Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van donderdag:

1. De Nederlandse bevolking groeit vooral door migratie: van de 100 duizend inwoners die er in 2017 per saldo bijkwamen, kan ongeveer vier vijfde worden toegerekend aan migratie. Nederland telde eind vorig jaar 17,2 miljoen inwoners.

Het CBS merkt op de de samenstelling van de migratie in 2017 anders was dan een jaar eerder. In 2016 kwamen er relatief veel asielzoekers, afgelopen jaar ging het vooral om arbeidsmigranten uit Europese landen, Brazilië en India.

2. Vladimir Poetin overweegt om een eigen digitale munt te lanceren. Met de cryptoroebel moet het makkelijker worden om internationale sancties tegen Rusland te omzeilen, schrijft de Financial Times.

De VS en de EU hebben buitenlandse tegoeden van Russen die op een zwarte lijst staan bevroren en bepaalde producten en diensten uit het land zijn geboycot. Met een cryptomunt moet Rusland weer vrij kunnen handelen met elk land ter wereld, buiten het zicht om van internationale instanties. Onder meer Estland en Venezuela zijn al bezig met het ontwikkelen van een eigen digitale munt.

3. Bitcoin is meer dan 1.000 procent gestegen in 2017. Dat is natuurlijk een superrendement, maar niet genoeg om in de top 10 van grootste stijgers onder de cryptomunten te komen, heeft Quartz uitgerekend. Op één staat de Ripple, die met 36.018 procent omhoog is geschoten. Plek twee en drie zijn voor NEM en Ardor.

En voor 2018? RTL Z heeft 12 cryptomunten geïdentificeerd die voor dit jaar veelbelovend zijn, maar garantie om rijk te worden biedt dit natuurlijk niet. 2018 kan ook het jaar zijn dat de cryptozeepbel knapt.

Lees ook op Business Insider

4. Supermarktketen Jumbo heeft inmiddels 390 pick up points waar klanten online bestelde boodschappen kunnen ophalen op een zelf gekozen tijdstip; bij 225 pick up points is er ook een bezorgdienst. Volgens Jumbo shopt inmiddels 4 procent van de Nederlandse huishoudens online bij de supermarktketen.

De totale omzet van Jumbo kwam afgelopen jaar uit op ruim 7 miljard euro, een plus van ruim 5 procent, zo maakte Jumbo dinsdag bekend.

5. Op 1 januari 1893 verscheen de eerste editie van De Telegraaf. Vandaag viert de krant haar 125-jarige bestaan. “Een mijlpaal waar we trots op zijn”, aldus hoofdredacteur Paul Jansen. De Krant van Wakker Nederland brengt een 64 pagina’s tellende feestbijlage uit.

De Telegraaf is met een oplage van ongeveer 400.000 stuks per dag het grootste dagblad van Nederland, maar heeft door de opkomst van internet, net als andere kranten, te maken met een gestage oplagedaling van de gedrukte krant – in 2001 lag de oplage van de papieren krant nog boven de 800 duizend stuks per dag.

6. Alsof de PvdA nog niet klein genoeg is in de Tweede Kamer met negen zetels: een onaangename afrekening dreigt met Tweede-Kamerlid Willem Moorlag. Die ligt binnen de partij onder vuur, omdat hij als directeur van een sociale werkplaats met ‘schijnconstructies’, om werknemers niet in vaste dienst te hoeven nemen.

Het partijbestuur van de PvdA wil dat Moorlag opstapt, maar hij wil zelf dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Een Tweede Kamerlid kan niet worden afgezet, maar moet zelf besluiten op te stappen. Als het tot een breuk komt, kan Moorlag ook besluiten als eenmansfractie verder te gaan.

7. Probeert de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un het ijs te breken in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea? In zijn nieuwjaarsspeech sloeg Kim een voor zijn doen milde toon aan: hij verklaarde weliswaar dat hij een ‘nucleaire knop’ heeft die hij kan inzetten, als Noord-Korea bedreigd wordt, maar zei ook dat hij open staat voor een “dialoog” met Zuid-Korea. “We moeten de spanningen op het Koreaanse schiereiland verminderen en een vredige omgeving creëren.

8. Pas op voor dieven als je op wintersport gaat. Volgens de Nederlandse Ski Vereniging zijn er dit seizoen georganiseerde bendes actief die het hebben gemunt op ski’s, snowboards en ander duur materiaal. “Deze dieven gaan heel gericht te werk, vaak in mondaine ski-oorden, waar veel geoefende skiërs zijn. De lokale politie kan op de pistes weinig uitrichten”, zegt NSV-directeur Bert Romani tegen De Telegraaf. Hij geeft enkele tips om diefstal te voorkomen: houd je materiaal uit het zicht, huur een skislot of kluis en zet je ski’s als onpaar weg met een reisgenoot.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van nieuwjaarsdag:

Dit verandert er allemaal voor je portemonnee in 2018: van zorgpakket en leaseauto tot vermogensbelasting

9 dingen om op te letten bij het kiezen van een sportschool

Wil je een eigen bedrijf opzetten en zoek je ideeën? 4 tips van een rasondernemer met meer dan 20 jaar ervaring