Vier procesdagen en vier getuigen. Maandag begint in München het proces tegen het Duitse voetbalicoon Uli Hoeness. Ongeveer een jaar geleden gaf hij onder druk aan dat hij belasting had ontdoken.

Het is één van de meest spectaculaire processen in Duitsland dit jaar. De grote baas van voetbalclub Bayern München en worstenfabrikant Hoeness staat vandaag voor de rechter.

De fans van Bayern München staan achter hun voorzitter, wat hem tot tranen toe roerde. Ze zijn als een grote familie voor hem.

Aan de andere kant is er harde kritiek. Want Hoeness presenteerde zich altijd als moraalridder. De man van het solide huishoudboekje en de successen van Bayern, blijkt nu echter ook iemand die zijn winsten op de beurs verborgen hield voor de fiscus.

Inmiddels zijn tienduizenden Duitse belastingontduikers zo geschrokken van de zaak, dat zij massaal bij de belastingdienst hun zonden kwamen opbiechten. In Duitsland wordt dit het Hoeness-effect genoemd. Het levert de schatkist recordbedragen op.

Waarom gaat het in het proces?

Hoeness staat onder verdenking van belastingontduiking en is op 7 punten aangeklaagd. Zo betaalde hij over winsten die hij op de beurs haalde geen belasting. Het voetbalicoon vreesde dat de zaak aan het licht zou komen en gaf zichzelf in januari 2013 aan. Daarbij kreeg hij hulp en advies van een voormalig belastinginspecteur.

Maar de fiscus vertrouwde zijn biecht niet en gelastte direct een doorzoeking van zijn huis aan de Tegernsee. Hij mocht na betaling van een borgsom het proces in vrijheid afwachten.

Kan de biecht Hoeness redden?

Beslissend is of rechter Rupert Heindl de zelf-aangifte ook als dusdanig erkent. Hoeness gaat daarvan uit, maar dan zal hij met de billen bloot moeten. Op de Zwitserse rekening zijn meer dan 33.000 transacties geweest waarover hij verantwoording moet afleggen. Ook moet bepaald worden in hoeverre Hoeness uit vrije wil naar de fiscus is gestapt. Of voelde hij zich onder druk gezet door graafwerk van het magazine Stern?

Hoe hoog is de belastingschuld?

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat de aanklager van een bedrag van 3,5 miljoen euro uit. Mogelijk is een groot deel daarvan al verjaard. Der Spiegel schat het overblijvende bedrag op 800.000 euro. Die hoogte zou zeer bepalend kunnen zijn of Hoeness de gevangenis in moet. In 2008 is besloten dat op bedragen onder de miljoen euro enkel een voorwaardelijke straf volgt.

Wat hang Hoeness boven het hoofd?

Het maximum bij belastingontduiking is vijf jaar gevangenis. Maar veel experts gaan er van uit dat Hoeness met een voorwaardelijke straf er vanaf komt. Maar er zijn ook deskundigen die denken dat Hoeness een half jaar moet brommen.

In totaal moet Hoeness deze week viermaal voor de rechter verschijnen. De rechter heeft vier getuigen opgeroepen, allen belastingexperts. Een daarvan is volgens Bild de man die Hoenesx bij zijn zelf- aangifte heeft geholpen.

Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.

Lees ook op Duitslandnieuws:

Duitsland slaat terug: nu een Duitse serie over Nederlandse clichés

'Eurokritiek Rutte maakt relatie met Duitsland er niet beter op'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl