Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huizenprijs Amsterdam daalt, omdat verkoop aan de rand van de stad groeit

Terwijl de huizenprijzen in heel Nederland met gemiddeld ruim 7 procent zijn gestegen, zijn ze in de hoofdstad Amsterdam in het tweede kwartaal van 2019 juist met 3,8 procent gedaald. Dat komt vooral doordat de meeste verkochte woningen in goedkopere stadsdelen liggen, stelt makelaarsvereniging NVM.

“Stadsdeel Nieuw West, Noord en Oost kenden een toename in het aantal transacties van respectievelijk 48 procent, 65 procent en 42 procent. In die stadsdelen zijn de prijzen van woningen lager en omdat die stadsdelen nu een belangrijker aandeel in de verkopen hebben, drukken die de prijs van de gemiddeld verkochte woningen.”

Lees hier meer over de ontwikkeling van huizenprijzen: Dit doet de huizenprijs bij jou in de buurt – afkoeling zichtbaar in tweede kwartaal

2. Airbnb toont vanaf deze zomer ‘echte prijs’ bij aanbod verhuur

De Europese Commissie is tevreden over Airbnb: de website heeft de manier waarop het tijdelijke accommodaties aanbiedt volledig in overeenstemming gebracht met Europese wetgeving. Belangrijk punt is dat consumenten in één keer de totaalprijs te zien krijgen.

Lees ook op Business Insider

“Consumenten kunnen er nu op vertrouwen dat de prijs die ze op de eerste pagina zien de prijs is die ze uiteindelijk zullen betalen”, zegt EU-commissaris Věra Jourová van Consumentenrechten. Ze vertrouwt erop dat andere platforms het voorbeeld van Airbnb volgen.

3. Nieuwe wet moet franchisenemers op 2 manieren beter beschermen

Het kabinet-Rutte 3 dient een wet in om franchisenemers beter te beschermen tegen problemen bij het moederbedrijf. Daarbij krijgen franchisenemers twee steuntjes in de rug: franchisenemers mogen alle financiële informatie over een bedrijf opvragen voor ze een contract aangaan. Daarnaast komen er minder restricties op het openen van een concurrerende winkel als het franchisecontract is afgelopen.

4. Grote storing bij Twitter

Twitter kampte donderdagavond met een wereldwijde storing. De meeste meldingen kwamen uit het noordoosten van de VS, Californië, Japan en het Verenigd Koninkrijk.

Twitter

Volgens de berichtendienst had de storing te maken met interne systeemaanpassingen. Vrijdagochtend was de Twitter-storing in Nederland verholpen. Ook andere sociale media als Facebook en Instagram lagen dit jaar al meerdere malen plat.

5. Rutte en Trump ontmoeten elkaar voor de tweede keer

Op 18 juli ontmoet premier Mark Rutte de Amerikaanse president Donald Trump voor de tweede keer. Dat bevestigde het Witte Huis donderdagavond in een verklaring. De eerste keer dat de twee elkaar ontmoetten, was een jaar geleden.

Rutte zal tijdens de ontmoeting een Amerikaanse vlag overhandigen die tijdens D-Day in 1944 als eerste aan land kwam in Normandië. De vlag is nu nog eigendom van kunstenaar Bert Kreuk. Hij zal daarom ook bij de ontmoeting in het Witte Huis aanwezig zijn, net zoals minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

6. Nieuwe recordstanden voor Dow Jones en S&P: maar hoelang?

Donderdag was een dag van de ronde getallen. Amerikaanse beurzen zetten nieuwe records neer. De Dow Jones-index schoot voorbij de 27.000 punten en de brede S&P 500-index knalde door de 3.000 punten.

De euforie op aandelenmarkten worden mede gevoed door goedkoop geld van centrale banken, waardoor beleggen met geleend geld bijna niets kost. Toch is de basis voor de koersrally’s dun.  Zo voorspellen diverse onderzoeksbureaus dat bedrijfswinsten later dit jaar zullen dalen in de VS. Stijgende koersen, dalende winsten: beleggers zijn gewaarschuwd.

7. Managers van Deutsche Bank lieten duur maatpak aanmeten op dag van massa-ontslag

Op 8 juli, de dag nadat Deutsche Bank aankondigde 18.000 werknemers te ontslaan, kwamen twee kleermakers uit het Londense kantoor van de Duitse bank lopen. Waren ze ook ontslagen? Nee, zo meldde Financial News twee dagen later. Hoge managers hadden net maatpakken à 1.600 euro aan laten meten.

“Respectloos”, zegt de topman van Deutsche Bank, Christian Sewing, daar nu over tegen Handelsblatt. “Dit gedrag komt absoluut niet overeen met onze waarden.” Sewing heeft naar eigen zeggen gebeld met het Londense kantoor en de betrokken werknemers een uitbrander gegeven.

8. Max Verstappen wil dat Honda meer risico gaat nemen met de motor

Max Verstappen en Red Bull Racing voeren een discussie met Honda over het nemen van meer risico’s met de motor. Hij snapt dat de Japanse fabrikant voorzichtig wil blijven, maar de risico’s die onlangs werden genomen bij de door de Nederlander gewonnen GP van Oostenrijk betaalden zich uit: “We hadden in Oostenrijk minder problemen met de koeling dan bijvoorbeeld Mercedes. Daardoor hoefden we de motor niet terug te draaien vanwege de hitte. Sowieso stond de motor in de kwalificatie het meest agressief tot nu toe”, zegt Verstappen.
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: