Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Wiebes heeft document over dividendmaatregel wel gezien 

In de twist tussen coalitie en oppositie over achtergehouden documenten over de dividendbelasting ligt nu ook minister Eric Wiebes onder vuur, schrijft De Telegraaf maandag.

De huidige minister van Economische Zaken was tijdens de kabinetsformatie nog staatssecretaris van Financiën. Hij kreeg in die rol memo’s van zijn ambtenaren over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders, maar zei vrijdag nog dat hij geen formatiestukken van ambtenaren over de dividendbelasting kende.

De huidige ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten gaven vrijdag toe dat zij tijdens de formatie stukken over de dividendbelasting hebben gelezen, maar die zouden zij niet met hun partijleiders hebben gedeeld. Wiebes blijft erbij dat hij díe stukken ook niet heeft gezien. De oppositie eist opheldering.

2. Staatsloterij hangt mogelijk financiële strop boven het hoofd

Tegen de Staatsloterij lopen inmiddels vier claims van gedupeerden wegens misleiding, bericht de Volkskrant. Tussen 2000 en 2008 speelden ook niet verkochte lotnummers mee in de trekking zonder dat de loterij dit duidelijk maakte. De Hoge Raad bepaalde begin 2015 dat dit neerkwam op misleiding.

De Staatsloterij hoopte met een 'bijzondere trekking' voor gedupeerde deelnemers vorig jaar de zaak af te handelen, maar er zijn alsnog meerdere procedures aangespannen. Dit voorjaar worden de eerste uitspraken van rechters verwacht. Als er een schadevergoeding wordt toegekend, kan het voor de Staatsloterij een flinke financiële strop betekenen.

3. Theresa May gooit handdoek in de ring wat betreft verlaten douane-unie

De Britse premier Theresa May is mogelijk toch bereid om in de Europese douane-unie te blijven, zeggen bronnen rond de Britse regering tegen de Sunday Times. Vorige week verloor ze een belangrijke stemming in het Britse Hogerhuis over de kwestie.

Door in de douane-unie te blijven kan May een harde grens tussen Noord-Ierland en de EU voorkomen, maar binnen de regering is er veel weerstand tegen het plan. Mogelijk leggen de minister van Internationale Handel Liam Fox en de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hun functie neer.

4. Philips kan het ook zonder lampen

Voor het eerst presenteert Philips kwartaalcijfers zonder de afgestoten lichtdivisie. En die stemmen positief. Op eigen kracht steeg de omzet met 5 procent in het eerste kwartaal. "Zeer solide", aldus analisten van ING. De nettowinst halveerde wel tot 124 miljoen euro. Philips moest onder meer een last in de boeken zetten vanwege het stopzetten van de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland.

5. EU-landen tegen VS: zwak de Russische sancties af

Verschillende Europese landen proberen de VS ervan te overtuigen de sancties tegen Rusland, af te zwakken. Met name de maatregelen tegen aluminiumproducent Rusal dreigen ook de Europese economie hard te treffen. "De bevoorrading van aluminium is aan het haperen en brengt de hele keten in een zodanig groot gevaar dat verschillende grote productiesites met sluiting bedreigd worden", zeggen de landen.

De komende week brengt zowel de Duitse bondskanselier Angela Merkel als de Franse president Emmanuel Macron een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. De sancties tegen Rusland zullen daarbij ongetwijfeld ter sprake komen.

6. Fotosite Flickr is overgenomen door SmugMug

Flickr komt in handen van SmugMug, een familiebedrijf dat zich specialiseert in het delen en opslaan van foto's. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. SmugMug wil investeren in de fotosite, zonder al te veel te veranderen. Flickr blijft zelfstandig en gratis toegankelijk. Met de overname is Flickr niet langer onderdeel van Oath, het moederbedrijf van Yahoo.

7. Voetbal- en tennisbond verkopen gegevens van leden door

Tennisbond KNLTB en voetbalbond KNVB verdienen een centje bij door gegevens van leden door te verkopen aan bedrijven. Die kunnen zo commerciële acties doen, meldt BNR. Axel Hagedorn is lid van de tennisbond en heeft een brief aan de KNLTB geschreven over de kwestie. "De verstrekking van persoonsgegevens aan commerciële partijen zonder voorafgaande, ondubbelzinnige toestemming acht ik in het algemeen niet aanvaardbaar", aldus Hagedorn.

8. Vier oud-presidenten op de foto bij uitvaart Barbara Bush

Verscheidene oud-presidenten van de VS waren zaterdag aanwezig in Houston bij de uitvaart van oud-first lady Barbara Bush, die vorige week op 92-jarige leeftijd overleed. Grote afwezige was zittend president Donald Trump, die zijn echtgenote Melania afvaardigde.

Wel van de partij waren Bill en Hillary Clinton, Barack en Michelle Obama en uiteraard George W. Bush en echtgenote Laura. Dat leverde deze bijzondere foto op:

Oud-president Jimmy Carter (93) kon er niet bij zijn, omdat hij in het buitenland verblijft. Zijn echtgenote Rosalynn (90) ligt in het ziekenhuis en kan daardoor ook niet aanwezig zijn.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)