Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. De Amerikaanse toezichthouder SEC wil dat handelsplatforms voor cryptomunten zich registeren bij de beurswaakhond. Meer regulering dus, en dat viel woensdag slecht bij cryptobeleggers.

De bitcoin dook 13 procent omlaag, tot onder de 10.000 dollar. Andere digitale munten gingen mee omlaag. Veel belangrijke cryptoruilbeurzen hebben nu nog geen registratie bij de SEC. Volgens de toezichthouder doen er echter wel veel zich voor als geregistreerde platformen.

2. De daling van benzineprijzen in februari zorgt voor een iets lagere inflatie, aldus het CBS. Gemiddeld stegen prijzen afgelopen maand 1,2 procent, en dat is 0,3 procentpunt minder snel dan een maand eerder.  Voor spaarders verzacht dit de pijn van lage spaarrentes een klein beetje.

De hoogste variabele spaarrente ligt momenteel op slechts 0,4 procent. Op jaarbasis verlies je daarmee 0,8 procent koopkracht als spaarder, uitgaande van 1,2 procent inflatie. Om de inflatie bij te benen moet spaargeld minimaal drie jaar worden vastgezet.

3. Coolblue blijft een groeikanon. De online webwinkel van Pieter Zwart meldde donderdag dat de omzet in 2018 met 38 procent is gestegen naar 1,2 miljard euro.

De nettowinst groeide een stuk minder hard: 9,1 miljoen euro in 2017, tegen 8,9 miljoen een jaar eerder. Maar dat komt, volgens Coolblue, doordat ze bijna 20 miljoen euro hebben geïnvesteerd in onder andere XXL-winkels in Amsterdam, een nieuw hoofdkantoor in België, en in de website. Investeren om te groeien dus, ook offline.

4. Het oranjegevoel van ING: bestuursvoorzitter Ralph Hamers krijgt een loonsverhoging van 50 procent tot ruim 3 miljoen euro. Dat moet, vinden de commissarissen van ING. Hamers loon blijft in vergelijking met toppers van andere grote beursgenoteerde bedrijven in Europa “bescheiden”.

Hij krijgt er jaarlijks extra aandelen bij ter hoogte van de helft van zijn vaste salaris van 1,75 miljoen euro. En daar hoeft hij niets voor te doen. Omdat er aan die uitkering geen prestatiedoelen zijn gekoppeld valt deze niet onder de bonusrestricties van 20 procent die in Nederland gelden voor financiële instellingen.

5. Gaat de Amerikaanse president Donald Trump zijn omstreden staalplan afzwakken? Vorige week liet hij weten de importtarieven op staal te gaan verhogen, met 25 procent, omdat dat een mooi ‘rond getal’ is.

Maar omdat hij daarmee de woede van bijna iedereen – de EU, China, de Republikeinen zelf – op de hals haalde lijkt hij nu toch op te schuiven: waarschijnlijk krijgen Canada en Mexico een uitzonderingspositie, namelijk een tijdelijk lager invoertarief. Canada is de grootste buitenlandse leverancier van staal voor de VS, Mexico de nummer vier.

6. Etenbestelsite Takeaway.com promoveert naar de MidKap-index. Dat is het resultaat van de jaarlijkse herweging van beursbedrijf Euronext. Ook metalenspecialist Advanced Metallurgical Group maakt de sprong omhoog van de smallcapindex (AScX) naar de index van middelgrote beursfondsen. Dat gaat ten koste van natuurvoedingsbedrijf Wessanen en bouwonderneming VolkerWessels, die de omgekeerde weg bewandelen.

Baggeraar Boskalis en maritiem oliedienstverlener SBM Offshore verdwijnen uit de Amsterdamse AEX-index. Zij degraderen naar de MidKap. Hun plek wordt ingenomen door verzekeraar ASR en verlichtingsbedrijf Philips Lighting.

De wijziging gaat vanaf maandag 19 maart in.

7. Analoge tv is inmiddels een soort overblijfsel uit het stenen tv-tijdperk. Reden voor VodafoneZiggo om vanaf april te stoppen met het aanbieden van analoge televisie. De kosten voor het in de lucht houden van het signaal worden te hoog. Als eerst stopt het tv-signaal in Capelle aan den IJssel. Wie daar nog tv wil kijken, moet dat digitaal doen.

 

Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van woensdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)