Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra geeft tegenover de Volkskrant toe te hebben gejokt over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Tussen 2014 en 2016 heeft Zijlstra in het openbaar verteld van een vermeende ontmoeting met Poetin uit 2006, waarin de Russische president over zijn Groot-Russische ambities zou hebben gesproken.

Volgens Zijlstra heeft hij het verhaal van iemand anders die bij de ontmoeting aanwezig was en wilde hij zijn bron beschermen. Zelf vindt de oud-fractievoorzitter van de VVD dat hij geen desinformatie heeft verspreid, omdat zijns inziens de boodschap van het verhaal belangrijk was.

2. Begin vorige week ging het er heftig aan toe op cryptomarkten, maar sindsdien is er iets opvallends aan de hand: bitcoin en consorten komen nauwelijks in beweging, terwijl bijvoorbeeld de Amerikaanse Dow Jones-index afgelopen donderdag nog een forse tik kreeg. De bitcoin daarentegen noteert al een dag of vier iets boven de 8.000 dollar.

Dit wil niet zeggen dat er niets gebeurt in de cryptowereld: vrijdag meldde het Italiaanse handelsplatform BitGrail nog dat er 17 miljoen eenheden van de cryptomunt Nano uit digitale portemonnees waren gestolen. De geschatte marktwaarde ligt op 170 miljoen dollar.

3. De elektrificatie van het energiegebruik rukt niet alleen op in het vervoer en in de keuken. Ook crematoria zijn ermee bezig, zo meldt de NOS. Uitvaartorganisatie Dela gaat in Groningen een crematorium bouwen dat op stroom werkt in plaats van aardgas.

Volgens directeur Chris Beaulen heeft de stap niets te maken met de recente ophef rond de gaswinning in Groningen, maar is de techniek voor elektrisch cremeren nu ver genoeg ontwikkeld dat het interessant is om deze vernieuwing door te voeren. “Ons streven is om in 2030 al onze uitvaarten klimaatneutraal te laten zijn.”

Lees ook op Business Insider

4. Schiphol groeit, dus heeft de Nederlandse luchthaven ook vaker te maken met ‘lastige passagiers.’ Afgelopen jaar misdroegen zich 985 passagiers op Schiphol of aan boord van een vliegtuig, meldt het AD op basis van cijfers van de de inspectie voor Leefomgeving en Transport. Sinds 2010 is sprake van een verdubbeling. Lees hier meer over de meest bizarre dingen die stewards (en stewardessen) hebben meegemaakt tijdens een vlucht.

5. Telkens als een Nederlands of Belgisch biotechbedrijf succesvol dreigt te worden, staat er een groot farmabedrijf op de stoep om het op te slokken. Topman Onno van de Stolpe van het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos is vast besloten dat niet te laten gebeuren, zo meldt het FD.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Leidse bedrijf heeft Van de Stolpe gezegd dat hij beducht is voor een overname door het Amerikaanse farmabedrijf Gilead, en op zoek is naar een andere grotere aandeelhouder die dit kan voorkomen.

6. De tweedeling tussen groeimarkten in Azië en Afrika en de oude thuismarkten in Europa wordt groter voor Heineken. In het slotkwartaal van 2017 verkocht Heineken meer bier in de opkomende markten dan in West-Europa.

Uit de maandag gepubliceerde jaarcijfers van 2017 blijkt verder dat het merk Heineken de beste prestatie in jaren neerzette, met een groei van 4,6 procent. Dit was mede te danken aan de uitrol van alcoholvrije varianten van Heineken.

7. Twitteraars in Nederland gaan los op de uitspraak van de Amerikaanse tv-presentratrice Katie Couric dat Nederlanders goed zijn in schaatsen, omdat schaatsen in Amsterdam ‘an important mode of transportation’ is. NBC-anchor Couric merkte dit op tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen.

Laat onverlet natuurlijk dat Nederland vooralsnog sterk presteert met schaatsen: Sven Kramer werd de eerste man die op drie Olympische Spelen goud haalde op de 5 kilometer en bij de 3 kilometer voor vrouwen was het gehele podium oranje, met een verrassende winst voor Carlijn Achtereekte.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend