Heerlijk, een paar weken op vakantie. Maar bij terugkomst je huis of flat overhoop gehaald zien, dat wil natuurlijk niemand.

Het gaat niet alleen om echte kostbaarheden, maar ook om spullen met emotionele waarde die je niet wil missen. Bovendien is het na een inbraak een rotgedachte dat iemand anders door je spullen is gegaan. Business Insider tipt acht manieren om je huis meer inbraakproof te maken tijdens vakantieperiodes.

In 2017 zijn er bijna 50.000 inbraken en pogingen tot inbraak gemeld in Nederland, volgens de politie. Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie wijst erop dat inbrekers in de winter het meest actief zijn. “Wij zien in juli en augustus ook een duidelijke piek, dan zijn er tegen de 8.000 inbraken.”

Wil je weten hoe populair je eigen wijk de afgelopen tijd is bij inbrekers? Kijk dan op Misdaad in kaart en vul je postcode in.

Hoe kun je de kans op een inbraak zoveel mogelijk verkleinen?


1. Probeer eens bij jezelf in te breken: doe de cursus

Loop met de ogen van een inbreker om en door je huis. De politie heeft een complete inbrekerscursus online gezet. Daarin zie je tal van beproefde methodes om in te breken. Denk aan onder meer flipperen, forceren, gaatjes boren en hengelen. Bekend, of zitten er nog nieuwe inbraaktrucs tussen? Kijk maar eens naar de instructievideo's.

Eén filmpje 'cilinder afbreken' toont hoe snel en makkelijk veel sloten te forceren zijn. Misschien een goede aanleiding om al het hang- en sluitwerk even na te kijken.

inbraak

Als je denkt en kijkt als een inbreker, zul je ook alle ramen en deuren willen sluiten, geen afvalcontainers, tuinstoelen meer vlakbij ramen zetten. Je wilt inbrekers geen 'opstapje' geven.

"Het advies 'doe alles dicht' lijkt een open deur", zegt Van der Velden van de politie. "Maar ruim één op de zeven inbraken komt gewoon doordat mensen ramen of deuren niet afsluiten." Die insluipers buiten houden is een makkelijke eerste stap bij de inbraakpreventie.


2. Loop niet te koop met je vakantie

De camper of caravan staat al klaar op de oprit, de auto is afgeladen vol om 's ochtends vroeg weg te rijden. Het zijn signalen voor inbrekers dat het bijna tijd is om toe te slaan.

Voorpret over de vakantie wil je misschien graag delen op social media. "Heerlijk, vanaf zaterdag drie weken rondreizen door Thailand!" Een leuke post voor vrienden en kennissen, maar misschien kijken ook inbrekers mee. Zij weten vanaf wanneer en hoelang ze tijd hebben.

Dergelijke berichten worden wel please rob me-posts genoemd. Niet alleen met teksten kun je vragen om een inbraak, ook locatiemeldingen in tweets of berichten op social media kunnen aangeven waar je bent. Een beetje extra privacy in de vakantie is dus slim.

Informeer wel je buren dat je een tijdje weg bent. Zij kunnen verdachte situaties opmerken en melden bij de politie. Verder zou je je kunnen aanmelden bij apps, zoals Buurtapp of Wealert. Een eigen Whatsapp-groep beginnen met buren, kan uiteraard ook.

De politie juicht dit toe en adviseert je groep aan te melden op Whatsapp-buurtpreventie. "Als buren weet je het best wat normaal is in je buurt en wanneer er vreemde dingen gebeuren. Zie je iets verdachts, bel dan meteen 112", zegt Van der Velden, "Hang ook bordjes op dat je samen de buurt bewaakt."

ANP


3. Hou het licht

Een huis dat opeens 24 uur per dag donker is, zet een schijnwerper op je afwezigheid. Met een eenvoudige tijdschakelaar kun je zorgen dat er af en toe een lamp aangaat.

Je kan ermee spelen. Laat op verschillende kamers in de woning een lamp op verschillende momenten automatisch aan- en uitgaan. Gebruik een spaar- of  ledlamp, dat scheelt weer op de energierekening.

Denk ook aan licht rondom je huis. Wanneer de verlichting ook daar uit is, krijgen inbrekers kans om uit het zicht hun werk te doen.

Een lamp met bewegingsmelder is handig. Die springt aan zodra iemand dichtbij komt. Ook een schemerschakelaar werkt goed. Die gaat aan zodra de schemering invalt en als het donker is. Zodra het weer licht wordt, gaat de lamp uit.


4. Denk aan een anti inbraaksysteem

De traditionele inbraaksystemen hebben sensoren in verschillende ruimtes in huis. Bij  verdachte situaties geeft de installatie dan een melding door aan een alarmcentrale.

Met een code of een pasje kun je de beveiliging in- en uitschakelen. De sensoren en de installatie kunnen bedraad zijn of draadloos. Dat maakt in de installatietijd en - kosten wel wat uit, natuurlijk. Naast de installatie betaal je ook geld voor een meldkamerabonnement en onderhoud van het systeem.

Nieuwe oplossingen bieden huisbeveilingscamera's van bijvoorbeeld Nest. Daarmee heb je een camera in of buiten je huis die een oogje in het zeil houdt. Meldingen van verdachte situaties krijg je op je smartphone. Je kunt met Nest op afstand ook wat roepen naar de indringer of luisteren wat er in je huis gebeurt.

Beelden opslaan in de cloud is ook mogelijk. Nest is een Google-bedrijf. Je haalt een apparaat in huis dat geluid opneemt, gezichtsherkenning heeft en meekijkt in je persoonlijke omgeving.

Een andere aanbieder van huisbeveilingscamera's is Foscam. Dat bedrijf kwam recent negatief in het nieuws omdat de camera's eenvoudig te hacken waren, volgens de Consumentenbond. Het Chinese Foscam zou marktleider in Nederland zijn en een beveiligingsupdate voor de camera's en de app hebben.

Hans van de Wiel van Van de Wiel beveiliging in Esch adviseert te kiezen voor een professionele installatie. "Wat doe je met beelden van een inbreker in je huis op je mobieltje, als je zelf op het strand ligt in Spanje?' Bij een echte installatie is er melding naar een meldkamer, die wanneer nodig de politie inschakelt."

Van der Velden van de politie is minder sceptisch over de thuiscamera's. Hij kent situaties waarin cameragebruikers meteen 112 bellen als ze een inbraak in hun eigen huis live zien op hun mobieltje. De gemaakte beelden kunnen ook handig zijn bij opsporing, zegt hij.

Als je kostbaarheden hebt, stelt een verzekeraar een alarminstallatie vaak ook verplicht, zegt Van de Wiel. "Check je inboedelpolis maar eens op de 'alarmclausule'. Als die in je polis staat en je hebt geen gecertificeerde installatie ben je eigenlijk niet verzekerd." Hij pleit dus voor een professionele installatie.


5. Mijd de bekende 'geheime' plekken

Psst, de reservesleutel ligt onder de deurmat. Of nee, toch onder de bloempot naast de achterdeur. Dit zijn dus nauwelijks geheime plekken te noemen. Maak het inbrekers niet te makkelijk. Zij zullen negen van de tien keer ook de slaapkamer omkeren. Daar liggen verrassend vaak sieraden en andere kostbaarheden. Ook tassen en jassen zijn plekken waar inbrekers vaak zullen zoeken.

Verzin dus andere plekken. Een kluisje voor kostbaarheden en geld is ook handig. Zorg wel dat die goed bevestigd is in of aan de muur. Als de kluis brandwerend is, beschermt hij ook de waardepapieren.


6. Zorg dat de brievenbus niet uitpuilt

Een stapel kranten of brieven die uit de bus bungelen. Het zijn tekenen dat een huis onbewoond is. Zorg er dus voor dat buren of bekenden de post geregeld weghalen en uit het zicht leggen. Zet de krantenbezorging eventueel ook even stop tijdens de vakantie.


7. Hou waardevolle spullen uit het zicht

Het gaat niet alleen om dure horloges, sieraden of laptops, maar ook om bijvoorbeeld de autosleutels. Wees niet te uitnodigend.


8. Gun je vrienden of kennissen een vakantie in jouw huis

Veel tips helpen bij de suggestie dat je huis niet onbewoond is. Je kan er ook voor kiezen het huis echt te laten bewonen, als je er zelf niet bent. Laat vrienden, familie of bekenden het huis tijdelijk gebruiken. Een bewoond huis is veel minder aantrekkelijk voor inbrekers. Door slim te ruilen, hou je er zelf ook nog een extra vakantie aan over.


Extra tip

Als er eenmaal is ingebroken, is de kans dat de zaak wordt opgelost tegen de tien procent, blijkt uit cijfers van de  politie. Het ophelderingspercentage lag in 2016 en 2017 nog iets lager. Bovendien is het terugvinden van eigenaars vaak nog erg lastig, als de politie de buit vindt.

Het registreren van de kenmerken van waardevolle of dierbare spullen, is daarom van belang. Je kan dan bij aangifte duidelijk vertellen wat je mist, hoe de spullen eruit zagen. Het kan jou en de politie verder helpen.

Alle inbraken uitsluiten kan natuurlijk niet. Je kan wel proberen het voor inbrekers minst aantrekkelijke pand van de buurt te creëren. Dat is ook de stelling op de overheidssite Maak het ze niet te makkelijk.


LEES OOK Ethereum of bitcoin? Dit is de betere belegging, volgens Wall Street-insiders