Maandag 26 september is het zover. De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton gaan voor het eerst direct de confrontatie aan in een groot tv-debat.

In de gemiddelde score van diverse peilingen van RealClearPolitics gaat Clinton aan kop met 2,5 procentpunt verschil, maar de marge is relatief klein. De directe tv-confrontatie van maandag is voor beide kandidaten van groot belang.

Hoewel de gespreksonderwerpen nog niet bekend zijn, is al wel aardig duidelijk waar Trump en Clinton elkaar op zullen proberen te pakken.

De aanval van Clinton op Trump:

1)De belastingcenten van The Donald

In de Verenigde Staten is het normaal dat presidentskandidaten hun belastingaangifte openbaar maken, maar miljardair Donald Trump heeft dat nog niet gedaan. Dat bewijst natuurlijk niet dat Trump er een creatieve boekhouding op na houdt, maar levert wel genoeg munitie voor Clinton om op zijn minst die indruk te wekken.

2)Trump weet niet waar hij het over heeft

Clinton staat er als voormalig minister van Buitenlandse Zaken om bekend haar dossiers zeer goed te kennen. Trump spreekt klare taal, maar krijgt van tegenstanders het verwijt weinig inhoudelijks te kunnen zeggen. “Hij zegt dat hij een geheim plan heeft om IS te verslaan. Het geheim is dat hij geen plan heeft”, zei Clinton eerder deze maand.

3)Trump is ongeschikt als president van alle Amerikanen

Trump heeft tijdens de campagne punten gescoord door controversiële dingen te zeggen.  Vooral buurland Mexico moest het keer op keer ontgelden tijdens zijn toespraken: Mexicanen die illegaal de grens over komen, zouden volgens Trump vooral drugs en ziektes meebrengen. Clinton zal dat soort uitspraken juist aangrijpen om erop te wijzen dat Trump niet geschikt is als president, omdat hij verre van diplomatiek is.

Lees ook op Business Insider

4)Trumps Stichting

Donald Trump heeft een niet geheel oncontroversiële stichting. Zo heeft hij ruim een kwart miljoen dollar uit de kas van zijn eigen Donald J. Trump Foundation gebruikt om rechtszaken te schikken. Geen beste PR, omdat de stichting eigenlijk bedoeld is voor liefdadigheidsdoeleinden.

De aanval van Trump op Clinton:

1)Clinton lijkt niet fit

De president van het machtigste land ter wereld heeft een drukke agenda en moet daarom uiteraard kerngezond zijn. Slecht nieuws voor Clinton dus, toen ze eerder deze maand longontsteking kreeg. Volgens haar dokter is ze inmiddels weer kerngezond, maar Trump denkt daar uiteraard anders over.

2)Elite! Clinton vertegenwoordigt de oude garde

Hillary heeft een hoop ervaring, maar dat werkt ook in haar nadeel. Omdat ze als minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama werkte, kan Trump haar ook aanpakken op het beleid van die jaren. Daarnaast is haar man, Bill, natuurlijk zelf ook ooit president geweest.

“Ze neemt een hoop bagage met zich mee”, zei Trump eerder. “Ze zit er al een lange tijd. We hebben juist verandering nodig in dit land.”

3)Clintons e-mails

Clinton gebruikte in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken een privéserver voor haar zakelijke e-mail, iets waarvoor Clinton al flink onder vuur kwam te liggen en waarvoor ze publiekelijk haar excuses voor heeft aangeboden.

Alle zakelijke e-mails die zij vanaf die server verstuurde zijn overhandigd aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar de rest van de mails heeft Clinton verwijderd. Trump hamert al langer op deze “verdwenen e-mails”, die er volgens hem op wijzen dat de kandidate van de Democratische partij iets te verbergen heeft.

4)Clintons stichting

Hillary Clinton heeft ook een stichting, de Clinton Foundation. Gedurende haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken heeft Clinton ontmoetingen gehad met belangrijke geldschieters. Dat zou Trump kunnen gebruiken om de indruk te wekken dat Clinton omkoopbaar is.