Wat nou twintigers met een hippe startup? De beste leeftijd om te slagen met een eigen bedrijf is als je rond je 40ste begint.

Jongeren met een eigen onderneming zijn mooie blikvangers voor de media. Van tiener-startups die lolly’s op internet verkopen tot twintigers die een wereldbedrijf neerzetten, zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg deed.

Maar al die media-aandacht voor ‘jong en succesvol’ bedriegt, zo schrijft The Guardian op basis van Brits onderzoek. De gemiddelde leeftijd voor startende ondernemers in het Verenigd Koninkrijk is 47; in de VS ligt dat iets lager op 40. In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd van starters volgens de Kamer van Koophandel net onder de 40, op 37 jaar.

Veertigers: ervaren, stabiel en ambitieus

Volgens The Guardian zijn er een aantal logische redenen waarom zoveel ondernemers rond hun 40ste starten: twintigers kampen vaak met onzekerheid over hun carrière en relatief weinig ervaring bij verschillende bedrijven. De stap naar een eigen bedrijf oogt dan vaak riskant. Dertigers hebben weer andere sores: een serieuze hypotheekschuld en kleine kinderen die om aandacht vragen.

Nee, dan veertigers: die hebben de relevante werkervaring en een zekere mate van financiële stabiliteit. Plus: ze zijn nog niet uitgeblust. De ambitie om iets anders te doen waar je echt in gelooft, brandt nog, signaleert de 47-jarige ondernemer Duncan Cheatle, oprichter van inmiddels meer dan drie startups, tegenover The Guardian: “Je hebt genoeg fouten gemaakt om van te leren, een mooi netwerk en nog steeds passie.”

Ook de 45-jarige Marcus Angell heeft zijn eerdere ervaring ingezet voor zijn bedrijf SilverDoor, een onderneming die gemeubileerde appartementen aanbiedt voor reizende bedrijfswerknemers, als alternatief voor hotelkamers.

Als vastgoedspecialist kwam Angell het concept van de verhuur van gemeubileerde appartementen ruim tien jaar geleden tegen. De koppeling aan internationaal opererende ondernemingen leek hem gat in de markt: “Ik dacht: dit is voor zakelijke reizigers een fantastisch alternatief voor een hotelkamer.” Anno 2015 biedt SilverDoor meer dan 110 duizend appartementen aan voor zakenreizigers in 81 landen.

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl