Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Unilever wil meer merken zoals de Vegetarische Slager en Ben & Jerry’s

Jarenlang mikte de maker van Dove-shampoo en Lipton-thee op een beperkt aantal van ongeveer 400 kernmerken die de bulk van de omzet moesten binnenhalen. Maar dat beleid gaat onder de nieuwe topman van Unilever op de schop.

Alan Jope zegt tegen het FD dat de Brits-Nederlandse multinational gaat inzetten op méér merken, maar die moeten wel “een hoger doel dienen”.

In dit verband is het ook niet verwonderlijk dat Unilever eind vorig jaar in Nederland De Vegetarische Slager overnam, het bedrijf van ondernemer Jaap Korteweg dat zich richt op vleesvervangers.

2. Mogelijk méér pensioenkortingen: lage rente tast pensioenbuffers verder aan

Komend jaar moet een aantal grote pensioenfondsen waarschijnlijk kortingen doorvoeren op de toegezegde uitkeringen, omdat de bezittingen onvoldoende zijn om aan de uitkeringsverplichtingen op de lange termijn te voldoen. Dat probleem wordt mogelijk nóg nijpender.

Lees ook op Business Insider

Een commissie onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dinsdag geadviseerd dat de regels die pensioenfondsen gebruiken om de waarde van hun bezittingen en verplichtingen vast te stellen, verder moeten worden aangescherpt vanaf 2020. Dit komt vooral door de aanhoudend lage rente die het rendement op pensioenbeleggingen drukt.

Gevolg van het advies is dat de dekkingsgraad, die de verhouding tussen de verplichtingen en bezittingen van pensioenfondsen weergeeft, met gemiddeld 2,5 procentpunt zou dalen. Dit zet de discussie over mogelijke extra kortingen op scherp.

3. Een plastic zakje voor groenten en fruit gaat geld kosten bij Aldi

Aldi gaat 1 eurocent vragen voor de plastic zakjes voor groenten en fruit, om zo het plasticverbruik terug te dringen. Aldi zegt de eerste supermarkt te zijn die deze maatregel neemt, hoewel nog niet duidelijk is wanneer deze ingaat.

Met het afschaffen van de gewone plastic boodschappentas vorig jaar bespaarde Aldi al 20.000 kilo plastic, aldus het bedrijf. In het najaar komt de discounter met een eigen herbruikbare groente- en fruitzak.

4. Tesla met een bereik van 650 kilometer komt er binnenkort aan, volgens Elon Musk

Het duurt niet meer voordat er een Tesla op de markt komt met een bereik van bijna 650 kilometer. Dat zei CEO Elon Musk dinsdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Om welk model het gaat, liet de Tesla-oprichter in het midden. De huidige topper is de Tesla Model S Long Range, die het op papier 525 kilometer volhoudt op een volle accu.

5. Vervoersclubs pleiten voor €3 miljard per jaar aan extra investeringen… en rekeningrijden

De zogenoemde Mobiliteitsalliantie, bestaande uit diverse vervoersclubs zoals de ANWB, NS, Bovag en de Fietsersbond, pleit voor forse extra investeringen in infrastructuur van 3 miljard euro per jaar om te voorkomen dat Nederland dichtslibt.

Onderdeel van de plannen, die zijn aangeboden aan minister van Verkeer Cora van Nieuwenhuizen, is de invoering van een vorm van rekeningrijden en het stimuleren van het gebruik van verschillende soorten vervoer. Het kabinet-Rutte 3 heeft op aandringen van de VVD juist bepaald in deze kabinetsperiode niets te zullen doen aan rekeningrijden.

6. Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl naar de AEX

Het gaat hard met Takeaway.com, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl. Het bedrijf van ondernemer Jitse Groen is sinds ruim twee jaar aan de beurs genoteerd en promoveert per 24 juni naar de AEX-index, waarin de 25 grootste fondsen op de Amsterdamse beurs zijn opgenomen. Takeaway neemt de plek in van Gemalto, dat afgelopen maand van de beurs verdween in verband met een overname.

7. Nepvideo met Zuckerberg test de richtlijnen van Facebook

Moet Facebook strenger optreden tegen nepvideo’s? Een project van twee kunstenaars stelt het bedrijf van Mark Zuckerberg op de proef. In hun video, die op Instagram is geplaatst, laten ze de Facebook-oprichter zeggen dat hij de “gestolen gegevens van miljarden mensen in beheer heeft”. Het gaat om een zogenoemde ‘deepfake’, waarbij de mondbewegingen en het stemgeluid zijn aangepast.

Instagram, dat onderdeel is van Facebook, laat via een woordvoerder weten dat het bedrijf de video hetzelfde behandelt als andere misinformatie. Voldoet het niet aan de richtlijnen, dan duikt de video niet meer op bij de aanbevelingen en zoekresultaten.

8. Macron stuurt Trump een nieuwe boom als vervanger van de gestorven vriendschaps-eik

Een dezer dagen gaat er weer een boom vanuit Frankrijk richting Verenigde Staten. Dit wordt de vervanger van de boom die de Franse president Emmanuel Macron en de Amerikaanse president Donald Trump liefdevol plantten als teken van vriendschap, op het terrein van het Witte Huis.

De eik uit kwam uit het Franse Belleau Wood waar bijna 2.000 Amerikaanse soldaten stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar overleefde de quarantaine niet. Tekenend voor de moeilijke relatie tussen Macron en Trump, zo werd op sociale media gesuggereerd.

Onzin, vindt Macron. “Zie geen symbolen waar ze niet zijn. Symbolisch was het samen planten”, reageerde hij tijdens een conferentie in Genève. “We sturen hem gewoon een nieuwe, zo tragisch is het niet.”

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag:

 

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over ondernemen, carrière, personal finance en technologie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!