Het is 2019 en ik gebruik nog steeds een desktop. Sterker nog: ik heb liever een desktop dan een laptop.

Misschien klinkt het heel vreemd, maar er zijn meer mensen die een desktop verkiezen boven een laptop. Over het algemeen omdat ze de prestaties belangrijker vinden dan mobiliteit of omdat ze niet de relatief hoge prijs van een laptop willen betalen.

Natuurlijk zijn er krachtige laptops die zeggen het beste van twee werelden te combineren, maar dat is niet echt zo. Vaak zijn die relatief zwaar en groot, en hoewel ze misschien wel krachtig zijn, kunnen ze toch niet op tegen een desktop met dezelfde specificaties.

Dit is waarom ik nog altijd een desktop gebruik:


Een desktop presteert beter, zelfs met dezelfde onderdelen.

Foto: Lenovo/BestBuy

Het is echt waar: een desktop met vergelijkbare onderdelen als een laptop werkt toch sneller en soepeler.

Dat komt doordat desktops meestal met full-size onderdelen worden geleverd die krachtiger zijn dan dezelfde onderdelen voor laptops. Dat is vooral het geval bij bijvoorbeeld processoren.

Lees ook op Business Insider

Laptops hebben misschien processoren met vergelijkbare modelnummers, maar ze zijn zelden net zo krachtig als die van desktops.

Zo heeft mijn 15-inch MacBook Pro uit 2016 een Intel Core i7 6700HQ met vier processoren. Deze “HQ” hoort bij de allerbeste processoren voor laptops. Mijn desktop heeft een Intel Core i7 6700K met eveneens vier processoren. Maar ondanks dat ze hetzelfde modelnummer hebben, presteren ze echt niet hetzelfde. Mijn desktop is beduidend soepeler en sneller, omdat de full-size desktopprocessor krachtiger is dan de processor met hetzelfde modelnummer van mijn laptop.

Volgens benchmarks is de processor van mijn desktop 28 procent krachtiger dan die van mijn laptop, en dat is een aanmerkelijk verschil.


Zelfs als laptops en desktops vergelijkbaar presteren, zijn desktops beduidend goedkoper.

Foto: Dell/BestBuy

Laten we een desktop en een laptop van Dell met elkaar vergelijken, beide met een Core i5 8400-processor die volgens benchmarks redelijk hetzelfde presteren.

The Dell-laptop kost in de VS 1.300 dollar en de Dell-desktop met vergelijkbare specificaties 500 dollar. Je moet daar dan wel de kosten van een monitor bij optellen als je die nog niet hebt, maar je kan voor 150 dollar al een hele behoorlijke 24-inch monitor krijgen.

Dit zijn de specificaties van beide computers:

Laptop:

  • Intel Core i5 8400H (high-performance series)
  • 8GB RAM
  • 500GB hard drive

Desktop:

  • Intel Core i5 8400
  • 8GB RAM
  • 1 terabyte hard drive

Bij de meeste laptops zit je vast aan de specificaties tot het tijd is voor een nieuw model, terwijl je desktops vrij eenvoudig kunt upgraden.

Foto: Antonio Villas-Boas/Tech Insider

Je kan verschillende onderdelen van een desktop updaten, terwijl dat bij laptops lang niet altijd het geval is. Vaak komt het erop neer dat je een hele nieuwe laptop moet kopen.

Als je bijvoorbeeld merkt dat je browser heel veel van je RAM in beslag neemt, kan je bij een desktop meer RAM toevoegen. Bij sommige laptops kan je ook wel RAM toevoegen, maar lang niet bij allemaal.

En als je bijvoorbeeld een grafische kaart wil toevoegen voor visueel werk of games, dan kan dat bij een desktop heel eenvoudig en bij laptops niet.

Iets vergelijkbaars geldt voor opslagruimte. Ik kan meerdere harddrives of SSD’s toevoegen in een desktop, terwijl je bij laptops alleen die ene harddisk kan vervangen waarmee hij geleverd wordt.


Je kan een hele behoorlijke laptop of tablet kopen met het geld wat je bespaart door een desktop te kopen, als je toch af en toe mobiel moet zijn.

Foto: GaudiLab/Shutterstock.com

Zoals de naam al zegt moet je met een desktop aan je desk blijven zitten. Maar je hoeft je natuurlijk niet te beperken tot één computer. Je kan altijd een goedkope laptop (of tablet) kopen voor de momenten dat je mobiel moet zijn. In dit geval gebruik je gewoon het geld wat je hebt bespaard door een desktop te kopen in plaats van een dure laptop.


Bij desktops denk je al gauw aan groot en zwaar, maar er zijn er ook die helemaal niet zo groot zijn of die ingebouwd zijn in de monitor.

Foto: Lenovo

Er zijn ook ranke en kleine desktops die niet al te veel ruimte innemen op je werkplek. De meeste computerbedrijven, waaronder Apple, verkopen alles-in-één desktops waarbij de hele computer in de monitor is ingebouwd. Die zijn geweldig als je slordige kabels over je hele bureau wil voorkomen.

Lees meer over tech: