Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. PvdA krijgt er nóg een zetel bij, Forum vraagt aandacht voor Eppink-effect

Bij de Europese Parlementsverkiezingen is de PvdA is met zes zetels de grootste partij geworden, blijkt uit de voorlopige uitslag van de Verkiezingsdienst van persbureau ANP. De VVD haalde 4 zetels, net als het CDA. GroenLinks en Forum voor Democratie krijgen er elk 3. De PVV en de SP houden geen enkele zetel over in het Europees Parlement.

Hoewel de winst van Forum niet zo groot is als van tevoren werd verwacht, is de Europese lijsttrekker Derk-Jan Eppink totaal niet teleurgesteld. “Het is een goede uitslag, van nul naar drie zetels is een grote overwinning. Net zo’n grote overwinning als de PvdA heeft geboekt. Iedereen spreekt over het Timmermans-effect, niemand spreekt over het Eppink-effect”, zegt hij voor de camera van Nieuwsuur.

2. Farage vaagt Conservatieven weg in VK, Brexit kan PVV aan Europese zetel helpen

De Brexit Party van Nigel Farage boekt enorme winst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. In de eerste peiling van Britain Elects komt de Brexit Party uit op zo’n 32 procent van de stemmen, aldus Britse media. De Conservative Party van vertrekkend premier Theresa May wordt zwaar afgestraft en haalt waarschijnlijk slechts 12,4 procent van de stemmen.

Mochten de Britten dit najaar daadwerkelijk de EU verlaten dan is dat overigens goed nieuws voor Geert Wilders die dan toch een zeteltje krijgt.

Lees ook op Business Insider

In Frankrijk wint de partij van de eurosceptische Marine Le Pen het nipt van de partij van president Emmanuel Macron. Volgens de exitpoll van Ipsos behaalt Le Pen 23,2 procent van de stemmen tegen 21,9 procent voor Macron. De groenen boeken winst en komen naar verwachting uit rond 12 procent.

In de 27 EU-landen bracht gemiddeld ongeveer de helft van de kiesgerechtigden een stem uit, aanzienlijk hoger dan vijf jaar gelden toen 42,6 procent naar de stembus ging tijdens de Europese verkiezingen.

3. Alleen Schiphol beetje gespaard bij OV-staking dinsdag

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter zondag. De NS maakt dinsdag gebruik van een ‘minimale noodpendel’ tussen Amsterdam CS en Schiphol. Maar die is niet geschikt voor ‘normale reizigersaantallen’, aldus de NS. Zoals het er nu naar uitziet, ligt het openbaar vervoer verder helemaal plat dinsdag vanwege een grote pensioenstaking.

4. ‘Kabinet zou bereid zijn om verhoging pensioenleeftijd te bevriezen’

Het kabinet zou een belangrijke concessie willen doen aan de vakbonden in de moeizame pensioenonderhandelingen. Rutte 3 zou bereid zijn de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd tijdelijk stop te zetten, meldt De Telegraaf op basis van betrokkenen bij de onderhandelingen.

In 2012 lag de AOW-leeftijd op 65 en die is sindsdien gestegen 66 jaar en 4 maanden dit jaar. De bedoeling is om de AOW-leeftijd verder te laten stijgen naar 67 jaar en drie maanden in 2023. Maar als het kabinet-Rutte 3 inderdaad een ‘bevriezingsperiode’ invoert voor de verhoging van de AOW-leeftijd, wordt het tijdspad opgeschoven.

5. Fiat Chrysler mikt op fusie met Renault om samen 8,7 miljoen auto’s per jaar te bouwen

De autobouwer Fiat Chrysler wil fuseren met Renault. Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf heeft zijn Franse branchegenoot een voorstel gestuurd. Het hoofdkantoor van de fusiecombinatie, waar beide bedrijven dan een belang van 50 procent in krijgen, zou in Nederland worden geregistreerd en de fusieplannen zouden een besparing van 5 miljard euro per jaar moeten opleveren.

In theorie gaat het om de vorming van de derde autobouwer ter wereld, na Volkswagen en Toyota. De gecombineerde jaarlijkse productie ligt dan op 8,7 miljoen wagens.

6. Bitcoin stoomt op naar $9.000, weerstand op $10.000

De bitcoin heeft een lekker weekend achter de rug. De digitale munteenheid steeg sinds vrijdag 10 procent in waarde en bereikte zijn hoogste niveau in ruim een jaar.

Maandagochtend noteerde de bitcoin rond de 8.700 dollar. Volgens de site Coindesk.com zien technische analisten een volgend weerstandsniveau voor de bitcoin op 9.650 dollar. De laatste keer dat de bitcoin rond de 10.000 dollar noteerde was in april 2018.

7. Elon Musk kreeg beloningspakket van $2,3 miljard bij Tesla 

CEO’s worden doorgaans rijkelijk beloond, maar Elon Musk spant volgens The New York Times de kroon. In 2018 ontving de Tesla-oprichter een beloning (voornamelijk in aandelenopties) van 2,3 miljard dollar, blijkt uit een inventarisatie van de krant. Dat is meer dan de volgende 65 topmannen en -vrouwen op de lijst bij elkaar opgeteld.

8. Wil je naar de Grand Prix van Nederland? De registratie start vandaag

Het was een prachtig weekend voor racefans, met de Grand Prix van Monaco waar Max Verstappen als vierde eindigde en de bloedstollende finish van de Indy 500. En voor de echte autosportliefhebbers staat er vandaag ook iets op het programma: de officiële registratie voor de kaartverkoop van de Grand Prix van Nederland gaat namelijk van start.

Wil je Verstappen volgend jaar op Zandvoort zien, dan kun je je tot en met 16 juni aanmelden via de website dutchgp.com. Iedereen die dat doet, maakt evenveel kans om een ticket te bemachtigen. Als er meer inschrijvingen dan kaartjes zijn, wordt er geloot. Hoeveel tickets er beschikbaar komen, is nog niet bekend, net als de prijs.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!