Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Blokker wil naar de beurs met spaarzegelsysteem

De familie Blokker heeft de gelijknamige keten altijd buiten het zicht van een publieke beursnotering gehouden. Maar als het aan de nieuwe eigenaar van de winkelketen ligt, komt daar verandering in: Blokker wil naar de beurs! Dat moet volgens CEO Michiel Witteveen over drie jaar gebeuren.

Opmerkelijk is Witteveens plan voor hoe dat moet gebeuren. Hij wil dat klanten aandeelhouder worden door zegeltjes te sparen. “Elke volle spaarkaart levert een aandeel op. Zo geef ik Blokker terug aan de Nederlanders”, zegt Witteveen tegen het Financieele Dagblad.

2. Topvrouw pensioenfonds ABP klaagt over dreigende korting op pensioen

De baas van het grootste pensioenfonds van Nederland zet zich schrap tegen korting op de pensioenen. ABP-topvrouw Corien Wortmann vindt dat de huidige situatie niet meer uit te leggen is aan het publiek, zegt ze in een interview met De Telegraaf. Ze wil samen met enkele andere pensioenfondsen een plan opstellen om kortingen te voorkomen.

3. 'Sneller thuis bij lagere maximumsnelheid'

Woensdag adviseerde het Adviescollege Stikstofproblematiek om de maximumsnelheid te verlagen. Dat zou de uitstoot van stikstof ook flink omlaag brengen. Maar dat is niet het enige effect, denken verkeersdeskundigen. Zo zegt hoogleraar verkeerspsychologie en mobiliteitsbehoud aan de Rijksuniversiteit Groningen Dick de Waard tegen Nu.nl dat een verlaging ervoor zou zorgen dat mensen zelfs sneller thuis zijn. "Het zorgt voor minder snelheidsverschillen en die zijn een belangrijke veroorzaker van oponthoud."

"Auto's die moeten inhalen, uitvoegen of invoegen, verhogen of verlagen hun snelheid en wisselen van rijstrook. Dat zorgt voor extra files. Als je de snelheid verlaagt, is het verschil tussen automobilisten onderling een stuk kleiner", denkt De Waard. Ook passen er bij een lagere snelheid meer auto's op de weg, waardoor het verkeer beter doorstroomt.

4. Bitcoin duikt onder $8.000, maar andere cryptomunten lijden zwaarder

De bitcoin en andere cryptomunten zakten donderdag weer fors weg. Dit in schril contrast tot aandelenmarkten die op redelijke hoge niveaus blijven hangen, ondanks dreigende economische berichten. Donderdag zakte de bitcoin net onder het niveau van 8.000 dollar en vrijdagochtend bleef de belangrijkste cryptomunt daar hangen.

In een week tijd heeft de bitcoin ruim 20 procent van zijn waarde verloren. De nummer twee op de cryptomarkt, ethereum, leverde liefst 25 procent in. Zoals vaker is een duidelijk aanwijsbare reden voor de malaise op de cryptomarkt niet voorhanden.

5. 'Klokkenluider omstreden telefoongesprek Trump is CIA-agent'

De klokkenluider die ervoor heeft gezorgd dat president Trump een impeachment-procedure tegemoet kan zien is een CIA-agent. Dat onthult The New York Times tegen het dringende advies van de advocaten van de klokkenluider in. Het gaat om een man die een tijd in het Witte Huis heeft gewerkt. Hij was goed op de hoogte van de Oekraïense politiek, maar verder is er weinig over hem bekend.

President Trump noemt alle aantijgingen naar aanleiding van het telefoongesprek dat hij in juli voerde met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski "een heksenjacht" van de Democraten en de "leugenachtige media".

6. Aantal passagiers op Nederlandse vliegvelden blijft stijgen

Er volgen in het tweede kwartaal van dit jaar 21,7 miljoen meer mensen van en naar de Nederlandse luchthavens dan een jaar eerder, een groei van 2,7 procent. Vooral de kleinere vliegvelden groeien hard, meldt het CBS. Op luchthaven Eindhoven Airport nam het aantal passagiers toe met 12,5 procent tot 1,9 miljoen reizigers. Rotterdam The Hague kreeg bijna 640.000 passagiers over de vloer en dat betekent een stijging van 9 procent.

De met afstand grootste luchthaven Schiphol groeit nauwelijks nog, omdat die tegen de maximale grens van 500.000 vliegbewegingen per jaar zit.

7. Tesla's kunnen dankzij update naar hun eigenaar toe rijden op parkeerplaatsen

Ben je weleens je auto kwijt op grote parkeerplaatsen of heb je gewoon geen zin om naar je auto toe te lopen? Als je een Tesla hebt, is dat vanaf deze week geen probleem meer. Dankzij een software-update kunnen Tesla's namelijk – zonder bestuurder in de auto – zelf naar je toe rijden over parkeerplaatsen. Handig, want dan hoef je niet meer te sjouwen met die zware boodschappentassen.

8. Supermarktmanager Ilse moet als nieuw boegbeeld van Albert Heijn Harry Piekema doen vergeten

Actrice Randy Fokke is het nieuwe gezicht van Albert Heijn. Zij gaat als supermarktmanager Ilse de hoofdrol spelen in de komende reclamecampagnes van AH. Ze zal geen typetje spelen, zoals haar succesvolle voorganger Harry Piekema die van 2004 tot 2014 te zien was in liefst 153 verschillende commercials, maar een gewone, drukbezette vrouw.

Albert Heijn introduceert tegelijkertijd met de nieuwe campagne een nieuwe huisstijl met heel veel blauw.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: