Donald Trump is donderdag aan het eind van de middag in Groot-Brittannië aangekomen voor een vierdaags informeel werkbezoek en sleept een enorme entourage met zich mee.

Hij heeft “ontelbare” beveiligers van de Secret Service bij zich, militaire communicatie-officieren, eigen journalisten, zijn persoonlijke dokter en een persoonlijke chef, schrijft Matt Chorley van The Times.

De president reist volgens The Telegraph meestal met 13 journalisten tijdens buitenlandse trips: drie persbureauverslaggevers, twee schrijvende journalisten, vier fotografen, een tv-ploeg van drie leden en een radioverslaggever.

Hij neemt ook vijf militaire medewerkers mee die verantwoordelijk zijn voor een zwarte leren koffer met ‘top secret’-documenten waarmee Trump een nucleaire aanval in gang kan zetten, bijgenaamd de “nucleaire voetbal”. Amerikaanse presidenten nemen dat altijd mee op reis.

nuclear football

Foto: Een militair draagt in april 2010 de ‘nucleaire voetbal’ de Air Force One in. Bron: Cliff Owen/AP

De exacte omvang van de entourage van Trump is niet bekend, maar er zijn volgens Chorley 750 hotelkamers geboekt om ze allemaal onder te brengen.

Ze reizen met twee vliegtuigen en zes helikopters. Trump is met de Air Force One naar Groot-Brittannië gekomen.

Lees ook op Business Insider

Hij heeft ook zijn officiële limo bij zich, een zwaar gepantserde Cadillac sedan die bekend staat als “The Beast.” Trump liet vorige maand in Singapore de binnenkant van de 1,5 miljoen dollar auto zien aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens hun top in Singapore.

Eerdere presidenten namen ook een grote entourage met zich mee tijdens hun bezoeken aan Groot-Brittannië: Barack Obama nam volgens de BBC 500 mensen met zich mee en George W. Bush 700. Obama had net als Trump “The Beast” bij zich.

May Trump hold hands

Foto: Theresa May nodigde Trump uit voor een bezoek vlak na zijn inauguratie. Bron: Christopher Furlong /Getty Images

Het is de eerste keer dat Trump in Groot-Brittannië is sinds hij president werd. Het zou eerst een officiëel staatsbezoek worden, maar het is nu een informeel werkbezoek nadat miljoenen Britten dreigden te gaan protesteren en de voorzitter van het Britse parlement aankondigde hem niet te willen ontvangen vanwege zijn “seksistische en racistische” opvattingen.

Toch staan er voor Trump een ontmoeting met de Koningin op Windsor Castle op het programma, een ‘black-tie dinner’ op de geboorteplek van Winston Churchill en een top met premier May op haar officiële landgoed Chequers .

Zijn trip volgt op het bezoek van Trump aan Helsinki en Brussel, waar hij een ontmoeting had met de leiders van de NAVO. Op aandrang van Trump beloofde zijn hun defensiebudgetten te gaan verhogen.