Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Leve de lokale partijen!

De gemeenteraadsverkiezingen zijn vooral een lokaal feestje geworden. In 164 van de 335 gemeenten won een lokale partij. Op landelijk niveau was de uitslag redelijk volgens de verwachtingen. Winst voor GroenLinks, verlies voor D66.

In Rotterdam verloor Leefbaar Rotterdam drie zetels maar met 11 zetels bleef de partij van Joost Eerdmans wel met overmacht de grootste. Ook in Den Haag werd een lokale partij de grootste. Groep de Mos van oud-PVV-Kamerlid Richard de Mos krijgt negen zetels in de Hofstad.

2. Referendum: hoge opkomst, maar uitslag héél miniem voor ‘Nee’

Nee-stemmers staan op lichte winst bij het referendum over de Sleepwet. Maar het wordt uiterst lastig om de uitslag te interpreteren, nu het verschil op 48,9 procent ’tegen’ en 47,2 procent ‘voor’ ligt. 200.000 mensen, ofwel 4 procent van degenen die zijn gaan stemmen, hebben een blanco stem uitgebracht. Dat is vaak een teken van een proteststem.

De meest voor de hand liggende conclusie is dat het kabinet-Rutte III nog huiswerk heeft om de wet die regelt welke digitale opsporingsbevoegdheden inlichtingendiensten krijgen, nog wat verder te finetunen.

Met een opkomstpercentage van ruim 50 procent is de kiesdrempel voor het raadgevend referendum ruimschoots gehaald. Maar het feit dat het referendum tegelijk met de gemeenteraadsverkiezingen werd gehouden, hielp uiteraard.

3. Eindelijk, Mark Zuckerberg zegt sorry! 

Het heeft dagen geduurd. Maar woensdag reageerde Facebook-topman Mark Zuckerberg eindelijk op het uit de hand gelopen schandaal rond het manipuleren van gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers door het bedrijf Cambridge Analytica. Niet goed, erkende Zuckerberg, en Facebook moet meer doen om misbruik te voorkomen.

Of de top van Facebook er zo makkelijk vanaf komt is nog de vraag. Reacties van Facebook-gebruikers waren veelal sceptisch en Zuckerberg moet wellicht getuigen voor het Amerikaanse Congres.

4. Winkels SuperTrash blijven nog even open, Olcay Gulsen blij met publieke steun

De curator van de omgevallen mode-keten SuperTrash laat de winkels nog even open om de mogelijkheid van een doorstart te bekijken. Maar die kans is vrij klein, zegt de woordvoerder van de curator tegen RTLZ.

Intussen weet oprichtster Olcay Gulsen zich gesteund door publieke steunbetuigingen, waarvoor ze erg ‘dankbaar’ is, zo zegt ze tegen RTL Boulevard. “Ik heb met hart en ziel twaalf jaar keihard gewerkt en het is fijn als mensen dat begrijpen.” Ook zegt Gulsen dat ze doodop is: “Eigenlijk wil ik nu alleen nog maar slapen.”

Gulsen, die onlangs te zien was in het populaire programma Wie is De Mol, lijkt zelf steeds meer voor te sorteren op een tv-carrière. Lees ook het profiel op Business Insider: Hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar onderneming en op tv

5. Blokkers online uitstapje Nextail gaat weer offline

Blokker Holding wil zich zo veel mogelijk op de Blokker-keten richten en dus wordt er flink gesnoeid in en gereorganiseerd bij andere activiteiten. Zo ook bij het online experiment Nextail, dat Blokker Holding in 2014 lanceerde voor de activiteiten van diverse ketens van het concern. Dus naast Blokker, ook Bart Smit, Intertoys, Xenos en Cook&Co. Het idee is om Nextail nu volledig te integreren met alleen het Blokker-merk.

6. Laadpalenleverancier Alfen op de beurs 200 miljoen euro waard

Donderdag maakt laadpalenleverancier Alfen zijn beursdebuut in Amsterdam. De introductiekoers is vastgesteld op 10 euro, waarmee het bedrijf zo’n 100 miljoen euro aan kapitaal kan ophalen met de beursgang en een waarde krijgt van zo’n 200 miljoen euro. Alfen wil de beursnotering gebruiken om zijn groeiplannen voor de infrastructuur van elektrische auto’s en andere producten uit te rollen.

7. Brexiteers boos: Frans-Nederlands IT-bedrijf Gemalto maakt mogelijk Brits paspoort

Na de scheiding van de EU willen fervente Brexiteers graag dat het Verenigd Koninkrijk een open economie wordt die met de hele wereld kan handelen, los van de beknellingen van de EU. Maar het moet natuurlijk niet te gek worden, bijvoorbeeld als het gaat over de vraag door wie je het nationale paspoort laat maken.

Volgens The Telegraph maakt het Frans-Nederlandse IT-bedrijf Gemalto goede kans om de opdracht voor de fabricage van het nieuwe Britse paspoort te winnen. “Totaal verkeerd en onnodig”, aldus het Conservatieve parlementslid Sir Bill Cash.

8. Amerikaanse rente omhoog: euro stijgt

De Amerikaanse Federal Reserve heeft zoals verwacht de basisrente met een kwartje verhoogd woensdagavond, naar een niveau van 1,5 procent. Normaal gesproken is dat gunstig voor de dollar, omdat geld aanhouden in dollars relatief een wat hogere rentevergoeding geeft in vergelijking met geld aanhouden in euro’s.

Maar zo simpel werkt het niet op financiële markten. Sommige beleggers hadden verwacht dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar nog drie renteverhogingen zou doorvoeren, terwijl woensdag bleek dat de Fed eerder denkt aan twee renteverhogingen. Gevolg: de euro won licht tegenover de dollar na het rentebesluit. Volg de eurokoers hier op finanzen.nl.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)