Je hoeft geen Freudiaanse psychoanalist te zijn om je te realiseren dat discussies over geld zelden alleen over geld gaan in een relatie. Meestal heeft de onenigheid alles te maken met verschillende normen en waarden, opvoeding en onzekerheid.

Heb je een relatie met iemand die geld uitgeeft als water en wil je dat oplossen? Business Insider sprak met financieel adviseur Don Cloud, die regelmatig dit soort problemen tegenkomt in zijn werk.

Onlangs hielp hij een koppel waarbij de man (succesvolle ondernemer) het idee had dat zijn vrouw (die niet werkte om zijn succes te faciliteren) te veel geld uitgaf. Cloud hielp ze om het grotere plaatje te zien: de vrouw was jaloers op het succes van haar man en geld uitgeven gaf haar er een beter gevoel over.

Het stel stelde een budget op, waardoor ze omgerekend zo’n 2.350 euro in de maand konden besparen. Cloud suggereert vijf stappen om te ondernemen als geld onderwerp is van strubbelingen in een relatie.


1. Deel jouw visie op geld

“Er valt niets op te lossen als je niet met elkaar communiceert”, zegt Cloud. De eerste logische stap is dus om elkaar vragen te stellen.

"Kom erachter hoe je partner denkt over geld. Sommigen geloven dat je het zou moeten gebruiken voor geluk, terwijl anderen juist zeggen dat het een bron is voor dingen die je écht nodig hebt, weer iemand anders zal zeggen het voor de leuke dingen in het leven is en een ander weer voor tegenslag."

Deel vervolgens je eigen gevoel en overtuigingen. Wat je ook doet, ga niet met het vingertje wijzen, aldus Cloud. Dingen als: "Jij bent de reden waarom we nu geldproblemen hebben".

Weet je eenmaal meer over elkaars opinie en gevoel, dan is het makkelijker om tot een compromis te komen.


2. Maak een begroting

"Soms kun je er al achter komen hoe het geld 'verdampt' door een begroting te maken", zegt Cloud. Samen kun je dan onzinnige gelduitgaven beteugelen.

Deze stap helpt de 'spaarder' in de relatie zich relaxter te voelen, aangezien je inzicht krijgt in waar je geld kunt besparen.

De 'uitgever' krijgt misschien wel een overzichtelijk, persoonlijk bestedingsbudget voor leuke dingen.


3. Reguleer je uitgaven

minder-uit-eten-gaan-budget koppel geld, financien

In deze stap ga je aan de slag met onnodige uitgaven. En nee, je hoeft ze niet per se helemaal te elimineren. Het kan zijn dat je gewoon minder vaak uit eten gaat of iets minder geld uitgeeft aan een hobby.

Als mensen weten dat hun aankopen prima binnen het budget passen, "dan voelen ze zich beter over geld dat ze uitgeven", stelt Cloud.


4. Kijk naar je financiële doelen voor de lange termijn

Pas je stap één tot en met drie toe, dan bouw je vaak weer vermogen op, stelt Cloud. Dit is hét moment om een doel aan dit potje te hangen, zoals pensioen of de studiekosten van een kind.

"Degene die eerder de 'uitgever' was raakt hier enthousiast door", zegt Cloud. Het gaat dan niet meer over het verbod op het kopen van een nieuwe jas, maar de mogelijkheid om je dromen te financieren.


5. Je geldzaken in de gaten houden

Verandert je inkomen of stel je nieuwe prioriteiten? Pas het huishoudbudget dan ook aan. Het is belangrijk om continu met je partner te communiceren om zeker te weten dat de neuzen dezelfde kant op staan.