Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Messcherpe concurrentie bij hypotheken met vaste rente 10 jaar

Op de bomvolle hypotheekmarkt kiezen veel geldverstrekkers ervoor om zich te onderscheiden met scherpe hypotheekrentes in een bepaald segment.

De sterkste concurrentie vindt momenteel plaats bij de rentevaste periode van 10 jaar, zo meldt intermediair De Hypotheekshop dinsdag. Het renteverschil tussen de tien scherpste aanbiedingen is momenteel slechts 0,02 procentpunt.

Een andere manier waarop geldverstrekkers zich proberen te onderscheiden, is met speciale hypotheekvormen. Zo kondigde ASR maandag aan een hypotheek voor starters te introduceren met een looptijd van 40 jaar.

Lees de uitgebreide analyse van Business Insider: Hypotheek met een looptijd van 40 jaar – 4 dingen waar je op moet letten

2. Teken van vertrouwen: aantal vaste banen groeit

Lees ook op Business Insider

Tijdens de eerste fase van economisch herstel is het gebruikelijk dat werkgevers vooral meer tijdelijke contracten aanbieden en flexwerkers inhuren. Maar als het vertrouwen ontstaat dat er sprake is van een langere periode van economische groei, neemt doorgaans ook het aantal vaste banen sterker toe. Precies dat lijkt te gebeuren in de eerste drie maanden van het jaar.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dinsdag dat het aantal vaste banen in het eerste kwartaal van 2018 op jaarbasis met 2,4 procent is gestegen (124 duizend banen erbij), tegen een groei van 2 procent van het aantal flexbanen (38.000 banen erbij).

3. Overheid stopt met antivirussoftware van Kaspersky Lab uit angst voor spionage

Uit voorzorg zal de rijksoverheid geen gebruik meer maken van antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab. Mogelijk wordt die gebruikt voor spionage door de Russische autoriteiten. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar “dit kan niet worden uitgesloten”, schrijft minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

4. Anne-Marie Couderc tijdelijk aan het roer bij Air France-KLM

De 68-jarige advocate Anne-Marie Couderc wordt voorlopig bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Ze neemt de taken over van Jean-Marc Janaillac, die vorige week aankondigde op te stappen na het mislukken van een personeelsakkoord.

Couderc zat al in de raad van bestuur van de luchtvaartcombinatie en was eerder onder meer staatssecretaris van Werkgelegenheid in Frankrijk. Ze neemt vandaag bij de aandeelhoudersvergadering Air France-KLM de plek over van Janaillac.

5. Brexitonderhandelingen zitten al twee maanden muurvast

Bij de Brexitonderhandelingen is volgens EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier de laatste twee maanden nauwelijks vooruitgang geboekt. Tijdelijk EU-voorzitter Bulgarije laat weten dat er volgende maand substantiële vooruitgang te zien zal moeten zijn over kwesties als de grens met Ierland en andere scheidingsonderwerpen.

Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie dat de tijd nu echt begint te dringen: “Het gaat moeizaam en de klok tikt door. Het is moeilijk onderhandelen als het Verenigd Koninkrijk niet aangeeft wat het wél wil.”

6. Journalistieke startups: € 1,8 mln voor (The) Correspondent en € 4 mln voor Blendle

The Correspondent, zo moet het Nederlandse journalistieke platform gaan heten in de Verenigde Staten. Hoofdredacteur Rob Wijnberg en uitgever Ernst-Jan Pfauth wonen inmiddels in New York om de internationale lancering van de grond te krijgen. Het duo denkt 2,2 miljoen euro nodig te hebben en heeft daarvan inmiddels 1,8 miljoen euro binnen, zeggen ze tegen de Volkskrant. Het geld komt van investeringsfonds Omidyar Network, Craigslist-oprichter Craig Newmark en de Nederlandse Stichting Democratie en Media.

Nog voor de lancering willen Wijnberg en Pfauth enkele tienduizenden betalende leden hebben. De vraag is hoe platform zichzelf gaat profileren, met het oog op de tussentijdse verkiezingen die eind dit jaar in de VS plaatsvinden. Bovendien is de concurrentie van onder meer The New Yorker, Vox en The New York Times moordend.

Overigens haalde een andere Nederlandse journalistieke startup, Blendle, maandag 4 miljoen euro op. CEO Alexander Klöpping wil het geld investeren in marketing en de luisterdienst Blendle Audio. “Facebook en Google hebben de journalistiek verneukt, ik wil dat oplossen”, zegt Klöpping tegen Business Insider.

7. Het rommelt bij 50Plus 

Het is onrustig in de partij van Henk Krol. Maandagavond zijn zeven van de acht leden van het partijbestuur opgestapt. Kennelijk was er sprake van een groepenstrijd. “We hebben al enige tijd geleden gemerkt dat het niet goed boterde tussen twee groepen in het bestuur”, zei politiek leider Henk Krol op NPO Radio 1. Secretaris Hylke ten Cate is voorlopig het enige bestuurslid.

8. Melania Trump in het ziekenhuis voor een nieraandoening

First lady Melania Trump is behandeld aan een goedaardige nieraandoening. De 48-jarige vrouw van president Donald Trump moet de hele week in het ziekenhuis blijven om te herstellen.

Volgens CNN is Melania Trump de eerste Amerikaanse first lady die een serieuze medische behandeling moet ondergaan sinds Nancy Reagan in oktober 1987.

9. Waylon beschuldigt Nederlandse kranten van ‘racisme’

Waylon is weer thuis na de finale van het Eurovisiesongfestival maandag in Lissabon, maar de storm rond zijn optreden is nog niet gaan liggen. De zanger zei maandag tegen Humberto Tan in RTL Late Night dat hij voor het eerst in zijn leven direct met racisme te maken heeft gehad. “Ik las in De Telegraaf (…) dat het leek alsof ik een landsheer was die zich liet aanbieden door vier slaven.”

Tijdens het Songfestival boycotte Waylon het AD en De Telegraaf na kritische stukken over zijn optreden waarbij vier zwarte dansers rondom de zanger ‘krumpen’, een hiphopstijl die niet bekend is bij het grote publiek. Het Amerikaanse Songfestivalblog Wiwibloggs spreekt van een verwijzing naar ‘blacksploitation’ en een ‘negatieve connotatie’, zeker in tijden van Black Lives Matter.

Lees ook op Business Insider: Waylons act op het Songfestival – dit moet je weten over ‘krumping’

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit is het rijkste vorstenhuis van Europa🤑 — Koninklijke families zijn rijk, zo veel is duidelijk. Maar welke Europese koninklijke familie is nou het rijkste van allemaal? Daarvoor moeten we zijn bij Prins Hans Adam II van Liechtenstein. Het vorstenhuis is goed voor maar liefst 4,1 miljard euro! Mede dankzij de private bank van het vorstenhuis en de investeringen van de Prins van Liechtenstein Stichting. Ons koningshuis doet het volgens Quote met een ‘schamele’ 950 miljoen euro. Foto: Eddy Risch/AP Photos Meer artikelen lezen? Check businessinsider.nl (link in bio) #maandag #business #businessinsidernl #businessinsider #koning #prins #nieuws #lifestyle #zakelijk #zzp #werk #ondernemen #ondernemer

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op