Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Beurskoers Adyen explodeert bij introductie: belang Mabel €230 miljoen waard

Een beursfeestje voor betalingsbedrijf Adyen. Kort na de opening op de eerste handelsdag steeg het aandeel liefst 80 procent naar 423 euro. Daarmee is het bedrijf dat bemiddelt bij de afhandeling van online betalingen 12 miljard euro waard.

De beursgang is een bekroning voor het succes van een van de weinige fintechbedrijven van Nederlandse bodem met een mondiale uitstraling.

Naast topman Pieter van der Does, wiens belang bij de beurs koers van 423 zo’n 620 miljoen waard is, zijn er ook andere prominente aandeelhouders. Mabel van Oranje heeft een belang van 1,85 procent in Adyen, dat 230 miljoen euro waard is.

Lees ook het portret: Het turbulente leven van Mabel van Oranje: gangstermeisje, tragische prinses en nu fintech-investeerder

2. Elon Musk ontslaat 1o procent personeel bij Tesla

De Californische maker van elektrische auto's Tesla haalt de bezem door het personeelsbestand. Volgens topman Elon Musk zijn er door de stormachtige groei veel dubbelingen ontstaan bij ondersteunende functies.

Musk wil het personeelsbestand met ongeveer 10 procent reduceren, om te zorgen dat Tesla winstgevend wordt. Dat laatste is een forse opgave omdat het bedrijf momenteel enorme hoeveelheden cash verbrandt bij het opstarten van de productie van de Model 3, het nieuwe paradepaardje dat elektrisch rijden voor de massa betaalbaar moet maken.

3. Problemen met leveren Tesla Model 3 raken Nederlandse leaserijders in 2019

Als Tesla in 2019 niet in series de Model 3 kan leveren, die zo'n 35. 000 euro kost, kan dat een flinke strop betekenen voor Nederlandse leaserijders, zo meldt het FD. Vanaf 1 januari 2019 verandert de regeling voor de fiscale bijtelling van leaseauto's voor privégebruik.

Momenteel moeten rijders van een volledig elektrische leaseauto 4 procent van de cataloguswaarde bij hun inkomen optellen voor privégebruik. Maar vanaf 2019 geldt dat alleen voor elektrische auto's die minder dan 50.000 euro kosten... zoals de Model 3. Voor duurdere elektrische auto's geldt een bijtellingspercentage van 22 procent.

Probleem is dat het aanbod van elektrische auto's onder de 50.000 euro erg beperkt is voor leaserijders.

4. Trump en Kim willen elkaar vaker zien en accepteren elkaars uitnodigingen

De Hollywood-diplomatie van Donald Trump lijkt in ieder geval geen kwaad te kunnen voor de persoonlijke relatie tussen de Amerikaanse president en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Jong-un. Een dag na de 'historische top' in Singapore hebben beide leiders wederzijdse uitnodigingen geaccepteerd: Kim is bereid naar Washington te komen en Trump wil naar Noord-Korea gaan.

Intussen stellen commentatoren dat de verklaring over nucleaire ontwapening van Noord-Korea die maandag werd ondertekend door Trump en Kim niets nieuws bevat. Kim heeft al eerder aangegeven te streven naar een Korea dat vrij is van atoomwapens. Maar hij heeft zich nooit laten vastpinnen op een tijdspad of afspraken over inspecties.

5. Theresa May overleeft Brexit-stemming

De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond een stemming in het Lagerhuis overleefd, die haar Brexit-plannen in gevaar had kunnen brengen. Een amendement op de Brexit-wet dat parlementaire goedkeuring eiste voor een Brexit-deal die de Britse regering afsluit, werd afgewezen.

6. Toyota steekt $ 1 miljard in Uber-concurrent Grab

Autofabrikant Toyota steekt maar liefst 1 miljard dollar in de taxi-app Grab, een belangrijke concurrent van Uber.

De Grab-app is geïnstalleerd op 86 miljoen telefoons in acht Aziatische landen, waaronder Singapore, Indonesië en Thailand. Het Singaporese bedrijf nam eerder een deel van de Zuidoost-Aziatische activiteiten over van Uber en versterkte daarmee zijn positie. Uber heeft moeite voet aan de grond te krijgen buiten de Amerikaanse thuismarkt.

7. Blatter uitgenodigd, maar slaat WK over

Sepp Blatter slaat WK-feestje voorlopig af. Hij was uitgenodigd door de Russische president Poetin, maar laat zich vooralsnog niet zien op het WK in Rusland. De 82-jarige Zwitser heeft laten weten dat hij niet bij de openingswedstrijd in Moskou zal zijn.

Tussen 1998 en 2015 zwaaide Blatter de scepter over wereldvoetbalbond FIFA. Hij werd herkozen als voorzitter maar trad drie jaar geleden af. Een omkoopschandaal gooide roet in het eten.

8. FIFA stemt over toewijzing WK 2026

Een dag voor de start van het WK in Rusland beslissen de leden van de FIFA waar het toernooi over acht jaar wordt gehouden. De landen die zijn aangesloten bij de FIFA hebben de keuze uit Marokko of het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. De KNVB heeft al laten weten zijn stem te geven aan Marokko, omdat de bond zich verbonden voelt met het land en met Afrika.

9. Rutte zet zijn niet-visie op Europa uiteen

Een grote dag voor premier Mark Rutte. Hij spreekt het Europees Parlement in Straatsburg toe. Rutte houdt niet van 'visies', maar erkent wel dat Europa van groot belang is, zeker nu de handelsrelaties met het Amerika van Donald Trump killer dreigen te worden. En met het vertrek van de Britten uit de Europese Unie moet Rutte het klassiek-liberale geluid, gericht op praktische handelsvoordelen, levend houden.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!