Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Theresa May krijgt ‘garanties’ over Ierse grens: redt dat haar deal?

Voorafgaand aan de cruciale stemming dinsdagavond over de Brexit-deal in het Britse Lagerhuis, heeft Theresa May in Straatsburg “wettelijk bindende garanties”  gekregen van president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over de Ierse grenskwestie. Maar wat houdt dat precies in?

Volgens May heeft ze de verzekering gekregen dat de noodregeling om een grens in te voeren tussen Noord-Ierland en de rest van het VK niet permanent is. Maar er is geen concrete einddatum genoemd en de Britten moeten nog steeds naar een arbitragepanel, als ze van de noodregeling (backstop) afwillen.

Grote vraag is dus of de toezegging van de EU voldoende is. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft al aangegeven opnieuw tegen de deal van May te zullen stemmen. Belangrijk is nu onder meer wat de Noord-Ierse DUP-partij vindt. Die biedt gedoogsteun aan de Conservatieve minderheidsregering.

2. De Boeing 737-MAX is "luchtwaardig" volgens de Amerikaanse toezichthouder

De Amerikaanse toezichthouder FAA zegt dat de Boeing 737 MAX 8 kan blijven vliegen. In China en Indonesië bleven toestellen van dit type aan de grond na het ongeluk in Ethiopië zondag waarbij 157 inzittenden om het leven kwamen, maar volgens de FAA is het vliegtuig "luchtwaardig".

Boeing gaf dinsdag aan de komende weken met een software-update te komen voor de 737 MAX.

3. Nederland betaalt voor het eerst meer aan gas dan het verdient met export

Nederland is voor het eerst een netto importeur als het om gas gaat. Vorig jaar gaven we 2,1 miljard euro meer uit aan de import van gas dan er binnenkwam met de export, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De importwaarde van aardgas was volgens het CBS bijna 12 miljard euro, 43 procent hoger dan in 2017.

Nederland exporteerde, mede dankzij hogere gasprijzen, voor 9,8 miljard euro aan aardgas. Dat Nederland gas importeert is overigens niet nieuw. In andere jaren was de balans alleen altijd positief voor Nederland.

(klik voor uitvergroting)

4. Nancy Pelosi ziet niks in een impeachment-procedure tegen Donald Trump

De invloedrijke Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zit weinig in het idee om Donald Trump af te zetten als president. "Zo'n impeachmentprocedure wordt te ingewikkeld (...) en  Trump is dat simpelweg niet waard", zegt ze in een interview met The Washington Post Magazine. Alleen bij heel zware misdrijven en overweldigende steun bij beide partijen zou Pelosi voor zo'n drastische maatregel zijn.

5. Meer supermarkten doen mee met de Nationale Week Zonder Vlees

Twaalf supermarktketens doen deze week mee aan de Nationale Week Zonder Vlees. Dat zijn er vijf meer dan tijdens de primeur van de vegetarische actieweek vorig jaar. Onder meer Albert Heijn, Jumbo, Spar, Plus en Lidl hebben uiteenlopende aanbiedingen. Zo geeft AH korting op het hele assortiment vegetarische vleesvervangers.

Business Insider zette op een rij hoe schadelijk vlees eten is voor het milieu. Door een keer een hamburger niet te eten, bespaar je bijvoorbeeld evenveel water als een maand lang niet douchen.

6. Amerikaanse investeerder heeft €200 miljoen om verhuurpanden van particulieren in Randstad te kopen

De Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone wil voor ongeveer 200 miljoen euro verhuurpanden van particulieren opkopen in Amsterdam en Rotterdam, zo stellen diverse bronnen tegen het FD. Volgens een makelaar die de krant sprak, is het opvallend dat de investeerder zich direct richt tot particuliere eigenaren van beleggingspanden. Blackstone zelf wil niet reageren tegenover het FD.

7. Na SP en ChristenUnie wil ook GroenLinks een Prins-Bernhardtaks

Na de SP en de ChristenUnie komt nu ook GroenLinks met een plan tegen woekerhuren in de vrije sector, meldt het FD. De partij wil dat het afgelopen is met speculanten die starters de markt uit drukken en lanceert daarom dinsdag een initiatiefnota om dat tegen te gaan.

GroenLinks wil dat de overheid voortaan bepaalt wat de maximale huur is die gevraagd mag worden. Dat zou kunnen door het puntensysteem, dat nu al wordt gebruikt bij sociale huurwoningen, uit te breiden naar de vrije sector.

De SP meldde eerder al dat het wil dat gemeenten kunnen eisen dat wie een woning koopt, daar ook echt gaat wonen. De ChristenUnie wil dat particuliere beleggers die woningen kopen om te verhuren, daar meer belasting voor gaan betalen. Partijleider Gert-Jan Segers wil voor hen de overdrachtsbelasting verhogen van 2 naar 6 procent.

8. De topvrouw van PostNL wordt commissaris bij ING

Een opvallende nevenfunctie voor PostNL-topvrouw Herna Verhagen: ze is voorgedragen als lid van de raad van commissarissen van ING. Als de aandeelhouders haar benoeming goedkeuren, mag ze vanaf 1 oktober aanschuiven. Opmerkelijk, omdat Verhagen fulltime in dienst is als CEO bij PostNL, dat bovendien op het punt staat te fuseren met concurrent Sandd. Verhagen is ook al commissaris bij het Franse technische handelshuis Rexel.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag: