Een op de vijf Nederlanders zegt slaapproblemen te hebben. Als jouw relatie met de snoozeknop beter is dan die met je partner, is er een goede kans dat je avondroutine negatieve invloed heeft op je nachtrust.

We spraken met verschillende gezondheids- en welzijnsexperts om uit te zoeken wat de oorzaak is van vermoeidheid in de ochtend, en wat je ’s avonds kunt doen om te zorgen dat je uitgeruster wakker wordt.


1. Je maakt je maag overstuur.

Houd goed in de gaten wat je eet voordat je naar bed gaat. Foto: Flickr/camknows

Als je moeite hebt met je spijsvertering, raadt diëtiste Vanessa Rissetto je af om vet en pikant te eten voordat je naar bed gaat. Ook citrusvruchten zijn geen goed idee.

Je voelt je waarschijnlijk een stuk beter ’s ochtend als je ’s avonds lichter verteerbare en mildere gerechten tot je neemt.


2. Je drinkt te veel voordat je naar bed gaat.

Door veel te drinken moet je vaak naar de wc, en mogelijk krijg je ook te veel cafeïne binnen. Foto: Pexels

Of je nu aan de cola zit of een kopje hete thee neemt, veel drinken voordat je naar bed gaat kan je nachtrust verstoren. De grootste boeman is uiteraard cafeïne, maar Rissetto zegt dat ook frisdrank en zelfs mineraalwater erg irritant kunnen zijn, omdat je dan naar de wc moet 's nachts, soms wel meerdere keren.

Ook het drinken van alcohol 's avonds kan ervoor zorgen dat je niet goed slaapt. "Dat komt doordat drinken je vermogen om in je REM-slaap te belanden beïnvloedt, en dat is juist de diepe slaap waarvan je het meest uitrust", legt ze uit. "Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je überhaupt niet in slaap valt."


3. Je neemt medicijnen die je moe maken.

Medicijnen kunnen je slaperig maken. Foto: Shutterstock/fizkes

Sommige producten en medicijnen die je 's avonds neemt hebben invloed op je hoeveelheid energie de volgende ochtend. Dr. Janette Nesheiwat zegt tegen INSIDER dat sommige medicijnen, zoals antihistamines tegen allergie en pijnstillers, je de volgende dag slaperig kunnen maken.


4. Je bed gebruiken voor iets anders dan slaap of seks.

Leg de laptop weg. Foto: Marjan_Apostolovic/ iStock

We gebruiken ons bed allemaal weleens voor iets anders dan slapen of seks. Maar wat je misschien niet weet is dat werken of tv kijken in je bed impact kan hebben op hoe je je de volgende dag voelt.

"Als we ons bed voor iets anders gebruiken dan slapen of seks, associëren we eerder die andere activiteit met ons bed dan slapen", zegt slaapcoach Martin Reed, oprichter van Insomnia Coach. Zo zegt hij tegen INSIDER dat we als we werken of tv kijken in bed onze hersens leren dat het bed een plek is om films te kijken of werk af te maken.

"We willen dat ons bed een sterke trigger is om in slaap te vallen, en daarom moeten we ons bed alleen gebruiken om te slapen", legt Reed uit.


5. Je ontspant niet voordat je naar bed gaat.

De dag even goed van je af laten glijden is belangrijk. Foto: Shutterstock

Als je naar bed gaat zonder dat je de dag bewust hebt verwerkt, ben je zeker niet de enige. Het is volgens Reed zelfs heel begrijpelijk, zeker na een zware dag als je niks anders wilt dan naar bed gaan. Maar als je hoofd nog steeds helemaal vol zit, is het geen goed idee om naar bed te gaan, want actieve hersenen maken het moeilijk in slaap te vallen.

Je kunt beter wat tijd nemen om te ontspannen, adviseert hij. Om rust te creëren kun je ook alles opschrijven wat je dag erna moet doen, zodat je al één zorg minder hebt.

Ook als je je druk maakt om heel specifieke zaken, helpt het die op te schrijven, zegt Reed. "Op het moment dat je naar bed gaat wil je dat het rustig is in je hoofd en je klaar bent om te relaxen."


6. Je neemt je telefoon mee naar bed.

Blijf van je telefoon af als je wilt gaan slapen. Foto: Shutterstock

Voordat de mobiele telefoon bestond, nam niemand een telefoon mee naar bed. Maar tegenwoordig kunnen veel mensen de avond niet afsluiten zonder nog even wat werkmailtjes te hebben beantwoord of nog even op Facebook, Instagram of Twitter te hebben gekeken.

Maar het probleem is volgens Reed dat het licht van je telefoon en alle binnenkomende tekstberichten en notificaties (en de aandrang daar direct op te reageren) het moeilijk kan maken in slaap te vallen.

"Als je telefoon binnen bereik is kan het ook verleidelijk zijn er 's nachts toch even op te kijken, en dat kan tot onrust leiden waardoor je niet meer in slaap valt", legt hij uit. Neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer of leg hem anders in elk geval helemaal aan de andere kant van de kamer (met het geluid uit).


7. Je hebt niet elke avond een relaxmomentje.

Zorg dat je ook iets leuks doet. Foto: Shutterstock

Ongeacht hoe druk of gefrustreerd je bent of hoe vermoeiend je dag was: het is belangrijk om iets leuks doen voordat je naar bed gaat. Dat helpt je de volgende ochtend aan een beter humeur. Dr. Jacob Teitelbaum zegt tegen INSIDER dat iets simpels als een zoutbad al kan helpen om te kalmeren en te ontspannen. Waar het belangrijkste is om iets ontspannends te vinden dat je elke avond kan doen waar je ook plezier uit haalt.

LEES OOK: Kun je jezelf trainen om minder slaap nodig te hebben? Het antwoord is een simpel ‘nee’