Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws op deze donderdagochtend.

1. De gekte rond bitcoin heeft de belangrijke digitale handelsplatforms Coinbase en Gemini platgelegd. Nadat de bitcoin door de 11.000 dollar heen brak registreerde Coinbase acht keer zoveel handelsverkeer dan tijdens de vorige piek in juni. Gebruikers konden of helemaal niet óf alleen via een zeer traag functionerend systeem handelen. De koers van de cryptomunt viel terug tot iets boven de 9.000 dollar.

2. Bitcoin, ethereum, initial coin offerings. Het zijn termen die dit jaar veel opdoken in het nieuws. Geen wonder dat ‘cryptokoorts‘ kans maakt om woord van het jaar te worden. Van Dale definieert de term als “overdreven neiging onder grote groepen mensen om te beleggen in cryptomunten, zoals bitcoins”. Stemmen kan tot en met 18 december. De andere genomineerden zijn:

  • appongeluk
  • fipronilei
  • lokterrorist
  • klimaatpauper
  • merkellego
  • metoo-verhaal
  • regenboogtaal
  • valboete
  • warmtezombie

3. Wie in ieder geval flink casht met bitcoin is de overheid. Het Openbaar Ministerie heeft de afgelopen jaren minimaal 1889 bitcoins afgepakt van veroordeelde criminelen, rekende RTL Z uit. De grootste vangst was het oprollen van de zwarte markt Hansa eerder dit jaar, waarbij de overheid 1158 bitcoin in handen kreeg.

Het is beleid om de cryptomunten zo snel mogelijk te verkopen. Als het Openbaar Ministerie de in beslag genomen bitcoin van Hansa in juli heeft verkocht, dan leverde dat zo’n 2,8 miljoen euro op. Had de overheid gewacht tot nu, dan was de opbrengst meer dan 10 miljoen euro geweest.

4. Visverkopers beginnen een eigen haringtest, na de commotie die is ontstaan rondom de ranglijst van het AD. Een van de keurmeester van de krant geeft cursussen vanuit visleverancier Atlantic. Een econoom van Tilburg University ontdekte dat vishandels die haring afnemen bij Atlantic een significant hoger cijfer krijgen in de jaarlijkse test.

Reden voor de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) om een eigen test te starten. Daarin moet het oordeel van de consument centraal staan. “Wij zijn ervan overtuigd dat de mening van de klant het allerbelangrijkste is’’, zegt voorzitter van de CVAH, Henk Achterhuis.

5. Volgens het Witte Huis maakt het niet uit of de anti-moslimfilmpjes die president Donald Trump woensdagochtend retweette fake zijn of niet: "Of het nu een echt filmpje is of niet, de bedreiging is echt", zegt woordvoerder Sarah Huckabee Sanders over de video waarop te zien zou zijn dat een 'moslim-immigrant' in Nederland een blanke gehandicapte in elkaar slaat.

Het Openbaar Ministerie liet daarop gelijk al weten dat de minderjarige jongen in het filmpje "in Holland geboren en getogen is" en een straf heeft gekregen.

6. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank vindt dat de Europese Centrale Bank na september volgend jaar moet stoppen met het opkopen van schuldpapier. Hij zei tijdens een toespraak in Londen dat de economie van de eurozone groeit en er geen risico meer is op deflatie. Knot riep een jaar geleden ook al op om de ECB-steun af te bouwen. De centrale bank gaat daar in januari een begin mee maken.

7. TechCrunch heeft de man gesproken die het Twitter-account van Donald Trump verwijderde. Het gaat om de twintiger Bahtiyar Duysak, een Duitser met Turkse roots. Op zijn laatste werkdag bij Twitter deactiveerde hij het account van de Amerikaanse president, dat daardoor elf minuten uit de lucht was.

Volgens Duysak was zijn actie een vergissing. Hij dacht dat hij niet de bevoegdheid had om het account te verwijderen. "Ik heb niemand gehackt. Ik heb geen regels geschonden", aldus Duysak, die niet verwacht dat hij nog bezoek krijgt van de FBI of Amerikaanse justitie.

8. Superblij waren ze afgelopen zomer bij het Brabantse Mystar Computer. Philips bestelde 18.334 laptops van het merk MSI bij het bedrijf, een deal waar meer dan 20 miljoen euro mee was gemoeid. De order was zelfs ondertekend door Philips-topman Frans van Houten himself.

Maar helaas voor Mystar bleek de bestelling bedrog, zo bericht het Financieele Dagblad. Het Openbaar Ministerie pakte de vermoedelijke auteurs van de brief afgelopen zomer op: de 43-jarige Dirk H. en de 37-jarige Faïçal G. Het tweetal wordt verdacht van nog veel meer oplichtingszaken.

 

Nieuwsdag gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

Het Limburgse gezin dat alles verkocht voor bitcoin krijgt nu zelfs fanmail: ‘Ze zien onze stap als heldendaad’

Een fan kocht in 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoin – omgerekend is dat nu $100 miljoen

Apple’s nieuwste besturingssysteem is zo lek als een mandje — zo kan iemand inbreken in je Mac