vluchtende Britse fintechs willen naar Amsterdam, maar overwegen uit te wijken door trage DNB

Ondertussen zijn Britse fintechbedrijven hard op zoek naar een alternatief voor Londen. Amsterdam wordt aangeprezen, maar het blijkt in de praktijk lastig voor de bedrijven om naar Nederland te verhuizen. Volgens Het Financieele Dagblad lopen ze tegen een hoop administratieve rompslomp bij De Nederlandsche Bank aan. "Dat het vergunningsproces niet makkelijk zou zijn, daar hadden we rekening mee gehouden. Maar dat het zo moeilijk gaat, heeft ons verrast", zegt een ondernemer.

Volgens het FD overwegen veel bedrijven, die geen zolderkamerbedrijfjes zijn maar financiële instellingen met forse omzetten, inmiddels uit te wijken naar landen als Litouwen, Cyprus, Malta, Luxemburg en Ierland. DNB reageert verbaasd op de kritiek: "Zodra de aanvraag compleet is, wordt zo spoedig mogelijk beslist, in elk geval binnen de wettelijke termijn van dertien weken", zegt een woordvoerder tegen de krant.

3. Huizenprijzen stijgen in 2020 met 'maar' 4 procent, denkt ABN Amro

De doldwaze dagen op de huizenmarkt zijn voorbij, denken economen. Waar huizenprijzen in 2018 met gemiddeld 9 procent stegen, wordt dat dit jaar gemiddeld 6 procent en in 2020 gemiddeld 4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van ABN Amro.

De lage hypotheekrente en het krappe aanbod blijven de huizenprijs ondersteunen, maar omdat de betaalbaarheid van woningen door de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren onder druk staat, is de markt over de piek heen.

4. Trump wil Nederlandse kaas treffen met importheffing

Als de Europese Unie niet stopt met de volgens Trump "schadelijke subsidies" voor vliegtuigbouwer Airbus, moet Nederlandse kaas eraan geloven. De Amerikaanse president dreigt met importheffingen op 11 miljard dollar aan goederen, waaronder onze Goudse en Edammer kaas. Verder staan onder meer ook wijn, fietsonderdelen, koekjes en klokken op de lijst.

De tarieven zouden bovenop de bestaande heffingen op Europees staal en aluminium komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voerde Nederland afgelopen jaar voor 78 miljoen euro aan kaas en wrongel uit naar de Verenigde Staten.

5. China overweegt het creëren van bitcoins te verbieden

De Chinese overheid gaat mogelijk een verbod instellen op het 'minen' van bitcoins en andere cryptovaluta. Het creëren van digitale munten zou niet aan de Chinese regels voldoen, onveilig zijn, grondstoffen verspillen en het milieu vervuilen.

Een verbod zou een grote schok zijn voor de cryptogemeenschap. Zo'n 80 procent van alle bitcoins wordt in China gedolven. Toch is de markt niet meteen in paniek geraakt: de bitcoin schommelt al enkele dagen rond de 5.200 dollar. En ook experts zeggen tegen de Volkskrant dat de bitcoin een Chinese ban wel overleeft. "Het netwerk is zo ingericht dat het zich aanpast aan de hoeveelheid mining-computers", aldus ING-analist Teun Brosens.

6. De gehate Vlaamse kilometerheffing is van de baan

De Vlaamse minister van Mobiliteit ziet af van de fel bekritiseerde kilometerheffing in Vlaanderen. Volgens N-VA-minister Ben Weyts, die jarenlang voorstander was van een kilometerheffing voor personenwagens, is het debat "vergiftigd" en is er "geen draagvlak meer" voor de maatregel. Hij stelt daarom de kilometerheffing "niet door de strot van de Vlaming te gaan rammen". In plaats van een kilometerheffing om de files aan te pakken, pleit Weyts nu voor extra investeringen in verkeersinfrastructuur.

7. Netanyahu lijkt toch weer premier van Israël te worden

Benjamin Netanyahu mag zich waarschijnlijk opmaken voor een vijfde termijn als premier van Israël. Met 97 procent van de stemmen geteld komt zijn Likudpartij uit op 35 zetels, evenveel als de centrumalliantie Blauw en Wit van uitdager Benny Gantz. Maar voor Gantz wordt het uitermate lastig om een coalitie te smeden. Netanyahu daarentegen komt met twee rechtse partijen makkelijk aan een meerderheid. De officiële uitslag van de verkiezingen wordt vrijdag verwacht.

8. Khashoggi vergeten: beleggers in de rij voor leningen Saudische oliereus

Eind vorig jaar zat Saudi-Arabië nog in het verdomhoekje vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Inmiddels is bij internationale beleggers weinig terughoudendheid meer te bespeuren als het gaat om investeren in staatsoliemaatschappij Saudi Aramco. Een veiling van obligatieleningen waarmee Saudi Aramco 10 miljard dollar wilde ophalen, leverde inschrijvingen ter waarde van 100 miljard dollar op, zo bleek dinsdagavond.

Kroonprins Mohammed bin Salman heeft gezinspeeld op een beursgang van Saudi Aramco, maar analisten vragen zich af of dat nodig is als het meest winstgevende bedrijf ter wereld zo makkelijk kan lenen.

9. Ajax treft Juventus mét Ronaldo in de kwartfinale van de Champions League

Voor het eerst in 16 jaar staat Ajax vanavond in de kwartfinale van de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag speelt in de Johan Cruijff Arena tegen de Italiaanse kampioen Juventus dat toch met sterspeler Cristiano Ronaldo aan de aftrap verschijnt. Daar was twijfel over, omdat hij ruim twee weken geleden geblesseerd raakte aan een hamstring tijdens het EK-kwalificatieduel met Servië en sindsdien niet heeft gespeeld.

Ajax heeft dit seizoen al ruim 78 miljoen euro verdiend in de Champions League en kan bij eventuele plaatsing voor de halve finale nog eens 12 miljoen euro plus winstpremies en recette bijschrijven.

 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van dinsdag.

 

Dit zijn de meest gelezen verhalen van gisteren op Business Insider:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

MacKenzie Bezos gunt haar ex-man Jeff driekwart van de aandelen van webwinkel Amazon en al het stemrecht. Daardoor blijft Jeff Bezos voorlopig de rijkste mens ter wereld. · Ook schuift MacKenzie haar aandeel van het eigendom van The Washington Post en ruimtevaartbedrijf Blue Origin door naar Jeff. Wat zij voor die geste terugkrijgt is niet bekend. · MacKenzie, zelf een gevierd schrijver, hoeft in ieder geval niet op een houtje te bijten. De aandelen die ze houdt, zijn zo'n 36 miljard dollar waard. Daarmee is ze de op drie na rijkste vrouw op aarde. · Het vermogen van Jeff wordt geschat op 114 miljard dollar. Daarmee blijft hij Microsoft-oprichter Bill Gates (102 miljard dollar) voor op de rijkenlijst van persbureau Bloomberg. · Jeff en MacKenzie Bezos (55 en 49 jaar) waren 25 jaar getrouwd en kondigden begin dit jaar hun scheiding aan. Ze hebben samen vier kinderen. De scheiding is waarschijnlijk over drie maanden officieel afgerond. · 📷 door Danny Moloshok/Reuters · #jeffbezos #amazon #mackenziebezos #billionaire #billionairelife #billionairelifestyle #billionairemindset #miljardair #divorce #scheiding #echtscheiding #ondernemen #ondernemer #business #topvrouw #topvrouwen #entrepreneur #jetsetter #rijkdom

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op