Afwisselend zitten en staan tijdens het werk is beter voor de gezondheid van werknemers. Maar in de wereld van de zit-stabureaus zijn de verschillen net zo groot als bij smartphones: van basic tot iPhone-achtige designs.

Wie rugklachten heeft of om andere aantoonbare redenen een aangepast bureau moet hebben, kan doorgaans bij zijn werkgever aankloppen om een verstelbaar bureau te regelen. Zo eentje met een handslinger waarvoor de baas pakweg 400 euro kwijt is.

Maar er is ook een andere wereld: die van de moderne ‘connected’ stabureaus. Alleen gaat het dan wel over prijzen die niet zijn weggelegd voor doorsnee kantoorslaven. Z24 selecteerde 5 ultrahippe voorbeelden.

1) Stir Kinetic Desk 1 ($  4.190/€ 3.793)

(klik voor uitvergroting; foto: Stirworks.com)

stir kinetic desk 1

Deze wordt ook wel de 'Ferrari onder de stabureaus' genoemd -- en de prijs van omgerekend bijna 4.000 euro is daar ook naar; al is er een vereenvoudigde versie (de M1 van ruim 2.500 euro).

Natuurlijk is ie elektrisch verstelbaar: met een druk op het aan de bovenkant ingebouwde touchpaneel. Daar kun je ook verschillen standen voorprogrammeren, inclusief een 'dagprogramma' met sta- en zittijden.

Ook kabelaansluitingen voor computerapparatuur zijn ingebouwd, net als bluetooth en wifi-toegang.

De basis van het bureaublad is hardhout en de buitenkant is afgewerkt met een plastic coating. Maker Stir heeft geprobeerd het design Apple-achtige trekjes te geven en dat zie je terug in de prijs.

2) Standing Desk 01 Artifox ($ 2.200/€ 1.992)

(klik voor uitvergroting; foto: The artifox.com)

artifox

Bijna de helft van de prijs van het bovengenoemde bureau. daar krijg je een notenhouten stabureau voor, dat je zelf in elkaar moet zetten -- een soort Ikea-de-luxe dus. Geen elektrische mechaniek dit keer, maar de stahoogte is onder bij de poten handmatig in te richten. Bijstellen betekent dus niet een 'druk op de knop'.

Ook bij het Artifox-bureau zijn kabelaansluitingen zoveel mogelijk weggewerkt en het bureau heeft ingebouwde dockingstations voor smartphone en tablet. Meest opvallend is het zwarte vlak aan de rechterkant. Daar kun je met een uitwisbare pen tijdens het werk aantekeningen maken en weer uitvegen!

3) Ergo ($ 898 dollar; € 813)

(klik voor uitvergroting); foto: Indiegogo)

ergo

Wil je echt hip zijn, dan haal je je stabureau van een New Yorkse startup via een crowdfundingcampagne. De Ergo kost 599 dollar voor de Smart-versie en voor verscheping buiten de VS betaal je nog eens 299 dollar.

Voor omgerekend 813 euro krijg je wel een super 'connected bureau' met eigen spraakassistent en ingebouwde draadloze lader voor je smartphone (de meer uitgeklede, basale versie kost omgerekend ruim 600 euro).

Niet alleen kun je het bureau elektrisch verstellen en standen voorprogrammeren, het bureau 'voelt' ook dat je de kantoorruimte binnenkomt en positioneert zich automatisch in de gewenste startstand. Spraakassistent 'Taylor' herinnert je aan afspraken, kan het kamerlicht met een stemcommando aanpassen, lunch bestellen, enzovoorts, enzovoorts.

4) Evodesk Edge ($ 817; € 738)

(kik voor uitvergroting; foto: Evodesk.com)

evodesk

Ook deze is elektrisch verstelbaar met de druk op een knopje met liefst '250 verschillende posities' , aldus de maker; je kunt vier favoriete posities opslaan voor een dagprogramma. Kabelaansluitingen zijn weggewerkt in het werkblad.

De Evodesk heeft net als de bovengenoemde Ergo een ovale uitsnijding in het midden van het bovenblad, die goed zou zijn om de polsen in een relaxte positie te krijgen. Tegelijk is er de optie om een iets lager gesteld keyboardplankje toe te voegen - laat je dat weg dan scheelt dat 125 euro in de prijs en dan kom je op iets meer dan 600 euro.

 5) Ikea Bekant (€ 539)

(klik voor uitvergroting; foto: Ikea.com)

bekant ikea

Ikea zit met de Bekant aan de onderkant van de prijsrange in dit luxesegement, met een elektrisch verstelbaar bureau van iets minder dan 550 euro. De hoogste kan variëren van 65cm tot 125cm. Het werkoppervlak is van fineer, het snoerennet zit onder het tafelblad. Verder geen poespas.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl