Rabobank komt boeren tegemoet die schade hebben geleden door het noodweer van vorige week. Staatssecretaris Van Dam wil het noodweer niet tot ramp uitroepen om zo schadevergoedingen mogelijk te maken.

De bank biedt klanten met schade onder meer een overbruggingskrediet of de mogelijkheid aflossingen uit te stellen.  Het noodweer met vuistgrote hagelstenen zorgde donderdag voor een ravage bij boeren en tuinders in Noord-Brabant en Limburg. De Rabobank is een belangrijke financier van de agrarische sector. De bank wil de getroffen ondernemers op de korte termijn bijstaan om financiële problemen te kunnen voorkomen en verlichten.

De overheid kan eventueel garant staan bij leningen, aldus staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Hij bracht woensdag een bezoek aan de getroffen regio om te kijken naar maatregelen op de korte termijn. De bewindsman neemt ook contact op met Brussel over de gedupeerde boeren die in de knel komen met hun administratie en daardoor bijvoorbeeld Europese subsidie dreigen mis te lopen.

Noodweer wordt niet erkend als ‘ramp’

Van Dam wees echter het verzoek van boeren en gemeenten in de regio af om het noodweer tot ramp te verklaren, waardoor schadevergoeding mogelijk wordt. Volgens de staatssecretaris is de wet die dat regelt bedoeld voor onverzekerbare schade. In de regio gaat het om schade die wel verzekerbaar is. Van Dam wees er verder op dat die wet uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dertien Noord- en Midden-Limburgse gemeenten willen dat de overheid het noodweer van vorige week beschouwt als nationale ramp. Zij vrezen “dat anders vele gezonde bedrijven in onze regio’s in financiële problemen komen en mogelijk bezwijken, met alle gevolgen van dien”, staat in een brief die Van Dam tijdens zijn bezoek kreeg.

Volgens landbouworganisaties hebben in Limburg al zeker 230 agrarische bedrijven schade gemeld. In Brabant gaat het om zeker 450 boeren en tuinders. Er zou onder meer ruim 200 hectare glas van kassen zijn vernield. Het aantal meldingen loopt nog altijd op. De boeren denken dat er in hun sector bij elkaar meer dan een half miljard euro aan directe schade is.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl