Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bitcoin-rally in 2017 kan weleens komen door manipulatie met tether

De cryptokoorts brak vorig jaar goed los, toen de bitcoin record na record brak. In december bereikte de belangrijkste digitale munt zelfs een waarde van bijna 20.000 dollar. Wat zat daarachter?

Twee Amerikaanse onderzoekers stellen dat de prijs van bitcoin is gemanipuleerd. Dat zou zijn gebeurd met de cryptomunt tether, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Op het moment dat er weinig vraag was naar bitcoin zouden er nieuwe tether-tokens uit het niets zijn gecreëerd om daarmee bitcoin te kopen – en zo dus kunstmatig de vraag aan te wakkeren.

De koers van de bitcoin kreeg een tikje na publicatie van het onderzoek. Donderdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt iets onder de 6.500 dollar.

2. Haarlemse zonne-energiestartup WakaWaka failliet

De Haarlemse startup WakaWaka, die zonnepanelen en accu’s maakt om mensen in gebieden zonder regulier stroomnet van elektriciteit te voorzien, is failliet. In mei probeerde het bedrijf via de beurs NPEX 2,5 miljoen euro op te halen bij beleggers, maar er was te weinig animo.

Lees ook op Business Insider

Medeoprichter Camille van Gestel zegt hierover tegen RTL Z: “We lagen goed op koers met de inschrijvingen op certificaten, maar door een externe partij ging de vaart eruit.” Details over het hoe en waarom kon Van Gestel niet geven.

Het eigen vermogen van het bedrijf was eind maart dit jaar 3,7 miljoen euro negatief, zo bleek uit de prospectus. Financieel directeur Robbert Wehrmeijer toonde zich in april tegenover Business Insider nog optimistisch, ook als de emissie zou mislukken. “Dan hebben we een plan B en gaan we bij bedrijven aankloppen. De toekomst van het bedrijf komt dus niet direct in gevaar.” Dat bleek niet het geval.

3. Familie achter outdoormerk Nomad verkoopt bedrijf 

De familie achter het iconische Nederlandse outdoormerk Nomad geeft het bedrijf op. Het bedrijf werd in 1978 opgericht door Bob Kooijmans. Zijn dochter Anouk Kooijmans nam afgelopen jaar de rol van CEO op zich, maar heeft besloten de onderneming te verkopen aan participatiemaatschappij Merkgoed.

Kooijmans sprak van een moeilijke beslissing om het familiebedrijf te verkopen, aldus persbureau ANP. “De stap werd verzacht door de gesprekken met Nederlands MerkGoed”. Afgelopen jaar zette Kooijmans nog een nieuw koers in met meer focus op social media om jongeren bij het outdoormerk te betrekken.

4. Adyen maakt select gezelschap rijk

De Amsterdamse beurs heeft er een Nederlands fintechbedrijf bij dat van een andere orde is dan gevestigde grote financials. Betalingsverwerker Adyen steeg op de eerste handelsdag met 89 procent en kwam uit op een marktwaarde van ruim 13 miljard euro.

Daarmee is Adyen groter dan bijvoorbeeld ABN Amro. De grootbank maakte afgelopen jaar 2,8 miljard euro winst, tegen 71 miljoen euro voor Adyen. Het verschil zit ‘m in de vermeende groeipotentie van Adyen.

Intussen is topman Pieter van der Does een halve miljardair en houdt prinses Mabel van Oranje als aandeelhouder ruim 200 miljoen euro over aan haar belegging in Adyen.

Donderdag opende het aandeel Adyen 3 procent hoger op een koers van 466 euro.

5. Laat Albert Heijn vakbond FNV ook links liggen?

Vakbond FNV vreest irrelevant te worden in de supermarktsector. Eerder dit jaar sloot de directie van Jumbo een akkoord met de ondernemingsraad over arbeidsvoorwaarden, buiten de vakbond om. De vrees bij FNV is dat Albert Heijn iets dergelijks gaat doen.

“Ik verwacht bij een beursgenoteerd moederbedrijf zoals Ahold eerlijk gezegd nog minder betrokkenheid met de werknemers dan bij een familiebedrijf zoals Jumbo”, zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha tegen het FD.

Volgens de vakbond is sprake van een gevaarlijke ontwikkeling, omdat de directie van een bedrijf afspraken met de ondernemingsraad eenzijdig kan terugdraaien, terwijl werknemers met een cao-akkoord dat via de vakbond wordt gesloten veel sterker staan.

6. Fed verhoogt rente: draait ECB de geldkraan ook dicht? 

De Amerikaanse centrale bank laat z’n tanden zien. Woensdagavond verhoogde de Federal Reserve niet alleen het belangrijkste rentetarief naar 1,75 tot 2 procent, maar liet het beleidscomité ook doorschemeren dat er nog twee renteverhogingen aankomen in de VS dit jaar. De Fed heeft vertrouwen dat de economische groei in de VS doorzet en let daarom scherper op de stijging van de inflatie.

Donderdagmiddag is de Europese Centrale Bank aan zet. Naar verwachting maakt president Mario Draghi bekend dat ook de ECB serieus werk gaat maken van het afbouwen van het goedkoopgeldbeleid. Analisten rekenen erop dat de centrale bank aangeeft wanneer het opkooppprogramma van obligaties wordt stopgezet, zodat er minder geld in de eurozone wordt gepompt.

De dollar stond donderdagochtend ligt hoger tegenover de euro, op 1,18 dollar per euro.

7. Donald Trump jarig is jarig… z’n horoscoop voorspelt iets bijzonders

Het is nog nacht in de Verenigde Staten, maar toch: president Donald Trump is jarig! Hij wordt op 14 juni 72 jaar oud. Het is nog even wachten op de eerste verjaardagsweet van de president.

Trump is een tweeling. De site horoscopes.com heeft de volgende boodschap voor tweelingen op 14 juni 2018:

JUN 14, 2018: All of a sudden, you’re feeling quite emotional — and even showing your feelings in public. This isn’t what you’re usually known for, so you may be a bit embarrassed, but don’t stop yourself. We all need to express our feelings. When you feel your eyes begin to well up with tears, let them fall — even if it’s a song that inspired them.

8. Oranjeloos WK voetbal van start: Nederlanders fan van België

Om 17.00 uur trappen Rusland en Saudi-Arabië af voor de eerste pot van het WK voetbal 2018. De openingswedstrijd zal in kwalitatief opzicht waarschijnlijk weinig hoogstaand zijn. Beide landen staan van alle WK-deelnemers het laagste op de wereldranglijst: Rusland is afgezakt naar plek 70, drie plaatsen onder Saudi-Arabië.

Oranje is er zoals bekend niet bij in Rusland. Voor wie juichen Nederlandse voetbalfans dan? Uit een peiling van de NOS blijkt dat België favoriet is, gevolgd door Duitsland. Business Insider stelde ook een lijst samen van 8 landen uit 8 WK-poules om voor te juichen.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!