Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Slechts 6% van koopwoningen is betaalbaar voor Jan Modaal

Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden, constateert hypotheekadviseur De Hypotheker. Vooral voor ‘Jan Modaal’, met een inkomen van 36.000 euro bruto is het aantal betaalbare woningen zeer gering. Met een modaal inkomen kun je een hypotheek afsluiten van ongeveer 163.000 euro, waarmee slechts 6 procent van de huizen betaalbaar is.

Voor stellen met een modaal inkomen is de keuze wat ruimer. Zij verdienen samen 60.000 euro en kunnen dan 285.000 euro lenen bij de bank, waarmee ze in aanmerking komen voor meer dan de helft van de te koop staande woningen.

Volgens directeur Michel van den Akker van De Hypotheker is het cruciaal dat er extra betaalbare woningen bijgebouwd worden en dat doorstroming onder senioren meer wordt gestimuleerd.

2. Adyen-oprichters cashen met verkoop aandelen

Adyen-oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben 15 procent van hun belang in de betalingsverwerker verkocht. De bijna een half miljoen aandelen leverden ruim 300 miljoen euro op voor het duo.

Lees ook op Business Insider

Volgens Van der Does en Schuijff houden ze alle vertrouwen in de toekomst van Adyen. Ze hebben de stukken verkocht om risico’s te spreiden en niet te afhankelijk te zijn van één aandeel.

3. Gigafabriek van Tesla komt waarschijnlijk net over de grens, in Duitsland

Het lijkt erop dat de eerste Europese Gigafactory van Tesla net over de grens in Duitsland komt, meldt de Duitse krant Nordwest Zeitung. De fabriek zou in Emden gebouwd gaan worden, een plaats tegenover Delfzijl.

Maar ook een locatie verder stroomopwaarts aan de Eems, waar Delfzijl en Emden ook aan liggen, wordt nog overwogen. Het bedrijf van Elon Musk heeft beide locaties bezocht. Musk liet vorig jaar al weten dat Duitsland koploper was om de fabriek binnen te halen.

4. Kabinet maakt geld vrij voor lastenverlichting middeninkomens

De komende jaren komt er een forse extra lastenverlichting die vooral bestemd is voor de middeninkomens, meldt De Telegraaf. De coalitie wil daar drie miljard euro voor vrijmaken.

Een miljard daarvan wordt verdiend door de winstbelasting voor grote bedrijven iets minder te verlagen dan oorspronkelijk het plan was. Uiteindelijk moet de maatregel ervoor zorgen dat er een koopkrachtplus wordt geboekt van twee procent.

5. Verliest Facebook nu al libra-vriendjes?

Tegenslag voor Facebooks omstreden cryptomunt libra. Volgens de Financial Times overwegen 3 van de 28 partners te breken met de Libra Association, de stichting achter de nieuwe digitale munt. De deelnemende bedrijven zouden grote zorgen hebben over de kritische geluiden van toezichthouders. De mededingingsautoriteiten van de EU zouden zelfs een officieel onderzoek zijn gestart.

6. Italiaanse president geeft partijen nog 5 dagen voor nieuwe regering

Nog geen witte rook uit Italië voor een nieuwe regering. Na de val van het kabinet van premier Conte eerder deze week wil president Sergio Mattarella eerst duidelijkheid over de vraag of het mogelijk is om een alternatieve coalitie te vormen. Die zou kunnen bestaan uit de Vijfsterrenbeweging en wellicht de centrumlinkse PD. Maar dat is nog hoogst onzeker.

Donderdag bleek dat Mattarella de politieke partijen nog vijf dagen geeft om met een oplossing te komen.

7. Amazone verliest ‘3 voetbalvelden per minuut’

De branden die het Amazonewoud in Brazilië teisteren, zorgen ervoor dat er pakweg 3 voetbalvelden per minuut aan tropisch regenwoud verdwijnen, zo blijkt uit data van Braziliaanse satellieten. In juli is naar schatting 1.345 vierkante kilometer bos verloren gegaan, een nieuw maandrecord.

Over de oorzaken van de massale branden is internationaal veel ophef. De Braziliaanse regering erkent inmiddels dat dit te maken kan hebben met illegale houtkap. Maar volgens de Braziliaanse minister van Milieu moet de Amazone juist ‘vermarkt’ worden om illegale ontbossing tegen te gaan, zo meldt The Financial Times. De minister stelt dat te rigide regelgeving illegale activiteiten in de hand heeft gewerkt.

8. Boris Johnson zet voet op tafeltje in Élysée-paleis tijdens ontmoeting met Macron

De Britse premier Boris Johnson lijkt tijdens zijn tweedaagse tour langs Berlijn en Parijs niet echt verder te zijn gekomen met een nieuwe oplossing voor de Brexit. De Franse president Macron gaf donderdag aan niet te verwachten dat de door Johnson verfoeide deal die Theresa May heeft gesloten met de EU wezenlijk wordt aangepast de komende weken.

Opvallend detail tijdens het bezoek van Johnson aan het Élysée-paleis: een foto van Johnson en Macron, waarin de eerste doodgemoedereerd z’n voet op een bewerkt houten bijzettafeltje heeft gezet. Uiteraard ging Twitter los…


 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: