Zo rond de klok van vier uur zakt je energieniveau behoorlijk terug en kun je best een oppeppertje gebruiken. Vroeger nam je dan een bekend kopje soep, maar een BBC-producer heeft een ander idee: ga pingpongen.

Laten we eerlijk zijn, de talloze startups met een pingpongtafel in een vergaderruimte hebben de sport een beetje besmet. Alsof je met een tafel in je kantoor meteen mee kon in de gekte en de investeerders in de rij zouden staan.

Maar toch, tafeltennissen op de werkvloer kan goed werken. Het is namelijk een mentale sport die sociale vaardigheden vergt en ook goed is om je oog-handcoördinatie op te krikken en tactische beslissingen te maken. Dat alles in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Tafeltennissen kan ADHD en autisme helpen vaststellen en heeft een positieve invloed op Alzheimer-patiënten.

Heather Suttie, een freelance producer voor de BBC en anderen, betoogt in een LinkedIn-blog dat elke organisatie een pingpongtafel zou moeten hebben. Ze heeft daarvoor tien redenen en wij pikken er even zes goeie uit:

  1. Het is inclusief: iedereen kan meedoen ongeacht leeftijd, vaardigheid, fitness en iedereen heeft het ooit al weleens gedaan.
  2. Je baas verslaan met een spel is een heerlijk gevoel. Plus: je staat weer even op de radar. Een beetje competitiviteit is goed voor het moreel van je bedrijf als geheel.
  3. Je zult alles even vergeten terwijl je opgaat in het spel. Mindfulness zonder dat je er allerlei moeilijke oefeningen voor moet doen - best zen dus.
  4. Frustratie sla je er makkelijk uit en nu hoef je niet meer plots kwaad te worden op een collega die het niet verdient. Daag ze liever uit voor een potje pingpong!
  5. Tafeltennis is mild voor je gewrichten, botten en rug. Ook is er geen enkele noodzaak voor speciale sportkleding - perfect voor tussendoor.
  6. Sommigen noemen het 'sneltreinschaken' en tal van atleten gebruiken het om hun oog-handcoördinatie en reactie tijd te verbeteren.

De andere vier redenen zijn ook goed - maar die lees je bij Heather zelf. Wij voegen er zelf nog graag aan toe: het kost weinig tijd. Omdat je informeel met collega's speelt, kun je zelf bepalen wanneer je klaar bent. Op het hoogtepunt stoppen is altijd een optie.