Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Automobilisten leveren het kabinet honderden miljoenen meer op dan begroot

De aanschafbelasting voor auto’s BPM en brandstofaccijnzen waren vorig jaar een flinke ‘cash cow’ voor het kabinet, meldt De Telegraaf. Met beide werden honderden miljoenen meer opgehaald dan begroot.

Met name de BPM zorgde voor meer inkomsten: er kwam bijna 2,3 miljard euro binnen, waar op 1,8 miljard euro was gerekend. Volgens het ministerie van Financiën komt dat omdat er meer auto’s zijn verkocht. En de auto’s die zijn verkocht waren vaak groter en duurder, met een hogere CO2-uitstoot. Dat vertaalt zich in een hogere BPM.

2. Sybrand Buma vertrekt als CDA-leider en wordt burgemeester van Leeuwarden

De gemeenteraad van Leeuwarden heeft Sybrand Buma voorgedragen als nieuwe burgemeester. Buma volgt daarmee PvdA'er Ferd Crone op en verlaat daarmee na 17 jaar de landelijke politiek.

Premier Mark Rutte had mooie woorden voor hem over: "Een solide en consistente bestuurder, die bruggen bouwt en oplossingen aandraagt, met ook nog een bijna Brits gevoel voor humor. Daarmee is hij geweldig belangrijk geweest voor deze coalitie."

De strijd om de opvolging van Buma als CDA-leider kan nu losbarsten. Vicepremier Hugo de Jonge en minister Wopke Hoekstra van Financiën worden het meest genoemd, maar waarschijnlijk komt er eerst een tussenpaus.

3. Boris Johnson bevestigt dat hij Theresa May wil opvolgen

Nu het einde van de politieke carrière van de Britse premier Theresa May nadert, heeft Boris Johnson openlijk gezegd dat hij haar wil opvolgen. De naam van de oud-burgemeester van Londen en voormalig minister van Buitenlandse Zaken zingt al heel lang rond, maar gisteren zei hij op een conferentie voor verzekeraars: “Ik ga ervoor. Natuurlijk ga ik ervoor. Ik denk dat dat voor niemand echt een geheim is. Maar er is op dit moment geen vacature.”

Verwacht wordt dat May volgende maand opstapt, nadat haar Brexit-deal voor de vierde keer in stemming is gebracht, of het akkoord nu aangenomen wordt of niet.

4. Picnic sluit zich toch aan bij een cao, maar niet die voor supermarkten

Vakbond FNV stapte donderdag naar de rechter om een cao voor het personeel van Picnic af te dwingen. Een dag later sluit de onlinesupermarkt zich alsnog aan bij een cao, maar niet die voor grootgrutters. Picnic kiest voor de retail-cao van brancheorganisatie INretail die eigenlijk voor non-food bedrijven is.

"Wij hebben geen vakkenvullers of caissières", zegt mede-oprichter Michiel Muller tegen het AD. Daarom is de supermarkt-cao volgens hem ongeschikt voor Picnic. Hij wil de komende tijd onderhandelen met andere e-commercebedrijven om een speciale cao voor de sector te bouwen.

5. Belastingtruc om Hunkemöller verliesgevend te maken mag achteraf niet

Een domper voor investeringsmaatschappijen die overnames met veel geleend geld financieren. De rechter in Amsterdam heeft na klachten van de Nederlandse fiscus een hard oordeel geveld over de overname van lingerieketen Hunkemöller door de Franse private equity-firma PAI, zo meldt het FD. Deze overname stamt overigens uit het jaar 2011 en Hunkemöller is inmiddels doorverkocht aan opkoopfonds Carlyle.

Kern van de zaak is dat Hunkemöller door PAI werd opgezadeld met een hoge lening om zo optisch verliesgevend te worden, om belasting te besparen. Die truc is nu door de Amsterdamse rechter verboden en dat heeft ook bredere gevolgen voor de manier waarop private-equitybedrijven overnames financieren, aldus het FD.

6. Een kwart van de niet-Nederlandse kiesgerechtigden is Pools

Op 23 mei mogen we in Nederland weer naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Dat geldt ook voor bijna een half miljoen kiesgerechtigden met een niet-Nederlandse nationaliteit, meldt het CBS. Bijna een kwart van hen is Pools.

Op ruime afstand volgen kiesgerechtigden uit Duitsland (14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent). Mensen mogen stemmen voor Europa als ze een Nederlandse achtergrond hebben of als ze EU-burger zijn en in Nederland wonen.

7. Amazon investeert in Thuisbezorgd-concurrent Deliveroo

Webwinkelgigant Amazon heeft een belang genomen in maaltijdbestelbedrijf Deliveroo, zo bevestigde Amazon na berichtgeving door het Britse Sky News. De deal is onderdeel van een investeringsronde van Deliveroo waarbij in totaal 575 miljoen dollar is opgehaald bij verschillende geldschieters.

Het van oorsprong Britse Deliveroo is een concurrent van Nederlandse maaltijdbezorger Takeaway.com, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl.

8. Duncan Laurence maakt indruk: wedkantoren schatten winstkans op 52%

Zanger Duncan Laurence heeft met zijn lied 'Arcade' de finale gehaald van het Eurovisie Songfestival. Hij haalde genoeg stemmen van de jury en de kijkers in heel Europa om bij de beste tien van de tweede halve finale te horen. Als we de wedkantoren mogen geloven, heeft De Nederlander zijn kansen op de winst alleen maar vergroot.

Volgens Oddschecker, een vergelijker van wedkansen van bookmakers, heeft Laurence 52 procent kans om zaterdag te winnen. Australië komt uit op 14 procent, en Zweden en Zwitserland op 7 procent. Eerder in de week werd de winstkans van Laurence rond de 33 procent geschat.

Naast Nederland kwalificeerden ook Noord-Macedonië, Albanië, Zweden, Rusland, Azerbeidzjan, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland en Malta zich voor de finale. In totaal moet Duncan het zaterdag opnemen tegen 25 andere acts.
 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!