Tequila heeft een beetje een slechte reputatie. Het sterke drankje wordt te vaak diep in de nacht genuttigd op een plakkende dansvloer en dat is dus zelden een verfijnde ervaring.

Veel bars bieden hoge kwaliteit wodka’s, hele ambachtelijke gin-menu’s en gekruide rums aan, maar de ontwikkeling van tequila blijft daar buiten Mexico behoorlijk op achter.

Maar toch gloort er hoop voor de premium-tequila, want er heeft zich een aantal bekende sterren op gestort.

Acteur George Clooney heeft samen met zijn goede vriend Rande Gerber in 2013 het tequilamerk Casamigos opgericht dat vorig jaar is verkocht aan Diageo voor een prijs die kan oplopen tot 1 miljard dollar. Op de afterparty van het koninklijk huwelijk tussen Harry en Meghan serveerde hij naar verluidt zijn tequila aan de gasten.

Ook zanger Justin Timberlake heeft met Sauza 901 zijn eigen tequilamerk en rapper Diddy heeft een aandeel verworven in DeLeón.

Business Insider sprak met Chris Hare, de merkmanager van het tequilamerk Cazcabel. Dat bedrijf produceert hoogwaardige tequila in een onafhankelijke destilleerderij in het Mexicaanse stadje Arandas in het Jalisco-gebergte.

Hieronder een fles Cazcabel-tequila met honing:

Volgens Hare weten veel mensen niet zo goed wat ze met tequila moeten doen en blijft de ontwikkeling en populariteit daardoor achter bij andere sterke dranken.

Aangezien er al wel een aantal behoorlijk hippe tequila's op de markt is, hebben we Hare gevraagd wat we fout doen bij het bestellen, kopen en drinken van tequila en hoe we het op de Mexicaanse manier moeten doen.


1. De meeste tequila die je drinkt is waarschijnlijk niet van 100 procent zuivere blauwe agave gemaakt, het is een 'mixto'.

Agave tequilana used to make tequila

Foto: Wikimedia Commons

Hare legt uit dat een goede tequila gemaakt is van 100 procent zuivere blauwe agaveplanten, maar dat de meeste mensen waarschijnlijk al jaren een mix drinken, "een mixto". Die bestaat in de meeste gevallen voor minimaal 51 procent uit agavesuikers, maar wordt dan aangevuld met toegevoegde suikers en siroop.

Om te weten of de jouwe puur is, moet je kijken naar een logo dat zegt '100% blue agave'.

De meeste tequila wordt gemaakt in de staat Jalisco, ofwel in de stad die Tequila heet of in de heuvels rond Los Altos.

Hare zegt dat er een microklimaat heerst in die bergen waardoor de blauwe agave groter wordt, in een lager groeitempo met meer smaak.


2. 'Gouden' tequila is niet per se beter.

tequila

Foto: Flickr/9kurt

Veel mensen zeggen dat ze liever "gouden" of "bruine" tequila hebben, maar volgens Hare zegt de kleur niet per se iets over de kwaliteit.

Er zijn vele soorten tequila. "Blanco" bijvoorbeeld is wit en is tequila in zijn puurste vorm. Dit wordt ook wel zilveren tequila genoemd. Dan is er ook "reposado", een tequila die een gouden tint heeft en tot 12 maanden lang in eiken vaten heeft gezeten.

Alles wat meer dan 12 maanden is gerijpt heet "añejo" - dat heeft over het algemeen een donkerder kleur dan reposados. En alles dat langer dan drie jaar heeft gelegen is "muy añejo". Hoe langer gerijpt, hoe duurder de tequila normaal gesproken is.

Maar let op, "mixtos" zijn meestal ook goud van kleur, meestal als gevolg van toegevoegde karamelkleurstoffen en -aroma's.


3. Goede tequila kan heel duur zijn omdat het minstens 7 jaar duurt voordat een agaveplant is volgroeid.

tequila 2

Foto: Flickr/Gildardo Sánchez

Het duurt normaal gesproken tussen de zeven en negen jaar voordat een agaveplant is volgroeid, zegt Hare. En soms zelfs 11 tot 12 jaar.

Omdat het groeien van de planten zo lang duurt, zijn er tijdens dat groeiproces regelmatig periodes van droogte die de bevoorradingsketen verstoren en zo de prijzen omhoog drijven. "Dat is zeker aan de orde als de vraag erg hoog is, zoals op dit moment", licht Hare toe.

Toch dringt Hare erop aan niet te bezuinigen op de aankoop van een fles: "Alles onder de 27 dollar (zo'n 23 euro) is waarschijnlijk een mixto."


4. Vergeet zout en citroen.

Tequila shots

Foto: Flickr/octopushat

Hare zegt dat Mexicanen tequila zelden met zout en citroen drinken en hij raadt hun traditionele manier van drinken aan.

Een "sangrita" is gemaakt van sap van tomaten, granaatappels, kruiden en chilipepers. Dat zijn dezelfde ingrediënten als de typische salades in Jalisco, zegt Hare. Het is gebruikelijk om aan het eind van de dag het overgebleven sap uit de grote saladeschalen in een fles te gieten om samen te drinken met je tequila.

Ook kan je na je glas tequila een "verdita" drinken, dat bestaat uit ananassap, koriander, mint en jalapeños.


5. Nippen, niet in één keer achterover slaan.

Tequila Shots

Foto: Flickr/morberg

In Mexico nippen de mensen aan hun tequila en genieten ze ervan bij het eten. Ze gebruiken een iets hoger en breder glas dan het gebruikelijke glas van 25 milliliter voor een shotje en noemen dat een "caballito" (paardje).


6. Drink het niet te koud.

Hoewel sommige mensen hun tequila liever koud drinken, raadt Hare aan het drankje op kamertemperatuur te drinken. Zo kan je het hele smaakpalet proeven, net als bij rode wijn.


7. Er bestaan naast 'margaritas' ook andere lekkere cocktails met tequila.

Behalve de beroemde margarita zal je bij cocktails niet snel denken aan tequila, zoals er wel veel populaire gin-, wodka- en rumcocktails zijn.

Maar er zijn ook volgens Hare andere lekkere tequila-cocktails zoals de "paloma", die behalve tequila ook grapefruit, spuitwater en suiker bevat. En de klassieker "matador" bestaat uit tequila, ananassap en citroen.

Als je het toch alleen bij een margarita wil houden, dan kan je het beste wat roze peper of chipotle-zout op de rand van je glas doen, zegt Hare, maar in geen geval suiker.


8. Tequila is een 'upper'.

Tequila is anders dan de meeste andere sterke drank een 'upper'. Veel mensen zeggen er euforische gevoelens van te krijgen.

Terwijl slechte tequila bekendstaat om zijn verschrikkelijke katers, beweert Hare dat je tequila - binnen bepaalde grenzen uiteraard - de hele avond en nacht lang kan drinken zonder dat je er de volgende dag last van hebt. Maar je moet dan wel een goede fles kopen en er de hele tijd rustig van nippen.

couple drinking water fun summer party

Foto: Smile19/Shutterstock