Nieuwe stad, nieuwe kansen! Verhuizen of emigreren voor nieuwe uitdagingen, ervaringen of op z’n minst een ander decor – veel mensen dromen ervan. Dat cliché over jezelf vinden? Je boeltje pakken en verkassen kan je daarbij helpen.

Het gras is echter altijd groener bij de buren. Pas dus op met halsoverkop verhuizen – want je kunt bedrogen uitkomen. Beter doe je goed onderzoek naar de stad of steden van je gading. Bedenk wat je te winnen hebt in een nieuwe stad en wat je verliest door je oude leven achter te laten.

We hebben het hier niet over verhuizen van Amsterdam naar Amersfoort, maar eerder van Rotterdam naar Maastricht of Groningen: een iets grotere afstand die voor dagelijks woon-werkverkeer eigenlijk te lang is.

Stel jezelf dan ook de vraag: waarom wil ik verhuizen of emigreren? Als je één van onderstaande scenario’s herkent, is het wellicht nog wat te vroeg.


Wil ik alleen maar weg omdat ik m’n werk saai vind?

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Ga allereerst eens met je directe baas om de tafel zitten om te kijken of er plek voor je is bij een nieuw project of dat er wellicht een heel andere baan is op een andere afdeling. Als je niet van baan kan switchen, kijk dan breder om je heen in huidige woonplaats.

Verhuizen voor een baan is alleen een goed idee als je werk vindt waarin je een rol kunt vervullen die je 'thuis' niet zou kunnen vinden. Of als je bij een bedrijf wil gaan werken dat in je huidige woonplaats geen filialen of kantoren heeft.

Auteur Alexandra Levit, die het boek Blind Spots: The 10 Business Myths You Can't Afford to Believe on Your New Path to Success schreef, zegt tegen Forbes dat je zeker moet zijn dat de arbeidsmarkt in je nieuwe woonplaats beter bij jouw vaardigheden past. Ook moet de baan echt een stap vooruit zijn.

Carrièrecoach Deborah Brown-Volkman stelt, ook tegenover Forbes, dat je alleen moet verhuizen als je dat echt wil en niet omdat het zou moeten.


Zit ik vast in een dagelijkse sleur?

Foto: yougoigo/Shutterstock

Mogelijk zit je vast in een sleur - zeker als je het gevoel hebt dat je je niet alleen verveelt op je werk. Een verandering van decor kan op de korte termijn misschien aantrekkelijk zijn, maar de kans bestaat dat je leven uiteindelijk helemaal niet zo veel verandert.

Probeer eerst eens in je omgeving je horizon te verbreden. Dat kan al heel simpel door eens een nieuwe route te fietsen of lopen naar je werk, een nieuwe hobby op te pikken of een taal te leren die je altijd al wilde spreken.

Ook als je uiteindelijk wél de knoop doorhakt en verhuist, zul je je eigen stad beter hebben leren kennen. Gevoelens van nostalgie duiken altijd op als je arriveert op een nieuwe plek en je zult liever het gevoel hebben dat je meer verkend hebt van de 'oude' stad dan wanneer je alles rücksichtslos achter je laat.


Op wie kan ik terugvallen in een nieuwe stad?

Foto: PM production/Shutterstock

Voor de één is een onbekende stad zonder vrienden een spannende uitdaging om nieuwe vrienden te maken. Anderen ervaren meer moeite om een sociaal leven op te bouwenl Misschien weegt de eenzaamheid in het begin niet op tegen de voordelen van een nieuwe woonplaats.

We hebben allemaal een zekere vorm van stabiliteit en comfort nodig, maar de mate verschilt per persoon. Als je liever alles in kannen en kruiken hebt, is daar niets mis mee. Maar het is wel het overwegen waard voordat je de stap waagt. Maak de afweging: welke facetten van mijn leven zijn het belangrijkst: de perfecte baan, of liever een uitgebreid netwerk van vrienden?


Kan ik het me wel veroorloven?

Foto: TZIDO SUN/Shutterstock

De haalbaarheid van je nieuwe start aan de andere kant van het land (of de wereld) komt ook vaak genoeg neer op financiën. Je kunt zeggen dat er nooit 'een perfect moment' zal komen om iets te doen - en dat het daarom beter is om niet te wachten. Tegelijkertijd is geld bijna altijd een factor en als je krap bij kas zit, kan het soms juist wel raadzaam zijn om voor uitstel te kiezen.

Het hele proces - van een huis zoeken en eventueel klussen tot een verhuisbedrijf inhuren - kost een behoorlijk som geld. Daar komt nog bij dat steden met veel kansen op de arbeidsmarkt vaak ook niet goedkoop zijn om in te wonen.

Laat je niet verleiden door de verhalen van mensen die arriveren in Barcelona met niets dan een paar weken spaargeld en grootse dromen.


Vlucht ik niet puur weg voor m'n problemen?

Foto: kudla/Shutterstock

Een verhuizing kan goed lijken om meerdere vliegen in één klap te slaan: je los meerdere problemen tegelijkertijd op. Maar de kans is aanwezig dat de nieuwigheid van je nieuwe bestemming alleen maar de scherpe randjes van je problemen afschaaft. Persoonlijke gewoontes waar je vanaf wil, blijven niet zomaar achter in je oude stad.

Psycholoog Elizabeth Stirling omschreef het zo in de New York Times, "Hoe vaak je ook verhuist, je neemt jezelf altijd mee."

Er verschijnt niet magisch een nieuwe 'jij' aan de horizon op je nieuwe bestemming: die moet je zelf uitvinden.


Moet ik alleen voor mijn partner naar een andere stad verhuizen?

Foto: LilacHome/Shutterstock

Verhuizen met een geliefde is een grote stap. Natuurlijk is het verre van een verkeerde reden om te verhuizen of emigreren, maar de crux zit hem in de vraag: wil je het zelf?

Kijk eens naar het bredere plaatje. Als je je partner even wegdenkt en dan de eventuele woonplaats beziet: zijn er dingen waar je blij van wordt aan de nieuwe plek? Zijn er baankansen voor jou of kun je er een bedrijf opzetten? Ken je er mensen? Kun je er activiteiten ontplooien waar je nu niet aan toekomt? Zo niet, dan is het wellicht nog niet het moment om mee te gaan.

"Je kunt iemand niet gelukkig maken als je zelf niet gelukkig bent", schrijft Natasha Koifman in een blogpost voor Huffington Post.

Je kunt het ook anders bekijken. Een nieuwe stad kan best verborgen kansen bieden waar je op het eerste gezicht niet aan zou denken. Plus je relatie verdiept sowieso als je samen met je partner een nieuwe uitdaging aangaat - zeker als die plek voor hem of haar net zo nieuw en vreemd is.