De verkoop van warmtepompen is afgelopen jaar gestegen met 16 procent tot 72.300 stuks. Hiervan waren er 3.800 stuks zogenoemde hybride warmtepompen, die in combinatie met een cv-ketel worden gebruikt.

Dat staat in de Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek naar de aanschaf van warmtetechnieken, uitgevoerd door Natuur & Milieu.

In Nederland zijn vorig jaar 431.000 cv-ketels verkocht. Daarmee blijft de cv-ketel het meest verkochte verwarmingsapparaat. In 2020 werden nog 428.000 cv-ketels verkocht.

Volgens Natuur & Milieu is de groei van de verkoop van warmtepompen vooral te danken aan nieuwbouwwoningen. Dit heeft ermee te maken dat nieuwbouw sinds 2018 in principe geen aardgasaansluiting meer krijgt. De verkoop van cv-ketels was vrijwel volledig bestemd voor bestaande woningen.

Te weinig nieuwe warmtepompen om afhankelijkheid van gas te beperken

De cijfers baren Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu, zorgen. "Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen. Dit komt niet vanzelf goed ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Alle hens aan dek is nodig om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen."

Het aantal aansluitingen op warmtenetten, ook wel bekend als stadsverwarming, nam volgens de monitor met 4 procent toe tot ruim 380.000. In een warmtenet gaat warm water vanuit een centraal punt naar alle woningen die erop zijn aangesloten. Hoe duurzaam dat is, hangt af van de energiebron die op het centrale punt wordt gebruikt.

Natuur & Milieu baseert zich bij het onderzoek op verkoopcijfers van de branche en cijfers van de overheid over subsidieaanvragen. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd.

Warmtepomp kopen populair, maar levering duurt lang

De hybride warmtepomp geniet momenteel enorme belangstelling. Bij dit type warmtepomp blijf je de cv-ketel nog deels gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen. Maar je bespaart wel fors op het gasverbruik.

De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat de alternatieve manier van warmte opwekken binnen enkele jaren is terugverdiend, zeker als er ook nog eens zonnepanelen geïnstalleerd worden. Wat de kosten betreft zijn hybride warmtepompen minder duur dan warmtepompen die de hr-ketel volledig vervangen.

Wie z’n woning wil vergroenen met een warmtepomp, komt voorlopig echter op een lange wachtlijst. Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn warmtepompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar, zo gaf het bedrijf eind juli aan.

Het bedrijf, met 850 monteurs en veertien vestigingen verspreid over het land, neemt al maanden geen nieuwe klanten aan. “De verwachtingen waren niet meer te managen, met wachttijden van meer dan een jaar voor mensen die een bestelling deden”, zei een woordvoerster.

“Onderdelen voor de warmtepompen moeten uit Oekraïne komen en de vraag is enorm”, aldus de zegsvrouw. De aanleveringsproblemen gelden niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor omvormers voor zonnepanelen en de panelen zelf. “Die moeten uit China komen, transport is hartstikke lastig.”

De vraag is wanneer de pompen er wel weer zijn of er dan voldoende monteurs zijn om ze te installeren. “Dan hebben we de producten, maar wie gaat ze aan de muur hangen? Dat blijft natuurlijk een issue. Ook onze concurrenten hebben straks met dit probleem te maken”, stelde de woordvoerster.

LEES OOK: Terugverdientijd verduurzaming eigen huis 3 keer korter door hoge energieprijzen