Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten

1. Eigenaar Intertoys springt mogelijk met winst uit faillissement door claim op voorraad speelgoed

Anderhalf jaar geleden verkocht de familie Blokker de speelgoedketen Intertoys aan de Britse investeringsmaatschappij Alteri. Donderdag werd faillissement aangevraagd voor Intertoys, waardoor er 3.200 banen op de tocht staan. Mogelijk komt er nog een doorstart, maar dat is niet zeker.

De rol van Alteri is bijzonder, zo meldt het Financieele Dagblad vrijdag. De investeringsmaatschappij is namelijk zowel aandeelhouder van Intertoys als de belangrijkste schuldeiser.

Als aandeelhouder sta je bij een faillissement achteraan in de rij bij claims op de boedel. Maar bronnen zeggen tegen het FD dat Alteri als schuldeiser pandrechten heeft gekregen op de voorraden speelgoed. Die voorraden zouden tientallen miljoenen euro’s waard zijn, terwijl Alteri pakweg 10 miljoen euro betaald zou hebben voor Intertoys.

Als een doorstart niet lukt, springt de investeerder er bij een boedelverkoop mogelijk toch goed uit. Alteri wil alleen kwijt dat de investeringsmaatschappij inderdaad ook schuldeiser is.

2. Medewerkers Picnic worden betaald als webwinkelpersoneel

FNV spant een rechtszaak aan tegen online supermarkt Picnic, omdat het personeel onderbetaald zou worden. Volgens de vakbond moeten ze betaald worden volgens de supermarkt-cao. Uit een salarisvergelijking blijkt dat medewerkers van distributiecentra van Picnic 9,79 euro bruto per uur verdienen exclusief vakantietoeslag, terwijl medewerkers van reguliere supermarkten 11,68 euro per uur verdienen.

Picnic beweert geen supermarkt te zijn, maar een webwinkel. De salarissen die het door serieondernemer Michel Muller opgerichte bedrijf betaalt, zijn daar dan ook veel beter mee te vergelijken, al liggen ze wel iets lager.

Medewerkers van distributiecentra verdienen bij CoolBlue gemiddeld 9,87 euro per uur. Bij het bedrijf Ingram Micro, dat de logistiek verzorgt voor bol.com, krijgen mensen 10 euro per uur.

3. Frans Timmermans ziet kans op no deal-Brexit toenemen

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie is niet optimistisch over de Brexit-onderhandelingen van de afgelopen weken: "Het risico op een vertrek zonder deal is toegenomen."

Hij vergelijkt de inspanningen van Britse politici om te voorkomen dat premier Theresa May Groot-Brittannië zonder deal uit de EU haalt met de legende van Knoet de Grote die geen controle had over de getijden. "Als de Britten zich niet achter een alternatief scharen, is een harde Brexit onvermijdelijk", zei hij volgens persbureau Reuters.

4. Gerrit Zalm wordt commissaris bij het geplaagde Danske Bank

Gerrit Zalm wordt commissaris bij de grootste bank van Denemarken: Danske Bank. De bank verwerkte tussen 2007 en 2014 miljarden euro's aan dubieuze geldstromen. Mogelijk worden daar miljardenboetes voor opgelegd. Oud-minister van Financiën en voormalig ABN Amro-topman Zalm treedt naar verwachting op 18 maart aan als commissaris.

5. Familie Brenninkmeijer van C&A kijkt naar verkoop Belgische restaurantketen

De familie Brenninkmeijer, bekend van de warenhuizen van C&A, kocht drie jaar geleden de kwakkelende restaurantketen Lunch Garden in België. Inmiddels gaat het weer zo goed dat de Brenninkmeijers kijken naar verkoop, zo melden bronnen tegen de Belgische krant De Tijd.

Lunch Garden boekte in 2017 een omzet van 145 miljoen euro. De operationele winstmarge (EBITDA) bedraagt 16 procent.

6. Vijftig jaar minimumloon: ongeveer 6% van de werknemers krijgt het

Het Nederlandse minimumloon is aanstaande zaterdag precies 50 jaar oud. In 1969 startte het minimumloon op 611,70 gulden per maand. Inmiddels is dat 1.650,80 euro per maand, zo meldt het CBS.

Onderstaande grafiek laat zien dat het aantal werknemers dat het minimumloon ontvangt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw nogal schommelde. Sinds 2005 is dit percentage redelijk stabiel op iets meer dan 6 procent.

 

7. Thierry Baudet corrigeert partijgenoot: FvD wil wél een Nexit

Henk Otten, de Eerste Kamer-lijsttrekker van Forum voor Democratie, bleef zondag vaag toen hem gevraagd werd of zijn partij een Nexit wil of niet. Hij wil geen 'ever closer union', zei hij, maar hij wil wel de interne markt behouden. "Wat wij willen, is terug naar de EEG waarin we economisch samenwerkten", zegt hij.

Maar nu fluit partijleider Thierry Baudet hem terug. Hij ziet niets in de interne markt, zegt hij tegen de Volkskrant. "Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding. Dat staat in ons verkiezingsprogramma en is al jaren onze lijn."

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: