Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huizenprijs piekt op niveau van gemiddeld iets meer dan 3 ton

De gemiddelde huizenprijs lijkt voorlopig te pieken op een niveau van ongeveer 3 ton in het eerste kwartaal van 2019. Opnieuw een teken dat de rek eruit lijkt bij de forse stijgingen van Nederlandse huizenprijzen. Gemiddeld werden huizen in maart voor bijna 303 duizend euro verkocht, meldt het CBS op basis van gegevens van het Kadaster.

Tussen maart 2018 en november 2018 knalde de gemiddelde huizenprijs omhoog van ongeveer 280 duizend euro tot bijna 298 duizend euro. Sindsdien is er gemiddeld nog zo’n vijfduizend euro bijgekomen.

De gemiddelde huizenprijs lijkt voorlopig te pieken op een niveau van ongeveer 3 ton in het eerste kwartaal van 2019

2. In totaal drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Bij de aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka blijken nog eens twee Nederlanders om het leven te zijn gekomen: een 48-jarige vrouw en een 12-jarig meisje. Beiden woonden in het buitenland en hadden een dubbele nationaliteit. Eerder was al bekend geworden dat een 54-jarige Nederlandse vrouw die vakantie vierde in Sri Lanka was omgekomen bij de aanslagen. Het totale dodental liep dinsdag op tot 310.

Lees ook op Business Insider

De regering van Sri Lanka vermoedt dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama’ath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van zondag uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland.

3. Olieprijs schiet omhoog door harde taal VS richting Iran

De Verenigde Staten willen dat Iran helemaal geen olie meer kan uitvoeren en verlengt bepaalde ontheffingen van de sancties niet. “Deze beslissing is bedoeld om de Iraanse olie-export naar nul te brengen, waardoor het regime zijn belangrijkste bron van inkomsten wordt onthouden”, zei woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis maandag.

De VS hadden eerder aan acht landen 180 dagen vrijstelling verleend om door te gaan met het kopen van Iraanse ruwe olie, maar die periode wordt niet verlengd. De olieprijs schoot daardoor gelijk met ruim 2 procent omhoog. Dinsdagochtend noteerde een vat Brent-olie op 74,48 dollar.

3. Samsung stelt lancering van de Galaxy Fold uit vanwege scheurtjes in het opvouwbare scherm

De lancering van de nieuwe opvouwbare smartphone van Samsung van komende vrijdag op de Amerikaanse markt, en een week later op de Europese, gaat niet door. Bij testversies van de Galaxy Fold kwamen scheurtjes in het scherm en traden ook andere problemen op.

Samsung gaat nu extra interne testen met het toestel uitvoeren en breidt ook de handleiding uit om ervoor te zorgen dat gebruikers goed met het scherm omgaan. Een nieuwe introductiedatum is nog niet bekendgemaakt. De nieuwe Galaxy Fold moet bijna 2.000 dollar gaan kosten.

4. MKB-Nederland eist wettelijke betaaltermijn van 30 dagen

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven is verder verslechterd. Dat maakt mkb’ers kwetsbaarder voor tegenslagen, en daarom wil MKB-Nederland dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op dertig dagen. Die wettelijke termijn ligt op dit moment voor grote bedrijven op zestig dagen. Gemiddeld betalen bedrijven binnen net geen veertig dagen.

5. Verlieslijdend Fastned heeft €40 miljoen per jaar nodig om te overleven

Het laadpalenbedrijf Fastned heeft de komende jaren 40 miljoen euro per jaar aan extern kapitaal nodig, in totaal meer dan 160 miljoen euro. Dat is een veelvoud van het geld dat het bedrijf tot nu toe heeft opgehaald, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het vertrouwelijke analistenrapport van ING.

Het bedrijf heeft het geld nodig om verliezen op te vangen en de Europese uitbreiding te bekostigen, maar aandeelhouders zien hierdoor hun belang verwateren. Fastned leunde tot nu toe vooral op particuliere beleggers, die de afgelopen jaren voor meer dan 40 miljoen euro obligaties hebben gekocht.

6. ‘Directeur Cornelius Haga verdiende meer dan wettelijk maximum van €118.000’

Soner Atasoy, de directeur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum, verdiende in 2018 meer 118.000 euro, het bedrag dat een schoolbestuurder maximaal mag verdienen volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT), schrijft NRC. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft de geldstromen van de islamitische school in Amsterdam doorgelicht en bracht daar een geheim rapport over uit. Daaruit blijkt ook dat een derde van het salarisbudget van het Haga, 410.000 euro, werd uitbetaald aan directeur Atasoy en twee familieleden.

Atasoy ontkent de aantijgingen en is woedend: “Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen. En als ze die niet hebben, moeten ze gewoon hun tyfusbek houden”, reageert hij in NRC.

7. PVV-Kamerlid Dion Graus krijgt €24.000 omdat hij helemaal in Heerlen woont, ‘maar daar is-ie nooit’

Kamerlid Dion Graus van de PVV woont helemaal in het Limburgse Heerlen, meer dan 150 kilometer van het Binnenhof, en dus heeft hij recht op ‘verblijfkosten’. Zo krijgt Graus zo’n 24.000 euro per jaar om een nachtje in het Haagse door te brengen als dat nodig is. Zo niet, dan is hij te vinden op zijn officiële adres in Heerlen, toch?

“Dion Graus?”, zegt iemand die zijn buurman zou moeten zijn verrast tegen De Volkskrant, die een ommetje in zijn straat maakte. Volgens de buren woont Graus’ moeder hier wel, maar zijn rode auto staat er hoogstens een of twee keer per maand. Volgens een buurvrouw woont de PVV’er in Voorburg.

8. Je bent gek als je een andere auto dan een Tesla koopt, zegt Elon Musk

Tesla loopt zo ver voor met zelfrijdende technologie dat je wel gek bent als je een andere auto koopt. Dat zei Elon Musk maandag tijdens een bedrijfsevenement. Over een paar jaar kunnen Tesla’s – ook de huidige modellen – volledig autonoom rijden, beweert de charismatische topman.

Of dat echt zo is, moet natuurlijk blijken. In het verleden liep Musk wat al te hard van stapel met de Autopilot-functie door te beweren dat Tesla’s nu al volledig zelfrijdend zijn.

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dit paasweekend:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

View this post on Instagram

De grootste refurbisher van iPhones en computers staat in Leiden. Wij gingen op bezoek bij Infotheek Group en kregen een rondleiding van Stephan Derksen. · Op het eerste gezicht gaat het er rommelig aan toe op het 200.000 vierkante meter vloeroppervlak. Karren vol computers, monitoren, toetsenborden en muizen staan opgesteld bij de ingang. Een verdieping hoger liggen tientallen oude pc’s, schermen en moederborden op apegapen in grote kartonnen dozen. · Na het nodige sorteerwerk komt er al gauw orde in de lading gebruikte apparatuur. Medewerkers lappen stap voor stap de telefoons, laptops en desktops op: ze checken of alles het doet, wissen het opslaggeheugen, poetsen de boel en installeren nieuwe software. · "Refurbished leeft steeds meer, dat zien we ook aan onze afzet", zegt Derksen van Infotheek Group. De IT-leverancier verscheept meer dan 2 miljoen items per jaar en opgeknapte apparaten zijn inmiddels goed voor meer dan de helft daarvan. "Vroeger was het niet zo cool om tweedehands apparatuur te kopen. Nu zijn er klanten die heel bewust voor refurbished kiezen, omdat het geld bespaart en duurzamer is." · Benieuwd hoe Infotheek een gebruikte iPhone opknapt? Lees dan het verslag van de rondleiding via de link in onze bio. · #infotheek #duurzaamondernemen #refurbished #refurbishedsmartphone #circulareconomy #sustainability #zerowaste #environment #sustainable #climatechange #bethechange #recycling #ecofriendly #eco #reuse #hergebruik #tweedehands #duurzaamheid #milieu #cradletocradle

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on