Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Nog 2 jaar stijgen de huizenprijzen, dan is het feest mogelijk over

De stijging van huizenprijzen dendert maar door, maar hier komt een eind aan. Althans, dat suggereert het Economisch Bureau van ABN Amro in de eerste Woningmarktmonitor van 2019. De huizenprijzen stijgen tot 2021 door, stelt de bank. Maar dat gaat steeds minder hard. Of daarna sprake is van stagnatie of een daling, wordt niet voorspeld.

Economen van ABN Amro rekenen op een gemiddelde stijging van de huizenprijs met 6 procent dit jaar. Dat is 1 procentpunt minder dan eerder gedacht, vanwege het afgenomen vertrouwen in de woningmarkt. In 2020 stijgen de huizenprijzen naar verwachting met 4 procent.

2. Trump zet primetime-tv in bij pr-oorlog over de Mexicaanse muur

President Donald Trump probeerde dinsdagnacht beweging te krijgen in het conflict dat hij heeft met de Democraten over de financiering van de muur bij Mexico. De president gebruikte de mogelijkheid om primetime op de Amerikaanse tv te claimen voor een boodschap waarin hij zich afvroeg: “Hoeveel Amerikaans bloed moet er nog vergoten worden voordat het Congres z’n werk doet?”

Trump suggereerde dat criminaliteit van illegale migranten een gevaar is voor de Amerikaanse samenleving. Hij wil ruim 5 miljard dollar van het Congres, terwijl de Democraten weigeren dat toe te zeggen. Gevolg is dat overheidsdiensten in de VS tijdelijk stilliggen, omdat er geen overeenstemming is over de begroting.

Lees ook op Business Insider

3. EU-ambassadeur in Washington gedegradeerd

Het is bekend dat president Trump graag opereert via een verdeel-en-heerstactiek. Zo wil hij ook liever zaken doen met individuele EU-landen in plaats van met de Europese Unie als machtsblok. Dat bleek dinsdag weer eens toen bekend werd dat de diplomatieke status van de EU-ambassadeur in Washington onaangekondigd is verlaagd.

De Europese Unie heeft sinds eind december niet meer dezelfde status in Washington als vertegenwoordigers van individuele landen. In het protocol is de EU een ‘internationale organisatie’ geworden. Dit heeft vooral een symbolische waarde, maar in Brussel is men niet erg te spreken over onverwachtse degradatie.

4. Vastgoedprins Bernhard van Oranje koopt het Mediapark in Hilversum

De ‘pandjesprins’ strikes again. Het vastgoedbedrijf van Bernhard van Oranje neemt het Mediapark in Hilversum over van de Britse eigenaar Europa Capital. Onder de prins moet het Mediapark, waar 6.000 mensen werken, een levendige campus voor digitale media worden. Op het terrein staan televisiestudio’s en omroepen als BNN/VARA, NOS, RTL en Talpa zijn er gevestigd.

5. Tegenslag voor May voorafgaand aan Brexit-stemming

De stemming in het Britse parlement over de deal van premier Theresa May met de EU vindt op 15 januari plaats. De kans is groot dat er geen parlementaire meerderheid is voor de deal van May, waarmee ook de kans op een zogenoemde ‘no deal’-Brexit aanzienlijk blijft. Dat wil zeggen: een vertrek van de Britten uit de EU op 29 maart 2019, zonder dat er afspraken zijn over internationale verdragen tussen het VK en de Europese Unie.

Dinsdag nam het Britse parlement echter een amendement aan, waarin de regering de bevoegdheid wordt ontnomen om zonder parlementaire toestemming een budget op te stellen voor de ‘no deal’-Brexit. Dit tot frustratie van May, omdat haar regering hiermee niet de financiële armslag krijgt om op eigen houtje een ‘no deal’-Brexit in werking te stellen.

6. Zelfrijdende Tesla blijkt gevaar voor passerende robot

Er is veel discussie over de veiligheid van zelfrijdende auto’s. Maar daarbij is niet alleen de veiligheid van mensen in het geding. Op weg naar de grote techbeurs CES in Las Vegas heeft een zelfrijdende Tesla begin deze week een nietsvermoedende robot omver gereden. Zowel de Tesla-eigenaar als de robotfabrikant waren ontsteld.

“Ik stelde de Tesla in op zelfstandig rijden en hij begon te bewegen. Plotseling stond die robot voor ons en de auto reed er recht op af. Het spijt me zo, de robot ziet er schattig uit”, zei de man die achter het stuur van de Tesla Model S zat.

7. Handel in ethereum classic stilgelegd na beruchte 51 procent-aanval

Handelsplatforms Coinbase en Kraken zijn voorlopig gestopt met het verhandelen van ethereum classic. Coinbase heeft dubbele transacties ontdekt in de blockchain van de cryptomunt.

Kwaadwillenden zijn erin geslaagd om 51 procent van de rekenkracht in handen te krijgen. Daardoor kunnen ze de transactiegeschiedenis aanpassen. Zo konden de hackers 88.500 stuks aan ethereum classic opnieuw uitgeven, goed voor een waarde van ruim 380.000 euro. Volgens meerdere bronnen is de aanval nog steeds aan de gang.
 

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!