Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Trump wil misschien wel Groenland kopen

Donald Trump heeft “interesse getoond” om Groenland te kopen, schrijft The Wall Street Journal. De Amerikaanse president zou met verschillende adviseurs de mogelijkheid hebben besproken.

Op Groenland bevindt zich Thule Aire Base, de noordelijkste basis van de VS en een uitstekende plek om Russische raketten in de gaten te houden. Het kopen van het grootste eiland ter wereld is ook een manier om China dwars te zitten, dat eerder al interesse toonde in het gebied. Verder zijn de mogelijke oliereserves in het noordpoolgebied lucratief voor de VS. In september ontmoet Trump de premier van Denemarken, het land waar Groenland onder valt. Wie weet doet hij dan een voorstel.

2. Hoogopgeleide ouderen leven 4 tot 5 jaar langer

Hoogopgeleide ouderen maken duidelijk meer kans om langer te leven dan laagopgeleide leeftijdgenoten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag publiceerde. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleide 65-jarigen was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen. Bij mannen was dit ruim 5 jaar. In de voorgaande meetperiode was dit verschil 1 jaar minder.

Lees ook: Wanneer krijg ik AOW? Deze grafiek laat zien hoe groot het verschil is als je nu 28 of juist 65 bent

Lees ook op Business Insider

3. Flexwerkers ING kunnen onbetaalde facturen mogelijk claimen bij de bank

Honderden flexwerkers van ING hebben sinds juni facturen niet tijd uitbetaald gekregen, vanwege problemen bij payrollbedrijf TCP Solutions. Arbeidsmarktdeskundigen zegen tegen het Financieele Dagblad dat de flexwerkers mogelijk verhaal kunnen halen bij ING zelf. ING heeft geld overgemaakt aan het payrollbedrijf, maar dat is in financiële problemen gekomen en heeft facturen niet op tijd betaald. De bank zegde donderdag toe snel met een oplossing te komen.

4. Trump heeft advies voor Xi: ga in gesprek met demonstranten in Hongkong

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag via Twitter advies gegeven aan zijn Chinese collega Xi Jinping over de protesten in Hongkong. Ga direct met de demonstranten praten, dan komt het wel goed, aldus de Amerikaanse president. China is niet echt gediend van het advies van Trump. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken gaf in een reactie aan dat China Hongkong als een interne aangelegenheid beschouwt.

Lees ook: Deze vastgoedmiljardair uit Hongkong verloor in 10 weken één miljard dollar – nu vraagt hij demonstranten om in te binden

5. Nieuw iPhones gaan iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Max heten

De spanning begint op te lopen voor Apple-fans in de aanloop naar de lancering van de nieuwe iPhone in september. Volgens het Franse Apple-blog iPhone Soft blijkt uit documenten van een bedrijf dat iPhone-hoesjes maakt, dat de Apple komende maand het cijfer 11 introduceert. De nieuwe iPhones zouden iPhone 11, iPhone 11 Pro, en iPhone 11 Pro Max gaan heten.

6. Zwitserse beurs zint op overname Europese collega na bonje met EU

Zwitserland en de Europese Unie kibbelen kampen sinds 1 juli met vastgelopen onderhandelingen over samenwerking op diverse gebieden. Een van de gevolgen is dat er niet meer direct gehandeld kan worden in Zwitserse aandelen binnen de EU. Volgens persbureau Bloomberg wil de Zwitserse beurs kijken of dit probleem te omzeilen valt door een beurs in een EU-land over te nemen. Potentiële kandidaten zouden de beurs van Wenen en Madrid kunnen zijn.

7. Pensioenfondsen ABP en PFWZ akelig dicht bij korting op pensioen

Heel verrassend is het niet, maar de financiële buffers van pensioenfonds ABP zijn door een kritische grens gezakt. Mogelijk met serieuze gevolgen voor de 3 miljoen deelnemers van het fonds voor ambtenaren en onderwijs. De kans op de verlaging van de pensioenen bij het ABP in 2020 is fors toegenomen. Ook zorgfonds PFWZ balanceert op het randje, maar dit fonds heeft wat langer de tijd op zijn financiële situatie op orde te krijgen.

8. Meer kindondernemers bij de KvK, maar het werkelijke aantal ligt nog veel hoger

In juli van dit jaar stonden er 121 kinderen tussen de 10 en 14 jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met een eigen bedrijf, meldt de NOS. Dat zijn er een stuk meer dan de 28 in 2016. De meeste kinderen richten zich op de detailhandel, maar ook cultuur, sport en recreatie en zakelijke diensten zijn populair. Volgens de KvK ligt het werkelijke aantal tieners met een handeltje veel hoger. Ze verkopen bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden, tassen of T-shirts via sociale media.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen van donderdag: