Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Online supermarkt Picnic boekt ruim €45 miljoen verlies door forse investeringen

Online supermarkt Picnic heeft in 2017 een verlies gemaakt van 45,5 miljoen euro. Die rode cijfers zijn volgens topman Michiel Muller vooral het gevolg van “het enorme investeringsprogramma” dat Picnic heeft ingezet om verder te groeien.

“Het verlies van vandaag is de winst van morgen”, zegt Muller tegen Retailnews.nl. Een jaar eerder bedroeg het verlies van de online supermarkt die boodschappen gratis aan huis bezorgt nog 5,8 miljoen euro.

2. Britse politie adviseert winkeliers extra beveiliging te regelen voor no-deal-Brexit

Volgens fervente Brexiteers kan het Verenigd Koninkrijk een zogenoemde no-deal-Brexit prima aan. Maar de Britse politie is daar niet gerust op.

De site Politico meldt dat de politie winkeliers adviseert extra maatregelen te nemen om panden te beveiligen. Als een no- deal-Brexit zorgt voor chaos bij de douane en het transport ontregelt, kan dat leiden tot problemen met de aanvoer van etenswaren. De Britse politie is hierbij beducht voor paniekreacties onder de bevolking.

3. Een no-deal-Brexit gaat Nederlanders minstens 164 euro per jaar kosten

Een harde Brexit zonder overeenkomst op 29 maart 2019 gaat Nederlanders zeker 164 euro per jaar kosten. En dat twaalf jaar lang.

Economen van onderzoeksbureau SEO hebben berekend dat de totale kosten door de verminderde handel met de Britten en de extra bijdragen die Nederland door hun vertrek moet betalen aan de EU, tot aan 2030 in totaal minstens 34 miljard euro gaan bedragen. Dat is 2,8 miljard euro per jaar en daarmee kost een no-deal-Brexit Nederlanders jaarlijks 164 euro.

4. Donald Trump zegt reis naar Davos af en haalt uit naar ‘jankende’ Democraten

De Amerikaanse president Donald Trump zal vanwege de aanhoudende sluiting van de overheid niet afreizen naar het World Economic Forum in Davos later deze maand. Hij geeft de Democraten de schuld van dat besluit, omdat ze niet willen instemmen met het financieren van de grensmuur met Mexico. De Amerikaanse overheid is daardoor al sinds 21 december gedeeltelijk dicht.

5. Ontnemingszaak tegen Jos van Rey gaat vandaag verder

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet oud-wethouder Jos van Rey van Roermond bijna 300.000 euro terugbetalen. De zitting daarover gaat vandaag verder bij de rechtbank in Rotterdam.

Het OM vordert het bedrag terug, nadat de Limburgse ex-politicus schuldig is bevonden aan onder meer corruptie. Hij kreeg financiële voordeeltjes, zoals reisjes naar de vakantievilla van een bevriende projectontwikkelaar.

Overigens heeft de publieke omroep donderdag een streep gezet door een tv-serie over Van Rey. De ideeën voor het script zouden niet veelbelovend genoeg zijn.

6. Lokaal opwekken stroom hapert door gebrek aan kabels

De provincies Groningen en Drenthe hebben een probleem met de aanleg van nieuwe parken met zonnepanelen. De aanleg van nieuwe ‘zonneweides’ in weilanden stokt, omdat de infrastructuur niet goed is geregeld.

De aanleg van deze zonneparken vereist nieuwe investeringen in kabels voor de koppeling aan het stroomnet. Dat kost naar verwachting miljarden, zo meldt het FD. Vraag is wie dat gaat betalen.

7. Koerieren voor Deliveroo en UberEats in trek bij zzp’ende tieners

Koerieren voor maaltijdbezorgers als UberEats en Deliveroo is in trek bij tieners. In de vier grote steden stond dit werk in de top 10 van populaire branches onder deze groep, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel opgevraagd door Sprout.

Het gaat om mensen van 13 tot 18 jaar die zich afgelopen jaar bij de KvK inschreven als ondernemer om aan de slag te gaan als koerier. Bedrijven als Deliveroo zijn omstreden omdat ze met hun zzp-constructie alle risico’s bij hun personeel zouden neerleggen.

8. Amsterdams voorbeeldbordeel My Red Light op de tocht

Het was een experiment dat wereldwijd de aandacht kreeg: My Red Light in Amsterdam dat als voorbeeldbordeel moest dienen. Maar nu is er een kritisch onderzoek verschenen waarin staat dat de “gemeente hier nooit aan had moeten beginnen”, schrijft NRC.

Het bordeel met veertien ramen in drie panden wordt door ex-sekswerkers gerund. De aanname dat zij dat door hun ervaring beter zouden kunnen dan anderen, is nergens op gebaseerd, luidt een conclusie in het rapport van voormalig Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Daarbij vallen de inkomsten tegen, omdat het voorbeeldbordeel dacht ramen ’s middags te kunnen verhuren, wat verboden is.

Wat wel goed gaat, is dat de prostituees betere werkomstandigheden hebben, aldus Dettmeijer-Vermeulen.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!