Schrikbarende getallen. Wat staat Londen te wachten als financiële instellingen in het Verenigd Koninkrijk bij de Brexit niet meer op dezelfde voet zaken kunnen doen met de Europese Unie?

Het Britse vertrek uit de Europese Unie zet tienduizenden banen in de financiële sector van Londen op de tocht. Alleen al het verlies van de rol bij de afhandeling van effectentransacties in euro’s (‘clearing’) kan zo’n 83 duizend banen kosten in de City, meldde de Britse zakenkrant Financial Times maandag op basis van onderzoek van consultancybureau EY.

Het verlies zou de komende zeven jaar optreden bij een ‘harde brexit’, waarbij de Britten de toegang tot de Europese markt kwijtraken. Het verlies aan werkgelegenheid in de clearing-sector zou daarbij een sterk domino-effect hebben, waardoor volgens EY in totaal circa 232.000 Britse banen zouden worden bedreigd.

Afhandeling beurstransacties in euro

Londen heeft momenteel vooral een dominante rol in de afhandeling van derivatentransacties, ook in euro’s. Vooral Frankrijk heeft er sinds de keuze voor de brexit op aangedrongen dat die activiteiten binnen de EU moeten plaatsvinden, onder toezicht van de Europese Centrale Bank.

Het Amerikaanse beursbedrijf CME zou volgens ingewijden al overwegen om zijn clearingactiviteiten van Londen naar Dublin te verhuizen. CME wil er zeker van zijn dat het onderdeel toegang houdt tot klanten in de Europese Unie na het aangekondigde vertrek van de Britten uit de EU. Een beslissing is evenwel nog niet genomen.

Ook handelsplatformen LMAX Exchange en Bats Global Markets overwegen om dezelfde reden als CME van Londen naar Dublin te verhuizen.

Lees ook op Business Insider