Een goedkoop vliegticket vinden? Sommige mensen hebben er hun beroep van gemaakt.

Ze weten feilloos de foutjes die maatschappijen en reisbureaus maken bij het aanbieden van reizen uit te buiten en kunnen zo goedkoop de wereld over vliegen.

Gilbert Ott is zo iemand. Hij recenseert luchtvaartmaatschappijen en zette de website God Save the Points op. Zelf maakt hij veel gebruik van airmiles die hij op allerlei manieren verzamelt.

Maar er is een truc waar iedereen zonder al te veel moeite gebruik van kan maken, schrijft Ott in een blogpost over de zogenoemde ‘error fare’.

Zo boekte hij een ticket van Amsterdam naar Tokio en terug voor maar 640 dollar (533 euro). En niet in de krappe stoelen van economy, maar business class met Qatar Airways, één van de best gewaardeerde maatschappijen op aarde.

"Net toen ik dacht dat het niet meer beter zou worden dan dat, bood All Nippon Airways ineens een ticket van Vancouver naar Sydney voor 630 dollar", schrijft Ott. "Inderdaad, naar Australië in business class voor minder dan wat je betaalt in economy."

Vliegmaatschappijen passen de prijzen van hun tickets constant aan. Concurrentie speelt een rol, maar ook bezetting van bepaalde vluchten op een bepaald moment. En of daar nu mensen of computers bij betrokken zijn, fouten maken ze sowieso.

Ott: "Een error fare kan een vergeten nul zijn. Dus een business class-ticket voor 700 dollar in plaats van 7.000 (oeps) of een aanbieding naar de verkeerde steden." Soms zijn het ook gewoon verborgen aanbiedingen die verder niet aangekondigd worden.

Ott heeft zes tips om error fares in je voordeel te laten werken:

1. Weet waar je ze kunt vinden

"Als het makkelijk was, zou iedereen het doen", begint Ott. Maar het internet is een ideale plek om dit soort informatie uit te wisselen. Het forum Flyertalk is een goed beginpunt, met het Premium Fare Deal-forum voor de business class-deals en de pagina's op Mileage Run voor de economytickets.

Dan zijn er blog-achtige websites die opvallende deals snel publiceren, zoals SecretFlying, TheFlightDeal en Fly4Free. De app DealRay, waar je lid moet worden, stuurt je persoonlijke berichten als er een voordelig ticket langskomt.

2. Stel alarmen in

"Waarom zou je de hele dag het web afstruinen als je de aanbiedingen ook naar je toe kan laten komen?" vraagt Ott retorisch. Met een paar handige tips voor Google Flights kom je een heel eind. Je zou zelfs de blogs voor kunnen zijn.

De meeste dealblogs hebben hun eigen nieuwsbrieven, en Ott zelf ook. De forums op Flyertalk kunnen ook e-mailnotificaties sturen als een gebruiker een nieuw ticket post. "Kost even wat tijd, maar bedenk je dan: hoeveel tijd is een luxe vlucht naar Japan je waard?"

3. Wees er snel bij

Dit soort tickets gaan er snel doorheen. Want wat voor bestemming je ook zoekt, de vraag bestaat altijd wel. "Of het nu 100 dollar voor een rond-de-wereldticket is of 600 dollar voor een reis van 40 uur in een bed in de lucht, mensen willen het hebben." Als het vuurtje eenmaal gaat lopen, is er geen houden meer aan. Dus beslis snel.

Dat betekent ook dat overleg met vrienden of familieleden niet altijd mogelijk is. Bedenk dan dat een business class-ticket toch vaak kosteloos te annuleren is, mochten de data waarop je boekt uiteindelijk niet passen voor jou en je reisgenoten. Hak snel de knoop door en kijk later of je er werkelijk gebruik van zult maken of niet.

4. Boek direct bij de vliegmaatschappij

Luchtvaartmaatschappijen en hotelketens zijn veel vaker geneigd om error deals die je direct bij hen boekte te honoreren dan wanneer je via een reiswebsite reserveerde. En doorgaans krijg je meteen een bevestiging in je mail van je ticket, wat essentieel is om later sterker te staan mocht het bedrijf proberen om de error fares ongeldig te verklaren.

"Wat ze ook zeggen, alle dealsites verdienen aan het doorverwijzen van bezoekers. Dus het is beter om altijd te boeken bij degene die de vlucht uitvoert."

Om die reden is het ook erg belangrijk om niet per telefoon te boeken, want dan alarmeer je de medewerkers dat er een idioot lage ticketprijs rondzwerft op hun site.

Gilbert Ott

Gilbert Ott op weg naar de volgende deal. Foto: God Save the Points

5. Wacht minstens 24 uur voordat je contact opneemt

De verleiding bestaat om meteen te bellen of mailen met de vliegmaatschappij om te bevestigen dat ze je ticket echt zullen erkennen. Doe dat niet, want ook hier geldt: als het bedrijf eenmaal gealarmeerd is, zal de error fare snel verdwijnen uit hun boekingssystemen. "Wacht minstens 24 uur, tot anderen ook de kans hebben gekregen om te boeken en het stof is neergedaald."

6. Weet dat je alsnog mis kan grijpen

Een goede aanbieding, daar kan een maatschappij niet onderuit - en dat zullen ze ook niet proberen. Maar met een error fare ligt dat anders. "Onze grootste vrees in het publiceren van dit soort tickets - versus 'gewone' deals - is dat deze error fares niet altijd ingewilligd worden door de maatschappijen."

Je krijgt dan uiteraard je geld terug, maar dat kan wel tot twee weken in beslag nemen. "Ik kan me voorstellen dat dat de zaak verandert voor veel mensen", geeft Ott toe.

Twee jaar geleden ontstond er een stormloop op United-tickets van Londen naar Newark, bij New York, voor slechts 50 Britse ponden (56 euro nu). United Airlines schortte de verkoop vanaf haar Deense website - waar het 'probleem' begon - op, maar niet voordat duizenden mensen al een vervoersbewijs hadden. Uiteindelijk ging het feest niet door omdat de maatschappij een softwarefout had gespot.

"Voordat je andere dingen voor de reis boekt, zoals een hotel of een huurauto, wacht even een paar dagen totdat je zeker weet of de maatschappij of hotelketen akkoord gaat."

LEES OOK: Een nieuwe prijsvechter biedt tickets naar New York aan voor €140, met gratis wifi aan boord