Van jongs af aan leren we spelen met anderen en behandelen we mensen zoals we zelf behandeld willen worden.

Naarmate we ouder worden, vertaalt deze mentaliteit zich in hoe we ons op ons werk gedragen. Maar is het mogelijk om té aardig te zijn op de werkvloer?

Gebruikers van Quora bespraken dit punt in 2014: “Wat zijn de nadelen van te aardig zijn voor mensen?” Het blijkt dat de respondenten vonden dat er heel wat manieren zijn waarop overmatig vriendelijk zijn je zou kunnen hinderen op je werk.

Business Insider heeft een aantal van de beste antwoorden op een rijtje gezet om te laten zien dat té aardig zijn een averechtse uitwerking kan hebben. Voor alle duidelijkheid: je moet niet stoppen met vriendelijk te zijn. Wees gewoon niet bang om voor jezelf op te komen.

De nadelen van té aardig zijn op een rij:


1. Je komt saai over

Foto: aslysun/Shutterstock

Té aardig zijn kan overkomen als passief en eentonig. "Mensen zullen je snel saai gaan vinden", aldus Manish Barnwal. Het is goed om vriendelijk te zijn, maar laat jouw persoonlijkheid erdoorheen schijnen.


2. Niemand luistert naar je

Foto: source silverkblackstock/Shutterstock

"Als je het moeilijk vindt om 'nee' te zeggen zullen mensen uiteindelijk aannemen dat je 'ja' bedoelt, zelfs als je nee zegt. Ze zullen vervolgens je proberen over te halen door, tot vervelens aan toe, herhaaldelijk door te gaan en je te verleiden iets te doen wat je eigenlijk niet wilt", zei Adrija Subramanian.

Collega's gaan je dan zien als iemand die geen 'nee' durft te zeggen en proberen je voor alles om te praten, zelfs als je het heel druk hebt.


3. Mensen zullen misbruik van je gaan maken

Foto: WAYHOME studio/Shutterstock

Sommige mensen zullen je aardigheid zien als een teken van zwakheid, zei Christopher Kosel. Mensen geloven dat je niet voor jezelf opkomt en dus gemakkelijk te manipuleren bent.

En als je altijd doet wat een ander van je vraagt, gaan ze zaken van je verwachten. "Ze lopen gewoon over je heen", zegt Quora-gebruiker Niharika Kishore. "Als je ze eenmaal de boodschap geeft dat het "oke" is, denken mensen dat het hun recht is om dat elke keer te doen.


4. Mensen hebben hogere verwachtingen van je

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Als je eenmaal de reputatie hebt dat je "ja" tegen alles zegt, kan het zijn dat mensen het verkeerd oppakken.

"Als je besluit om te veranderen en het misbruik te stoppen, zullen mensen teleurgesteld zijn als je iets weigert. Je zult kreten horen zoals: 'je was fijn om mee te werken, maar je bent veranderd'," zei Glauco Becaro.

Hoewel jouw weigering redelijk kan zijn, zal het egoïstisch lijken in tegenstelling tot jouw gebruikelijke houding.


5. Je gaat er verdacht uitzien

Foto: source Rawpixel.com/Shutterstock

Ondanks jouw positieve kijk op de wereld kunnen mensen zich gaan afvragen of er een addertje onder het gras zit.

"Net zoals er geen gratis lunch is, kan er niet zoiets als 'te aardig' zijn zonder reden", zei Anila Syed. Mensen vragen zich misschien af wat je intenties écht zijn, ook al probeer je gewoon een goed mens te zijn.

Als je te aardig bent, kun je ook geen echte vriendschappen aangaan met je baas en collega's.

"Je zou kunnen overkomen als nep, wat je vermogen zou kunnen beperken om zinvolle connecties te vormen met de mensen om je heen," zei Brian Lewis.


6. Je wordt niet gerespecteerd

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Als je telkens te aardig bent is dat het enige wat mensen in je gaan zien.

Je zult door anderen worden overgeslagen omdat je aardig bent, zelfs als andere mensen dat niet zijn. Je zal niet het respect krijgen dat je verdient", zei Fulin Wang.


7. Je geeft je (kostbare) tijd op

Foto: Dean Drobot / Shutterstock

"Je geeft toe en je probeert dingen te doen die in het belang zijn van anderen", zei Diksha Bathula. Als je jouw tijd besteedt aan het helpen van anderen zul je te weinig tijd hebben om je te concentreren op jezelf en jouw eigen projecten.


8. Uiteindelijk voel je je overgeslagen

Foto: CREATISTA/Shutterstock

"Veel mensen zijn er niet voor gemaakt om behoeftes aan te voelen", schrijft Quora-gebruiker Will Stern. "Ze moeten het horen. Voor de té aardige mensen gaan veel behoeftes onvervuld verloren omdat ze ze niet duidelijk maken."

Dat kan ertoe leiden dat je je onprettig gaat voelen op je werkplek.

"Zolang je niet uit de 'tevreden-met-alles'-mindset stapt, zul je nooit komen waar je echt wilt zijn", schreef Stern.

Emmie Martin heeft een bijdrage geleverd aan een eerdere versie van dit artikel.