Bij gevaarlijk eten denk je waarschijnlijk vooral aan allerlei exotische delicatessen waar de meeste mensen nooit mee in aanraking zullen komen. Een Koreaanse octopus die terugvecht als je hem doorslikt bijvoorbeeld.

Maar gevaarlijk eten hoeft niet exotisch te zijn. Op dit moment ligt er hoogstwaarschijnlijk ook het nodige levensgevaarlijke eten in je koelkast of in je voorraadkast.

Met hulp van voedseldeskundige Keith Kantor, CEO van het “Nutritional Addiction Mitigation Eating and Drinking”-programma, hebben we hieronder acht van de potentieel gevaarlijkste etenswaren van de wereld op een rij gezet, van onhygiënisch eten tot uiterst giftig voedsel.

Scrollen op eigen risico!


Eet niet te veel abrikozenpitten.

Foto: Manu Camargo/Unsplash

Pitten van steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in cyanide. Dat is een bekend en dodelijk gif.

De Nederlander Gert Arts ondervond dat twee jaar geleden zelf, toen hij op het station een zakje abrikozenpitten kocht en het voor de helft opat. Hij overleefde dat ternauwernood.

Lees ook op Business Insider

Hoewel je met abrikozenpitten dus al heel snel aan de maximumhoeveelheid zit, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid adviseert om nooit meer dan 3 kleine pitten te eten, gaat dat met bijvoorbeeld kersen wat minder snel. Je moet volgens het Amerikaanse National Institute of Health honderden kersenpitten eten om dood te gaan.


Kogelvis is verboden in Nederland.

Foto: Shutterstock

Er is een goede reden dat kogelvis in Nederland, de Verenigde Staten en heel wat andere landen verboden is: het behoort tot het meest giftige voedsel ter wereld. Als het niet op de precies goede manier wordt bereid, is kogelvis 1.200 keer zo giftig als cyanide en daar vallen kersenpitten dus bij in het niet.


De vochtige omstandigheden waarin alfalfa groeit zijn ook ideaal voor ziektekiemen.

Foto: Ildi Papp/Shutterstock

Rauwe alfalfa is de ideale omgeving voor bacteriën. Sinds de eeuwwisseling zijn er alleen al in de VS tenminste dertig ziekte-uitbraken geweest die in verband worden gebracht met het eten van alfalfa, waaronder gevallen van salmonella en E. coli, stelt het US Department of Health & Human Services.


Sannakji kan terugvechten terwijl je aan het eten bent.

Foto: pauljill/ Shutterstock

Sannakji is een rauwe octopus die je moet eten als hij nog kronkelt. Het gevaar schuilt hem in het feit dat de sushi-chef het beest wel doodt, maar dat de zuignappen zich door het nakronkelen nog vast kunnen zetten aan je keel als je de octopus aan het doorslikken bent. Volgens Food & Wine gaan gemiddeld zes mensen per jaar dood doordat ze stikken bij het eten van sannakji.


Groene aardappels zijn gevaarlijk als je er heel veel van eet.

Foto: Cyril Lutz/ Shutterstock

Aardappels worden ‘groen’ als je eze een poosje in het licht laat liggen en er is al langere tijd discussie over de vraag hoe giftig “groene” aardappels zijn. Maar zeker is dat echt groene exemplaren en nieuwe uitlopers het gevaarlijke gif solanine bevatten die je bij grootschalige consumptie flink ziek kan maken, stelt The United States National Library of Medicine.


Van een onrijpe aki kun je gaan overgeven of zelfs doodgaan.

Foto: Jerome Walker/Wikimedia Commons

De in Jamaica populaire vrucht aki komt de Verenigde Staten niet in, omdat hij erg gevaarlijk is. De vrucht lijkt erg op een lychee en is rijp als hij rood is, maar als hij nog geel is zit hij vol met de giftige stof hypoglycine A. Als je dat eet kun je gaan overgeven, een ‘hypo’ krijgen of zelfs doodgaan. De zwarte pitjes zijn altijd giftig.


Je moet geen groene amandelen of cashewnoten eten.

Foto: mizy/Shutterstock

“Bittere en rauwe amandelen zitten vol met cyanide”, vertelt Keith Kantor. “Ze moeten een complete hittebehandeling krijgen om te giftige stoffen te verwijderen.” Dat betekent gelukkig dat de amandelen of cashewnoten die je in de winkel koopt veilig te zijn. En anders moet je er volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention alsnog 1.150 van eten voordat je echt vergiftigd bent.


Rauwe kidneybonen bevatten het giftige lectine.

Foto: Palokha Tetiana/Shutterstock

Misschien ben je wel dol op kidneybonen in stoofpotten en chili, maar je mag ze nooit rauw eten. Rauwe kidneybonen bevatten de giftige stof lectine. Al bij een handjevol bonen kan je daarvan gaan overgeven of hoofdpijn krijgen. Bij koken wordt de lectine onschadelijk gemaakt. Volgens het Voedingscentrum moeten gedroogde peulvruchten als kidneybonen eerst worden geweekt in water en daarna minimaal 10 minuten worden gekookt.


Lees ook: