Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Hier loopt Rutte tegenaan bij verlies meerderheid in de Eerste Kamer

Premier Mark Rutte was de draad even helemaal kwijt bij het verkiezingsdebat van dinsdagavond. Tijdens een een-op-een-debat met PvdA-voorman Lodewijk Asscher riep Rutte radeloos naar zijn persoonlijke medewerkster: “Waar was het tweede voorbeeld? Caroline!”

Dat Rutte onder grote druk staat is duidelijk: naar verwachting verliest de regeringscoalitie bij de Provinciale Verkiezingen zijn meerderheid in de Eerste Kamer. Dat betekent dat het kabinet over een aantal heikele thema’s compromissen moet zien te sluiten met de oppositie, stelt het FD: klimaat, de positie van flexwerkers, de toekomst van Schiphol en het pensioenstelsel.

2. Stemmen kan tot 21.00 uur – eerste uitslagen verwacht om 21.30 uur

En hoewel ruim 13 miljoen Nederlanders vandaag kunnen stemmen voor de Provinciale Staten en de waterschappen, komt de opkomst naar verwachting uit onder de 50 procent. De stembureaus zijn open tot 21.00 uur.

Een stembiljet correct invullen is misschien lastiger dan je denkt. Je weet waarschijnlijk wel dat je kan stemmen door de witte stip bij een kandidaat rood te kleuren, maar wist je ook dat je daar niet het rode potlood in het stemhokje voor hoeft te gebruiken? Je mag ook een eigen viltstift of zelfs lippenstift gebruiken. Als het maar rood is. Doe onze quiz met 16 voorbeelden en test of jij weet hoe het moet.

3. Politie houdt nieuwe verdachte dodelijke schietpartij Utrecht aan

De politie heeft dinsdag opnieuw iemand aangehouden vanwege de schietpartij maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Het is een 40-jarige man uit Utrecht. Twee mannen van 23 en 27 jaar die eerder werden aangehouden zijn vrijgelaten. Er is niet vastgesteld dat ze betrokken zijn bij deze gebeurtenis, meldt het Openbaar Ministerie.

De rol van de 40-jarige aangehouden man wordt onderzocht. De 37-jarige hoofdverdachte Gökmen T. zit nog vast en wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris.

4. Brexit: schrijft May een briefje voor kort of lang uitstel?

Niet alleen het Britse parlement is verdeeld over de Brexit, ook binnen het kabinet van premier Theresa May woedt een loopgravenoorlog. Daardoor is nog steeds onduidelijk wat May precies gaat vragen aan de andere Europese leiders, voorafgaand aan de EU-top van donderdag. Komt er woensdag een briefje van May met een verzoek voor een kort of een langer uitstel van de Brexit? En waarvoor willen de Britten uitstel? Die laatste vraag is cruciaal voor de EU om een beslissing te kunnen nemen over uitstel van de Brexit.

5. Action verovert Europa veel sneller dan HEMA

Action loopt ver voor op HEMA als je kijkt naar de internationale expansie. Uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van Action blijkt dat de keten vorig jaar 230 nieuwe filialen heeft geopend. Per 31 december 2018 waren er in totaal 1325 filialen verspreid over West-Europa, waarvan de meesten opvallend genoeg in Frankrijk (424) en niet in thuisland Nederland (378):

HEMA had volgens de laatst beschikbare gegevens van eind oktober 2018 in totaal 735 winkels, waarvan slechts 200 buiten Nederland. Daarmee ligt 73 procent van de vestigingen in Nederland, terwijl dat bij Action 29 procent is.

6. Gebruikers van Android krijgen optie om Chrome te negeren

De Europese Commissie doet onderzoek naar de marktdominantie van Google en heeft daarbij een concessie losgepeuterd van de Amerikaanse techgigant. Gebruikers van Android, het besturingssysteem van Google voor mobiele telefoons, krijgen voortaan actief de vraag voorgelegd of ze een andere browser willen gebruik dan Google Chrome.

De reden: in 2018 kreeg Google nog een boete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met Android, omdat het bedrijf eiste dat telefoonfabrikanten Chrome en Google Search op hun smartphones en tablets zouden installeren.

7. Luchtruim Europese Unie blijft dicht voor Boeing 737 MAX

Pas als vliegtuigbouwer Boeing genoeg garanties kan geven over de veiligheid van de 737 MAX, willen de Europese lidstaten het toestel toelaten in hun luchtruim. Boeing werkt momenteel aan een software-update van zijn nieuwste type vliegtuig, nadat twee van deze toestellen neerstortten in anderhalf jaar. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) neemt pas een besluit over toelating in het luchtruim als het de software-update en de gebreken van de 737 MAX heeft bestudeerd.

In oktober en maart crashten twee vliegtuigen van Lion Air en Ethiopian Airlines waarbij in totaal 346 inzittenden om het leven kwamen. De crashes vertonen overeenkomsten, blijkt uit de eerste onderzoeken. Ondertussen gaat het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoek doen naar de relatie tussen Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. De FAA zou bij veiligheidschecks onder meer te veel leunen op informatie van Boeing zelf.

8. Nederland behoort tot de vijf gelukkigste landen ter wereld

In het jaarlijkse 'Geluksrapport' van de Verenigde Naties is Nederland voor het eerst tot de top 5 doorgedrongen. De top 4 bestaat uit Finland, Noorwegen, Denemarken en IJsland. Kortom, in Noordwest-Europa wonen de gelukkigste mensen, is de conclusie. De samenstellers van het rapport kijken naar zes factoren om het geluksniveau van een land te bepalen: het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking, de gezonde levensverwachting, sociale voorzieningen, keuzevrijheid, de bereidheid om donaties te doen en corruptie.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider ook op Instagram. Volg ons hier:

Dit bericht bekijken op Instagram

Is dit stembiljet geldig of ongeldig? Lees verder voor het antwoord. · Op woensdag 20 maart 2019 gaat het grootste deel van Nederland naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Stemmen kan door de witte stip bij een kandidaat rood te kleuren. Dat mag met het rode potlood dat in het stemhokje ligt, maar je mag ook een eigen viltstift of zelfs lippenstift gebruiken. Als het maar rood is. · Maar bij het invullen kan het misgaan. Een vakje rood maken klinkt eenvoudig, maar een foutje is zo gemaakt. De Kiesraad heeft 16 voorbeelden op een rij gezet van geldige en ongeldige stemformulieren. Weet jij bijvoorbeeld hoe je correct blanco stemt? Doe de quiz via de link in onze bio en test of jij weet hoe je moet stemmen. · Het stembiljet op de foto is trouwens geldig. De Kiesraad schrijft: "Een stembiljet waarop de keuze van een bepaalde kandidaat op ondubbelzinnige wijze kenbaar is gemaakt door het rood maken van het witte stipje in het stemvak, doch waarop tevens een scheldwoord of iets dergelijks is vermeld, is niet ongeldig. In dit geval kan de kiezer door het vermelden van ‘zakkenvullers!’ op het stembiljet niet worden geïdentificeerd." · #jesseklaver #robjetten #geertwilders #sybrandbuma #thierrybaudet #baudet #klaasdijkhoff #groenlinks #d66 #fvd #pvv #cda #ps2019 #politiek #pvda #lodewijkasscher #markrutte #denk #tunahankuzu #christenunie #sp #lilianmarijnissen #verkiezingen #nusp #kiesraad #sgp #50plus #henkkrol #pvdd #mariannethieme

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op