Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws op deze eerste dag van december.

1. De energierekening gaat de komende jaren omhoog, aldus minister Wiebes van Economische Zaken. In 2021 is een huishouden jaarlijks gemiddeld 175 euro meer kwijt aan gas, water en licht dan nu. Dat komt doordat het kabinet een extra belasting heft om investeringen in duurzame energie te stimuleren. “De energietransitie kost geld”, zei Wiebes donderdag in de Tweede Kamer.

2. Ruilbeurs Coinbase moet gegevens van 14.355 rijkste crypto-bezitters aan de Amerikaanse belastingdienst overhandigen. Als één van de toonaangevende beurzen voor cryptomunten zoals bitcoin en ether, heeft Coinbase al miljarden dollars verhandeld op zijn platform. En die handel wordt niet door alle belastingbetalers netjes gerapporteerd, aldus de Amerikaanse overheid. Het rechterlijk bevel eist dat Coinbase de gegevens overhandigt van alle klanten die tussen 2013 en 2015 een transactie van 20.000 dollar of meer hebben gedaan.

3. Er komt geen referendum over het referendum. D66-minister Kajsa Ollongren wil dat onmogelijk maken en is van plan dat in de wet over de afschaffing vast te leggen. Volgens Ollongren is het raadgevend referendum geen ‘kroonjuweel’ voor haar partij.

4. Het Witte Huis wil minister Rex Tillerson van Buitenlandse Zaken vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo, meldt The New York Times. De relatie tussen Tillerson en Trump is al een tijdje behoorlijk gespannen, zo zou Tillerson de president een dwaas (‘moron’) hebben genoemd. Of Trump zelf al definitief toestemming heeft gegeven voor het ontslag van Tillerson is niet duidelijk.

5. De Amerikaanse verfproducent Axalta wordt toch niet overgenomen door het Japanse Nippon Paint. Vorige week liepen de onderhandelingen tussen het Nederlandse AkzoNobel en Axalta stuk en deed Nippon Paint een bod op Axalta. Maar nu zijn ook de gesprekken tussen de Japanners en de Amerikanen afgebroken. Krijgt Akzo daarmee een nieuwe kans? Het bedrijf wilde in reactie op het nieuws niet veel meer kwijt dan ‘dat het de situatie gaat bekijken’.

6. Voor Jeroen Dijsselbloem zit zijn taak als voorzitter van de eurogroep er volgende maand toch zo goed als zeker op. Er was eerder deze week sprake van dat hij misschien nog een half jaar langer zou blijven zitten, maar inmiddels hebben zich vier kandidaten voor zijn opvolging gemeld. Het gaat om de ministers van Financiën van Portugal, Slowakije, Luxemburg en Letland.

Lees ook op Business Insider

7. Silvio Berlusconi moet weer eens voor de rechter verschijnen. De 81-jarige oud-premier van Italië wordt ervan beschuldigd meer dan twintig mensen geld te hebben gegeven om valse verklaringen af te leggen in het beruchte Ruby-proces, dat ging over betaalde seks met een minderjarige. Berlusconi, die tegenwoordig met lammetjes knuffelt en oproept om minder vlees te eten, werd van die verdenking in 2015 vrijgesproken. De rechtszaak begint begin volgend jaar.

8. Het lukt maar niet om meisjes enthousiast te krijgen voor technische mbo-opleidingen. Slechts een op de zeven nieuwe studenten is vrouw. Bij ICT is dat zelfs maar 3 procent. Volgens Cocky Booij van expertisebureau VHTO mogen de opleidingen wel wat vrouwvriendelijker. “Neem informatica, dat kan voor veel meisjes heel interessant zijn. Maar daar moet je als school wel je best voor doen.”

9. De Amsterdamse Zuidas krijgt een eigen speciaalbiertje. Ondernemers Jesse Gosse en Remco Kappelhof gaan bier brouwen met hop dat geplukt is in het saaie zakendistrict. Het brouwsel is straks verkrijgbaar bij zeven tenten op de Zuidas. De naam van het bierje? Zuidas Bier.

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

De cryptokoorts heerst bij de Investment Summit in Ede: ‘In 2018 is de bitcoin $40.000 waard’

Handelsplatform Coinbase moet gegevens van 14.355 rijkste crypto-bezitters aan de Amerikaanse belastingdienst overhandigen

Met deze 7 kleine veranderingen in je dagelijkse routine word je nét iets gelukkiger