Brildragende hipsters met een voorliefde voor moeilijke koffie die de hele dag praten over ‘pivoten’, ‘product-market fit’ en ‘disruption’.

Hun startup is ‘het Uber, Airbnb of Spotify van…’ en gaat de wereld veroveren. Als het even kan, moet dat ‘lean’ gebeuren. Want er is een goeroe die zegt dat je zo de kans op falen verkleint.

Falen is overigens niet erg, want je leert pas echt iets als je op je bek gaat. In de woorden van Neelie Kroes: “Een faillissement is wat mij betreft niet voor het leven, maar onderdeel van de leercurve.”

Om te ontspannen spelen ze tafeltennis of tafelvoetbal op kantoor. Liefst tegen werknemers van andere startups, want als jong bedrijf zit je natuurlijk in een ‘creative hub’ met andere startups.

Laat het duidelijk zijn: het stikt van de clichés over de startup-wereld. En dus is het voor comedyschrijvers een dankbaar onderwerp. Van Koefnoen in Nederland tot de Amerikaanse zender HBO, die zelfs een complete satirische tv-serie over Silicon Valley heeft gemaakt.

Hieronder enkele van de leukste clips over startups en het wazige cultuurtje dat daaromheen hangt. ↓↓↓


Koefnoen – Startup-Hub

Paul Groot en Owen Schumacher spelen twee founders die werken in “een waanzinnig inspirerende creatieve startup-hub”. “Er hangt hier echt een vibe van ‘yes, we can'”, zegt Groots karakter Wilco. “En ze hebben een hele goeie skinny latte.”

Overigens maakte het duo ook een voortreffelijke parodie op het zzp-bestaan.


Vooza – Radimparency

Vooza is zelf een startup. Wat ze doen? Grappige filmpjes maken over startups. Deze video is een parodie op de traditionele pitches die veel startups doen, vol semi-intelligente vragen en holle frasen. “Ik kijk naar een theepot en ik denk: hoe kan onze interface meer zijn zoals stoom? Onzichtbaar, doch krachtig.”


Introducing Carrot

Je kent ze wel: van die Kickstarter-video’s die je over moeten halen om geld te stoppen in een nutteloze gadget. Zoals de Ostrich Pillow, een absurd slaapkussen dat je over je hoofd trekt waardoor je eruitziet als een idioot. Deze video over een wortel vat al die video’s perfect samen. “It’s not just a vegetable. It’s what a vegetable should be.”


Joardy Film – Wifi & Beugels

Regisseur Jan Hulst en acteur Jim Deddes vormen het duo Joardy Film. Ze maken komische, absurdistische sketches op YouTube en improviseren alles. Ook dit filmpje over Wifi & Beugels, de startup die als missie heeft om Afrika te voorzien van draadloos internet en een goed gebit.

Voor wie meer wil weten: Thomas Heerma van Voss van De Correspondent sprak Hulst en Deddes over hun video’s. “Voor onze sketches hebben we geen budget, echt nul komma nul”, aldus Deddes.


Silicon Valley

Als afsluiter geen sketch, maar een tv-serie. Deze HBO-serie geeft een satirische draai aan het techwalhalla van de wereld, Silicon Valley. De superslimme programmeur Richard Hendricks probeert zijn startup Pied Piper van de grond te krijgen, maar hij heeft van ondernemen geen kaas gegeten.

Voor wie in het startupwereldje zit, zal het een feest der herkenning zijn. Het bedrijf Hooli in de serie is het spiegelbeeld van Google, Erlich Bachman is deels gebaseerd op feestbeest en Napster-oprichter Sean Parker en investeerder Peter Gregory heeft wel erg veel weg van Peter Thiel.


LEES OOK: Dit advies heeft Alexander Klöpping voor iedereen die een startup wil beginnen

MIS OOK NIET: 3 podcasts die elke ondernemer moet luisteren