Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Aanschafbelasting BPM stijgt fors: ‘occasion wordt aantrekkelijker’

De gemiddeld betaalde BPM-belasting op nieuwe benzineauto’s is sinds 2012 met meer dan de helft gestegen. Bij dieselauto’s steeg de afgedragen aanschafbelasting zelfs met meer dan 80 procent. Dat blijkt uit cijfers van Rai Vereniging.

Volgens de branchevereniging wordt het op deze manier steeds aantrekkelijker om een occasion te kopen, wat volgens de belangenclub van autobedrijven per saldo ongunstig is voor de CO2-uitstoot. Rai Vereniging vindt dat het belastingstelsel op de schop moet. Betalen naar gebruik zou “grote CO2-besparing opleveren”.

2. Obligatiehouders HEMA onrustig: wanneer lost Boekhoorn schulden af?

Bij de aankondiging van de overname van warenhuisketen HEMA afgelopen najaar had ondernemer Marcel Boekhoorn een duidelijke boodschap: de schuld gaat flink omlaag. Maar maanden later verkeren obligatiehouders van HEMA nog steeds in onzekerheid over de precieze plannen, zo meldt het FD.

HEMA heeft 750 miljoen euro aan obligatieleningen uitstaan en professionele obligatiebeleggers klagen op anonieme basis tegenover het FD dat ze te weinig informatie krijgen: “Je wilt nooit in een black box beleggen, en dat wordt HEMA wel een beetje op deze manier.” De meest risicovolle lening van HEMA ter waarde van 150 miljoen euro is sinds het najaar van 2018 met 15 procent in waarde gedaald.

Lees ook op Business Insider

3. Democraat Elizabeth Warren wil het in 2020 opnemen tegen Trump

De Democratische senator Elizabeth Warren kondigde afgelopen weekend aan dat ze meedoet aan de presidentsverkiezingen van 2020. Ze haalde ook meteen uit naar president Donald Trump: “De man die nu in het Witte Huis zit, is niet de oorzaak van wat er mis is gegaan. Hij is het symptoom van wat er verkeerd is gegaan met Amerika.”

4. Nederland trekt flink wat bedrijven aan door Brexit

De onzekerheid die de Brexit omgeeft, zorgt er in ieder geval voor dat heel wat ondernemingen uit het VK de oversteek maken naar Nederland. Afgelopen jaar kozen 42 bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk ervoor om naar Nederland te verhuizen.

Dit leverde bijna 2.000 banen op, blijkt uit gegevens van investeringsagentschap NFIA. Nog eens 250 bedrijven hebben plannen om naar Nederland te trekken. Vooral Amsterdam werkt als een bedrijvenmagneet.

5. Tips voor ondernemers om klaar te zijn voor een chaotische Brexit

Een chaotische Brexit lijkt steeds waarschijnlijker, dus is het zaak dat Nederlandse ondernemers zich goed voorbereiden op dit doemscenario. ABN Amro geeft dertien tips om voor 29 maart Brexit-ready te zijn.

Handel je bijvoorbeeld veel met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk? Vraag dan een EORI-nummer aan. Verder is het volgens ABN zinvol om voorraden aan te leggen, papierwerk uit te besteden en je te verdiepen in het Britse btw-stelsel

6. Jumbo gaat het gevecht aan met AH en Picnic bij thuisbezorgen in Amsterdam

Albert Heijn en Picnic storten zich op boodschappen bezorgen in Amsterdam, dus kan Jumbo niet achterblijven. De gele grootgrutter gaat nog dit jaar bestellingen afleveren aan huis in de hele hoofdstad, meldt Het Parool.

Jumbo heeft een speciale bezorghub opgezet bij Sloterdijk en sluit nu stap voor stap stadsdelen aan. De keten is dringend op zoek naar bezorgers.

7. 92-jarige moeder die ‘ondernemer’ wordt: dat mag, zegt de rechtbank

Een 92-jarige vrouw die plots mede-ondernemer wordt in een maatschap met haar zoon en twee andere kinderen? Dat vond de fiscus verdacht: was hier niet sprake van een poging om de inbreng van de moeder – 57 hectare aan landbouwgrond – aan de schenkingsbelasting te onttrekken?

De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de constructie door de beugel kan en ging mee met de stelling van moeder en zoon dat er meer speelt dan fiscale motieven, zo meldt de site Taxence. De continuïteit van het familiebedrijf zou ook een overweging zijn. Dus starten als ondernemer op 92-jarige leeftijd? Go for it!

8. Wie speelde de pikante sms’jes van Jeff Bezos door?

Jeff Bezos is verwikkeld in een media-oorlog met de National Enquirer, volgens de Amazon-oprichter probeert het roddelblad hem te chanteren. In januari publiceerde de Amerikaanse tabloid pikante sms’jes van Bezos aan zijn geliefde Lauren Sánchez. Saillant detail: op het moment van versturen waren beiden nog getrouwd (en niet met elkaar).

Wie speelde de sms’jes door? Volgens The Daily Beast zat Michael Sánchez daarachter. Inderdaad: de broer van Lauren. Hij zou een groot fan zijn van president Donald Trump, die Bezos niet kan luchten of zien.
 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend: