De politie heeft maandag vier mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om vier Marokkaanse Nederlanders: twee broers van 29 en 26 zijn opgepakt in Oudenbosch en een 37-jarige man is gearresteerd in Roosendaal. De vierde verdachte is een man van 39 jaar die in Essen in België is aangehouden.

De mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Plan voor aanslag op Turks consulaat

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan die verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de maandag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam. De eerste verdachte kreeg vorig jaar vier jaar cel opgelegd. Het OM tekende beroep aan, want het had acht jaar geëist. Dat hoger beroep wordt binnenkort behandeld.

Bij de doorzoeking van drie woningen in Oudenbosch en Roosendaal, een loods in Sprundel en twee woningen in Essen en Antwerpen is beslag gelegd op onder meer digitale gegevensdragers. Ook zijn drie auto’s in beslag genomen. In de woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij.

De in Nederland aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De verdachte die in België is aangehouden wordt overgeleverd aan Nederland.

Het onderzoek richt zich op voorbereidingen en training voor terrorisme en ook opruiing tot terrorisme door het verspreiden van gewelddadig jihadisme via social media.

Lees ook op Business Insider