Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Zelenski wint ruim in Oekraïne, maar hij moet wel een coalitie smeden

Hij wilde een sterkere positie in het Oekraïense parlement en heeft die gekregen. De partij van president Volodimir Zelenski heeft volgens de eerste peilingen 44 procent van de stemmen behaald bij de parlementsverkiezingen zondag.

Oud-komiek Zelenski werd in april verkozen tot leider van Oekraïne, maar het parlement was nog in handen van zijn voorganger, Petro Porosjenko. Daarom schreef Zelenski vervroegde verkiezingen uit. De 41-jarige president heeft nu de meeste zetels in handen, maar moet wel op zoek naar een coalitiepartner in het parlement.

2. Bedrijf achter voetbalplaatjes en spaarzegels in de verkoop

BrandLoyalty, dat promotieacties met spaarzegels en voetbalplaatjes voor supermarkten ontwikkelt, komt alweer in de verkoop, meldt Het Financieele Dagblad. Vijf jaar geleden kwam de Bossche onderneming met 700 man personeel en actief  in 25 landen, in handen van Alliance Data Systems (ADS). Deze Amerikaanse eigenaar zou volgens bronnen prille verkoopplannen hebben. Mogelijk omdat ADS zelf moet vereenvoudigen onder druk van een activistische aandeelhouder.

Het is niet duidelijk wat BrandLoyalty moet opleveren. Oprichter Robert van der Wallen verkocht zijn spaarzegelbedrijf in 2014 aan ADS voor naar verluidt 1 miljard euro.

Lees ook op Business Insider

3. Wereldrecordpoging van Delftse studenten mislukt

Een studententeam uit Delft wist zich te plaatsen voor een belangrijke wedstrijd voor hyperloops van SpaceX en mocht zondagavond proberen om het wereldrecord te verbreken. Hun doel: harder rijden dan 466 kilometer per uur. Een eitje, dachten ze, want uit een test bleek dat ze harder konden dan 600 kilometer per uur.

Helaas, tijdens de recordpoging sloegen meteen de noodremmen aan en bleef de hyperloop daardoor steken op 188 kilometer per uur. Het team van de Technische Universiteit München won de wedstrijd uiteindelijk: zij tikten de 463 kilometer per uur aan, al was dat net geen record.

4. Sterk kwartaal voor Philips met omzetgroei van 6%

Medisch technologiebedrijf Philips heeft de verkopen flink opgevoerd in april, mei en juni. De omzet nam met 6 procent toe, tot 4,7 miljard euro. Het aandeel schoot maandagochtend meteen 3 procent omhoog na het openen van de beurs. Volgens ING-analisten heeft Philips de omzetgroei voor een groot deel te danken aan zijn divisie Connected Care. Die tak presteerde eerder juist zwak.

5. Budweiser gaat de strijd aan met Heineken in Nederland

‘The King of Beers’ ligt in het najaar ook hier in de schappen. Biergigant AB InBev brengt het Amerikaanse pilsmerk Bud naar Nederland en gaat de strijd aan met Heineken. De grootste brouwer ter wereld mikt daarbij op 18- tot 35-jarigen in de Randstad. “Hertog Jan drink je thuis wanneer je er echt voor gaat zitten om goed te genieten. Bud is meer bedoeld voor borrels na het werk en festivals”, zegt directeur Nicolas Bartholomeeusen van AB InBev Nederland.

6. De drie grootste particuliere huisbazen hebben ruim een miljard euro aan huurwoningen

Grote particuliere huisbazen winnen terrein op de Nederlandse woningmarkt. Het aantal huurhuizen in bezit van de grootste particuliere eigenaren is in tien jaar tijd met 22,3 procent gestegen. De grootste drie hebben ieder huurwoningen met een totale waarde van ruim 1 miljard euro, schrijft de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

De Rotterdamse biotech- en vastgoedondernemer Aat van Herk is de grootste particuliere eigenaar, met bijna 6.000 huurwoningen en een geschatte waarde van 1,2 miljard euro. Daarna komt de Haagse vastgoedtycoon Harry Hilders met 5500 woningen in zijn bezit, goed voor 1,16 miljard euro. De vastgoedfamilie Grouwels uit Maastricht sluit de top drie met 5200 huurwoningen.

7. Volvo roept wereldwijd half miljoen auto’s terug

Volvo roept wereldwijd een half miljoen auto’s terug. In Nederland gaat het om 37.000 dieselauto’s die tussen 2014 en 2019 zijn gemaakt en waarvan de motor kan smelten en in het ergste geval vlam kan vatten. Volvo-rijders met een V40, V60, V70, S80, XC60 en XC90 moeten hun auto inleveren, wellicht tijdelijk. De eigenaren krijgen binnenkort een brief met meer informatie.

8. India doet nieuwe poging om maanlander te lanceren

Vorige week stelde India de lancering van de maanlander uit vanwege technische problemen, maar maandag is het om 11.13 uur Nederlandse tijd dan eindelijk zover. Dan gaat er een nieuwe raket de lucht in, richting de zuidpool van de maan. Als het deze keer wel lukt, wordt India het vierde land dat op de maan landt.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend: