Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Bitcoin crasht ruim 10 procent

Het werd bijna saai op de cryptomarkt met koersbewegingen van grote cryptomunten die op dagbasis minder dan 5 procent bedroegen. Maar zondagavond was het weer eens goed raak. De bitcoin ging meer dan 10 procent onderuit, nadat er nieuws naar buiten kwam over een grote diefstal op een Zuid-Koreaanse cryptobeurs.

Maandagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld ronde de 6.800 dollar. Ook andere digitale munten verloren fors aan waarde. Sinds de start van dit jaar, toen de bitcoin een niveau van 20.000 dollar bereikte, is de bitcoin ruimschoots gehalveerd.

Lees ook: Vroege bitcoin-bezitters hebben zeepbel gebruikt om massaal te cashen: ‘De handel wordt extreem gemanipuleerd’

2. Trump woedend op Trudeau, G7-top eindigt in chaos

De leiders van de G7-landen kwamen afgelopen weekend in Canada geen stap nader tot elkaar. Sterker nog: de standpunten rond het handelsconflict over Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium leken verder te verhardden.

President Donald Trump trok zijn steun aan de gezamenlijke verklaring in, nadat hij de top vervroegd had verlaten. Trump toonde zich via Twitter boos over uitspraken van de Canadese premier Justin Trudeau.

Een adviseur van Trump gaf later op de Amerikaanse televisie aan dat er 'een speciale plek gereserveerd is in de hel voor Trudeau." Tot zover de relaties tussen de 'nauwe bondgenoten'.

3. Zwitsers willen toch geen laboratorium voor nieuw geldsysteem worden

De Zwitserse bevolking heeft zondag in een referendum een plan weggestemd dat volgens de initiatiefnemers ‘crisisbestendig geld’ zou garanderen.

Het zogenoemde ‘Vollgeld’-systeem zou een revolutionair experiment betekenen voor het monetaire systeem. Het idee van de initiatiefnemers was dat alleen de centrale bank geld zou mogen scheppen. Maar dat leek de meerderheid van de Zwitserse stemmers toch geen goed idee.

4. Buitenlandse bedrijven investeren minder in Nederland

Het aantal buitenlandse investeringen in Nederland daalde van 409 in 2016 naar 339 vorig jaar, blijkt uit de Barometer Vestigingsklimaat van accountantskantoor EY. Met dat vestigingsklimaat zit het wel snor. Het verbetert zelfs de komende drie jaar, denkt ruim de helft van de internationale geldschieters.

Amsterdam trekt de kar met 152 investeringsprojecten, goed voor 45 procent van het totaal. Dankzij de hoofdstad scoren we de vijfde plaats in het lijstje beste Europese investeringslanden. Het Verenigd Koninkrijk prijkt ondanks een aanstaande Brexit nog altijd op één.

5. Nederland van het gas? De verkoop van cv-ketels gaat als een tierelier

De overheid mag dan streven naar een gasloos Nederland in 2050, consumenten lijken daar nog niet erg mee bezig. De verkoop van cv-ketels neemt juist toe, meldt het Financieele Dagblad na een rondgang onder cv-installateurs

Feenstra, een van de grootste, heeft dit jaar al 10 procent meer apparaten geplaatst dan geraamd. Ook Warmtegarant en Atag zien de vraag groeien. De laatste schat een verkoopstijging tot 2 procent in de hele sector.

Volgens de bedrijven is veel bestaande bouw niet geschikt voor alternatieve warmtebronnen. Ook in de nieuwbouw, waar gas het eerst moet verdwijnen, 'wordt nog volop gebruikgemaakt van gas'.

"Ik durf wel te stellen dat 80 tot 90 procent nog steeds traditioneel met een cv-ketel wordt gebouwd", aldus Nico Scheffer, eigenaar van cv-installateur Bonarius tegen het FD.

6. Nederland heeft arbeidsmigranten hard nodig, zeggen Nederlandse uitzenders

We kunnen de deur voor arbeidsmigranten maar beter wagenwijd openhouden, anders kampen we in de toekomst met een tekort aan werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van uitzendbrancheorganisatie ABU.

Vanaf 2021 zal de beroepsbevolking waarschijnlijk krimpen. "Arbeidsmigranten zijn simpelweg nodig om de beroepsbevolking op peil te houden”, zegt ABU-directeur Jurriën Koops.

Uit het onderzoek blijkt ook dat arbeidsmigranten extra werkgelegenheid, productie en inkomen met zich meebrengen. Werkgevers vrezen dat ze zonder hen hun productieproces moeten inperken of verplaatsen.

7. Trump en Kim Jong-un in Singapore: pronken met The Beast en een gepantserde Mercedes

Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn beiden in Singapore gearriveerd en bereiden zich voor op hun historische ontmoeting op 12 juni. Symboliek speelt daarbij een grote rol.

Trump laat zich zoals gebruikelijk in de gepantserde Amerikaanse Cadillac vervoeren die bekendstaat als The Beast, terwijl Kim Jong-un gekozen heeft voor een Mercedes.

8. Adyen prikt introductieprijs aandeel op 240 euro

Betalingsbedrijf Adyen, dat woensdag naar de beurs gaat, heeft de uitgifteprijs vastgesteld op 240 euro. Dat is aan de bovenkant van de eerder genoemde bandbreedte van 220 tot 240 euro. Het bedrijf is hiermee 7 miljard euro waard.

De beursgang van Adyen vormt de bekroning van het succes van één van de weinige grote Nederlandse fintech-startups. Een van de opvallende details bij de beursgang is dat Mabel van Oranje een belang van 1,85 procent heeft, dat nu een waarde van 131 miljoen euro heeft.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit 3D-zebrapad moet zorgen dat auto’s afremmen 🚗🚕 — Een apart gezicht. Door de optische illusie lijkt het alsof dit driedimensionale zebrapad in de lucht zweeft. En dat is ook precies de bedoeling. Het moet zorgen voor een schrikreactie bij bestuurders om het verkeer veiliger te maken. 3D-zebrapaden zijn in vele landen op de weg geschilderd, waaronder IJsland, India en ook in Nederland! Meer artikelen lezen? Check businessinsider.nl! Foto: @ izy.syafiq #business #businessinsider #businessinsidernl #zakelijk #nieuws #opmerkelijk #zzp #dinsdag #goedemiddag #werk #sollicitatie #solliciteren #amsterdam #carrière #vandaag #bedrijf #zebrapad #rws #rijkswaterstaat #verkeer #verkeersveiligheid #veiligheid #voetgangerstunnel

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op