• Consumenten kijken in de kern naar twee dingen bij de aanschaf van een elektrische auto: prijs en actieradius.
  • Helaas is het zo dat de betaalbare auto’s vaak nog amper een grote actieradius hebben.
  • Maar daar komt langzaam verandering in: we vonden zes elektrische auto’s onder de 35.000 euro met meer dan 300 kilometer actieradius.
  • Lees ook: Dit is de top 20 elektrische auto’s met de grootste actieradius die nu te koop zijn

Er zijn twee dingen die potentiële kopers van elektrische auto’s bezighouden: actieradius en prijs. Over het belang van een grote actieradius valt te discussiëren, over de prijs niet echt. Je hebt een budget en daar valt niet veel aan te rommelen.

De relatief hoge prijs van elektrische auto’s met een actieradius die autorijders door de bank genomen als acceptabel zien, zorgt in brede zin nog voor een adoptieprobleem.

Zo beweert CEO Elon Musk van Tesla bijvoorbeeld dat een elektrische auto pas echt bruikbaar is met een actieradius van minimaal 400 kilometer, en daar valt wat voor te zeggen. Jammer is alleen dat het prijskaartje van de goedkoopste Tesla rond de 50.000 euro begint en dan heb je het dus niet echt over een auto voor de massa.

Andere fabrikanten die een actieradius van 400 kilometer of meer mogelijk maken in hun voertuigen, zitten met startprijzen ook in de buurt van de 50.000 euro.

Kortom, als je elektrisch wilt rijden voor een schappelijk bedrag, moet je iets inleveren op actieradius. Maar wat is een acceptabel bedrag voor een grotere groep autorijders en hoeveel actieradius krijg je dan?

In de industrie wordt 30.000 euro voor een elektrische auto regelmatig als magische grens genoemd. Op zich is er een redelijk aanbod onder die prijs, maar dan moet je het doen met minder dan 200 kilometer actieradius. Dat is een flinke horde, als je gewend bent dat je het driedubbele met een volle tank benzine kunt rijden.

Gelukkig komen er steeds meer elektrische auto's die betaalbaar zijn en niet te veel inleveren op actieradius. Het aantal EV’s net boven die magische grens van 30.000 euro met een bereik van 300 kilometer of meer groeit namelijk langzaam. We geven zes voorbeelden. Bekijk de slideshow!

6 elektrische auto’s onder de 35.000 euro met meer dan 300 km actieradius

LEES OOK: De 4 belangrijkste dingen om te overwegen voordat je je eerste elektrische auto koopt, volgens deskundigen