Noord-Korea sluit zich grotendeels af voor de buitenwereld. Ironisch genoeg is de officiële naam van het land de Democratische Volksrepubliek Korea.

Toch is er vrij veel bekend over de geïsoleerde natie met 25 miljoen inwoners.

De nucleaire testen en het al dan niet toch doorgaan van de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un worden door de hele wereld op de voet gevolgd.

Hartverscheurende verhalen over de hongersnood uit de jaren negentig van de vorige eeuw raken nog altijd een gevoelige snaar en uiterst opmerkelijke anekdotes over drie generaties van Noord-Koreaanse leiders doen vele wenkbrauwen fronsen.

Over Kim Jong-il, de zoon van de stichter van de republiek Kim Il-sung en vader van de huidige leider, wordt beweerd dat hij de perfecte score van 300 haalde tijdens zijn allereerst potje bowlen. Ook golfen kon hij als de beste. Hij zou ooit een indrukwekkende 38 onder par hebben gescoord bij een rondje golf.

Verder schreef hij 1.500 boeken alleen al tijdens zijn studietijd.

Terwijl deze verhalen hoogstwaarschijnlijk zwaar overdreven propaganda zijn, zijn hier zeven echte feiten over Noord-Korea die je waarschijnlijk nog niet kende. Misschien krijg je hierdoor een ander beeld van dit geïsoleerde land.


1. Noord-Korea staat op de 51ste plaats wat betreft bevolking, maar heeft een van de grootste staande legers ter wereld.

Foto: Het Noord-Koreaanse leger. Bron: KCNA/Reuters

Volgens gegevens van de CIA staat Noord-Korea met een geschatte bevolkingsomvang van 25 miljoen mensen op de 51ste plaats van alle landen ter wereld. Maar het enorme leger behoort tot de machtigste ter wereld, met volgens een schatting van Newsweek bijna 1,2 miljoen actieve militairen.

China heeft zowel de grootste bevolkingsomvang (meer dan 1,3 miljard) als het grootste leger (2,3 miljoen). Daarin dient ongeveer 0,18 procent van de totale bevolking.

Het Noord-Koreaanse leger omvat maar liefst 4,7 procent van de totale bevolking.


2. Skaten is razend populair, vooral in de hoofdstad Pyongyang.

Foto: Kyodo/Reuters

Volgens fotograaf David Guttenfelder van National Geographic is skaten in het hele land populair. Hij zegt dat in het bijzonder in de hoofdstad Pyongyang het aantal speciale skatelocaties niet te tellen is.


3. Drugs zijn heel gewoon en nauwelijks gereguleerd.

Foto: Kim Jong-Un bezoekt een de Ryuwon schoenenfabriek in Pyongyang. Bron: KCNA/Reuters

Het gebruik van drugs is heel gewoon in Noord-Korea en is nauwelijks aan banden gelegd. Volgens UPI gebruikt zo'n 30 procent van de Noord-Koreanen drugs. Marihuana staat lokaal bekend als yeoksam en wordt in zulke grote hoeveelheden verbouwd dat smokkelaars ermee over de grens met China gaan om het internationaal te kunnen verkopen, bericht Radio Free Asia.

Public Radio International meldt dat methamfetamine – en dan vooral het zeer krachtige crystal meth – ook wijdverspreid zijn in Noord-Korea, hoewel deze drugs niet openlijk worden toegestaan. Meth wordt niet zo vaak gebruikt als partydrug, maar des te meer als een eetlustremmer en om arbeiders te helpen hun lange dagen op boerderijen en in fabrieken door te helpen.


4. Het grootste stadion ter wereld staat in Noord-Korea.

Foto: Het 1 mei-stadion in Pyongyang. Bron: KCNA/Reuters
Noord-Korea heeft niet alleen het grootste stadion ter wereld wat betreft capaciteit, maar laat andere stadions ook ruimschoots achter zich. Het Rungrado, ofwel 1 mei-stadion, biedt plaats aan 150.000 toeschouwers.

Het op een na grootste stadion – Michigan Stadium in Ann Arbor waar 107.600 mensen in kunnen – valt daarbij in het niet. H

et stadion wordt incidenteel gebruikt voor sportevenementen, maar het belangrijkste evenement is het jaarlijkse Arirang Festival. Dat is en enorm festival dat elke augustus en september plaatsvindt om de Noord-Koreaanse geschiedenis, cultuur en prestaties te vieren.


5. Noord-Korea houdt elke vijf jaar verkiezingen.

Foto: Applaus tijdens een massabijeenkomst om de herverkiezing van Kim Jong-un te vieren in 2014. Bron: Kyodo/Reuters

Hoe lijkt misschien vreemd om in een dictatuur verkiezingen te houden, maar Noord-Koreanen gaan elke vijf jaar naar de stembus. Op de stemformulieren die ze ontvangen staat volgens The Economist maar één kandidaat voor de functie van afgevaardigde voor de Opperste Volksraad in hun district.

De enige keuze die kiezers hebben is voor of tegen de kandidaat op de lijst stemmen. De dozen voor een tegenstem staan apart van de dozen voor een stem voor. En van tegenstemmers worden ook de gegevens genoteerd, omdat hun daad opgevat kan worden als verraad, meldt The Economist.


6. Tot begin deze maand had Noord-Korea zijn eigen tijdzone.

Foto: Een klok in een ziekenhuis in Pyongyang. Bron: Damir Sagolj/Reuters

Van 15 augustus 2015 tot 5 mei 2018 had Noord-Korea zijn geheel eigen tijdzone en liepen de klokken minstens een half uur uit de pas ten opzichte van andere plekken op aarde. In 2015 besloot Kim Jong-un de tijdzone in te voeren die ook al voor de Japanse kolonisatie in de 20ste eeuw in zwang was. Op 5 mei 2018 werd de klok weer gelijk gezet met Zuid-Korea als eerste stap op weg naar hereniging tussen beide landen.


7. Het leven van sommige Noord-Koreanen is aan het verbeteren.

Foto: Munsu Water Park, North Korea. source KCNA/Reuters

Voor de duidelijkheid: voor de meeste Noord-Koreanen bestaan de meeste dagen uit puur overleven vanwege voedseltekorten, erbarmelijke werkomstandigheden en onderdrukking door de regering. Maar voor een deel van de inwoners van de Democratische Volksrepubliek Korea heeft het dagelijks leven best wel wat overeenkomsten met de rest van de wereld, meldt NPR.

Steeds meer Noord-Koreanen hebben een mobiele telefoon, dvd-speler en andere apparaten die een generatie geleden nog zo goed als onbekend waren. Er komen ook steeds meer recreatiemogelijkheden, zoals pretparken, zwemparadijzen en bioscopen. Vooral in Pyongyang en enkele andere grote steden.

De invloed van de buitenwereld wordt volgens NPR met het jaar groter.

LEES OOK: Zo is het om als kind in Noord-Korea te leven