Het gebeurt regelmatig: een kunstenaar ontwerpt een (naar zijn of haar mening) prachtig kunstwerk, maar omwonenden vinden het ontzettend tegenvallen. Of de gemeente is het niet met het ontwerp eens.

Zo was het kunstwerk van een IS-strijder die op het punt staat iemand te vermoorden een paar weken geleden onderwerp van discussie in Enschede. Op het kunstwerk is een afbeelding van de Amerikaanse fotograaf James Foley te zien, in de laatste minuten van zijn leven voordat hij door IS-strijders wordt vermoord. Zijn hoofd is uitgeknipt, zodat kunstliefhebbers hun eigen hoofd erdoorheen kunnen steken en zo op de foto kunnen gaan.

Veel mensen vonden het “ongepast”.

En deze week wordt het kunstwerk Mannes onthuld bij het station van Assen. Het is een gigantisch, interactief kunstwerk van een hond.

Als het druk is op het station, stoot het beest dampen uit. Er hadden ook beeldschermen op moeten komen, waarop actuele beelden van andere plekken in de stad te zien zouden zijn. Dat plan is aangepast, want de gemeente vreesde voor ontzettend hoge onderhoudskosten waar inwoners van de stad niet achter zouden staan.

Dit zijn lang niet de enige kunstwerken waar veel discussie over is. Business Insider maakte een selectie van 6 andere omstreden kunstwerken in de openbare ruimte.


1. How to meet an angel

In Amsterdam Oud-West is sinds 2009 een kunstwerk te zien van een persoon met een rugzak die bovenop een ladder naar de hemel reikt. Buurtbewoners vinden dat het beeld associaties oproept met zelfmoord.

Dat maakt het kunstwerk op zich al controversieel, maar het is nog vreemder dat het beeld boven op het gebouw van psychiatrische inrichting Mentrum staat. Het zou een "laatste duwtje" zijn voor suïcidale personen.

Mentrum zelf mengde zich niet in de discussie erover. De inrichting vond de discussie positief, omdat op zelfmoord nog een taboe heerst.


2. Bikinibar

De Bikinibar werd door kunstenaar Joep van Lieshout gemaakt als een ontmoetingsplek voor ouderen. Het is een gigantische romp van een vrouw, zonder armen en benen, en daarmee volgens Van Lieshout het enige vrouwelijke lichaam dat je zonder toestemming kunt binnengaan.

Er kwam geen vergunning om echt als bar te functioneren en dus werd de Bikinibar in 2014 gebruikt als blikvanger voor een tentoonstelling bij Kasteel Keukenhof.

En het werkte goed. Kasteel Keukenhof besloot namelijk om het kunstwerk direct naast het spoor te leggen. Zo werden machinisten die erlangs reden iedere keer weer herinnerd aan aanrijdingen met mensen op het spoor. "Als je net een aanrijding met een persoon achter de rug hebt, geeft de Bikinibar een heel confronterende aanblik", zei machinist Ron Christiaanse.

Kasteel Keukenhof besloot daarom om het kunstwerk een paar honderd meter te verplaatsen.


3. De Microben

Vanaf het begin was al duidelijk dat buurtbewoners niet wilden dat dit kunstwerk in Egmond aan Zee zou blijven staan. Het kunstwerk heet 'De Microben', maar heeft volgens de buurt vooral veel weg van een hoop grafzerken. En dat terwijl ze in de tuin van een verzorgingstehuis stonden.

"De oudjes hier in de Prins Hendrik Stichting kijken uit op hun toekomst", zei een buurtbewoner tegen NH Nieuws.

Omdat het kunstwerk er ook nog eens illegaal stond - het verzorgingstehuis en de tuin zijn rijksmonumenten - werd het al snel verplaatst. Het staat nu op een andere plek in het dorp.


4. De Schaduw

De betonnen bommenwerper van 5 meter hoog die voor het Oorlogsverzetsmuseum in Rotterdam staat, moet volgens ontwerper Onno Poiesz een landmark zijn. Hij moet ervoor zorgen dat het museum beter vindbaar is voor passanten. Tegelijkertijd is het een symbool van de vernietiging van Rotterdam in 1940 én het begin van verzet en de start van de wederopbouw.

Het probleem: niet iedereen interpreteert de bommenwerper ook zo. Bij sommige Rotterdammers viel het zwaar dat het kunstwerk werd geplaatst, omdat het herinneringen opriep aan het bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Het zou zelfs een schaduw over de stad werpen en leidde daarom tot protesten onder Rotterdammers. Tevergeefs: het vliegtuig staat er nog steeds.


5. Er gaat (n)iets boven Groningen

Er gaat niets boven Groningen, behalve dan Friesland - volgens de Friezen. Die vonden het dan ook een beetje vreemd dat er een kunstwerk met een Groningse leus ín Friesland werd neergezet. Aan de Friese zijde van het Lauwersmeer werd een metershoog, roestig object met daarop de tekst "Er gaat niets boven Groningen" geplaatst.

De Friezen vonden dat maar niets, dus haalden ze het kunstwerk uit de grond, plakten de "n" van het woordje 'niets' af en schreven er "Fryslan Boppe" bij, "Friesland boven alles".


6. Paard

Het kunstwerk 'Paard' werd in 2012 gemaakt en in Oudewater geplaatst, omdat het symbool staat voor de strijd met de Spanjaarden in 1575. Bij een aantal bewoners kwam die boodschap niet helemaal aan. Die vonden het beeld van het paard met een motor in z'n buik afschrikwekkend en wilden er zo snel mogelijk vanaf.

De gemeente kreeg meerdere klachten van de bewoners en besloot uiteindelijk het beeld aan het zicht te onttrekken. Omdat de gemeente het beeld tien jaar moet laten staan, is er nu een groene haag planten rond het kunstwerk gezet, zodat het wat minder makkelijk te zien is.


7. Moord door IS

Het werk met de afbeelding van de Amerikaanse fotograaf James Foley, in de laatste minuten van zijn leven voordat hij door IS-strijders wordt vermoord. Ongepast?


LEES OOK: 14 redenen waarom het leven in Almere beter is dan in Amsterdam – en 2 (kleine) nadelen